De Grand Museumtour van museumdirecteur Peter Bary - slot

06 augustus 2020

Slotaflevering de Grand Museumtour van Peter Bary
© Peter Bary

Vakantie, dat is hét moment om te herbronnen. Peter Bary, in het dagelijkse leven directeur van museum M in Leuven, doet dat op zijn manier. Samen met zijn echtgenote fietst hij een Grand Tour langs de Belgische musea - en wij trapten een eindje met hem mee. Dit is de slotaflevering.

We bellen Peter Bary aan het eind van zijn eerste werkdag in het Leuvense Museum M want jawel: de Grand Tour zit er intussen op, een ander universum - dat van het gewone werkleven - dient zich aan. Of het wel een beetje gaat met hem? “Ja hoor, ik was vandaag buitengewoon relaxed,” lacht hij. “Hoewel ik er toch steeds van schrik hoeveel tijd je nodig hebt om echt te deconnecteren, en hoe snel je weer in het oude werkritme rolt. De kunst is om dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden.”

Nog geen 48 uur eerder bevonden Peter en Erna zich nog in een andere wereld. Hun fietstocht had hen naar Gent geleid, voor een bezoek aan wat Peter “een van de belangrijkste museumplekken van het land” noemt: het Museum Dr. Guislain. Dit museum vertelt in de vaste collectie niet alleen de geschiedenis van de psychiatrie, maar stelt daarnaast voortdurend urgente maatschappelijke vragen rond wat ‘normaal’ is en wat ‘abnormaal’, en dat met een aantal mooie artistieke ingrepen, aldus Peter.

Zaalzicht Tentoonstelling Angst c Guido_Suykens