De Grand Museumtour van museumdirecteur Peter Bary - slot

Op zoek naar schoonheid, slot: een Goddelijk Gents hoogtepunt

06 augustus 2020

Slotaflevering de Grand Museumtour van Peter Bary
© Peter Bary

Vakantie, dat is hét moment om te herbronnen. Peter Bary, in het dagelijkse leven directeur van museum M in Leuven, doet dat op zijn manier. Samen met zijn echtgenote fietst hij een Grand Tour langs de Belgische musea - en wij trapten een eindje met hem mee. Dit is de slotaflevering.

We bellen Peter Bary aan het eind van zijn eerste werkdag in het Leuvense Museum M want jawel: de Grand Tour zit er intussen op, een ander universum - dat van het gewone werkleven - dient zich aan. Of het wel een beetje gaat met hem? “Ja hoor, ik was vandaag buitengewoon relaxed,” lacht hij. “Hoewel ik er toch steeds van schrik hoeveel tijd je nodig hebt om echt te deconnecteren, en hoe snel je weer in het oude werkritme rolt. De kunst is om dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden.”

Nog geen 48 uur eerder bevonden Peter en Erna zich nog in een andere wereld. Hun fietstocht had hen naar Gent geleid, voor een bezoek aan wat Peter “een van de belangrijkste museumplekken van het land” noemt: het Museum Dr. Guislain. Dit museum vertelt in de vaste collectie niet alleen de geschiedenis van de psychiatrie, maar stelt daarnaast voortdurend urgente maatschappelijke vragen rond wat ‘normaal’ is en wat ‘abnormaal’, en dat met een aantal mooie artistieke ingrepen, aldus Peter.

Zaalzicht Tentoonstelling Angst c Guido_Suykens
© Zaalzicht Tentoonstelling Angst c Guido_Suykens

Maar de tijd is kort en het programma uitgebreid - en toch vindt het fietskoppel nog de tijd voor een onverwachts ommetje. Op weg naar het Design Museum Gent in het centrum van de stad merken Peter en Erna op dat er vrijwel niemand aan de Sint-Baafskathedraal staat - hoppa, naar binnen dus, voor een snel bezoek aan het Lam Gods - het échte, en daarmee ook een goede voorbereiding voor de expo Kleureyck, die in het Design Museum het gebruik van kleuren bij Jan Van Eyck in de kijker zet.

“Een heerlijke expo,” weidt Peter uit, “vooral omdat ze op het kruispunt werkt van wetenschap en kunst - het is me nog nooit zo duidelijk geweest dat design over veel meer gaat dan over mooie objecten. Voor de expo zijn designers aan de slag gegaan met fragmenten uit het Lam Gods en ze hebben daar kleurexperimenten op losgelaten. Dat leidt tot heel verrassende inzichten over de manier waarop kleuren werken en wat hun impact kan zijn op de menselijke geest, op je gevoel van welzijn. Enorm boeiend!” 

Peter Bary - EXIT in het S.M.A.K.
© Peter Bary - EXIT in het S.M.A.K.

Het laatste museum van de dag - en van de hele reis - hoe toepasselijk: de tentoonstelling EXIT van Kris Martin in het S.M.A.K. “Heel vrolijk werd ik daarvan,” zegt Peter. “Ik kende het werk van Martin wel in zijn afzonderlijke delen, zoals het altaar op het strand van Oostende, maar het is pas wanneer je alles samen ziet dat je merkt hoe rijk aan ideeën dat oeuvre is, en met welk een groot vakmanschap dat allemaal is uitgevoerd. Pas door het nu allemaal samen te zien voel je de positieve energie van een echte ideeënkunstenaar.” 

Hij zegt het een beetje weemoedig, want intussen ligt Gent achter hen en is de belofte van schoonheid ingeruild voor de niet minder boeiende, maar wel minder ontspannende realiteit van het werkleven. Maar de museumdirecteur is tevreden met zijn kleine, kostbare reis, met de ontdekkingen en de ontmoetingen, met de zaadjes die dat alles heeft geplant in zijn hoofd. We bedanken Peter en Erna dat we mochten deelgenoot zijn aan hun reis - en maken vage afspraken voor een vervolg. Want er is nog meer, veel meer schoonheid te rapen in dit kleine land...

Peter en Erna bezochten de Gentse musea gratis met hun museumpas. Nog geen pas? Bestel hem hier!

179 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

240 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas