De museumpas van... Jean-Paul Lespagnard

Welke musea passen de Luikse modegoeroe als gegoten?

01 oktober 2019

Jean-Paul Lespagnard in het Museum Kunst & Geschiedenis
© museumPASSmusées

In nauwelijks tien jaar tijd veroverde deze Belgische ontwerper uit de regio Luik de modewereld met zijn gedurfde collecties. Vlak voor de opening van zijn eerste boetiek in Brussel konden we Jean-Paul Lespagnard strikken in het Brusselse Museum Kunst & Geschiedenis voor een gesprek over kunst, creativiteit en... zijn liefde voor de Belgische musea.

Sinds wanneer hebt u een museumpas op zak?

Ik kocht mijn museumpas bij mijn meest recente bezoek aan het Museum Dr. Guislain in Gent. Ik hou van dit museum, met zijn verzameling art brut en zijn heldere presentatie van de geschiedenis van de psychiatrie. De setting en de scenografie daarvan blijft toch steeds een beetje unheimlich ...

Waarom hebt u vandaag gekozen voor het Museum Kunst & Geschiedenis?

Omdat er zoveel voorwerpen te zien zijn van over de hele wereld. Mijn reizen voeden al mijn creatieve projecten, van Mexico tot Papoea via Europa, Wallonië en Vlaanderen ... Een ander element dat me fascineert in dit museum zijn de vitrines zelf waarin de artefacten zijn tentoongesteld. Zo’n vitrine creëert vanzelf een afstand en daarmee ook een andere blik op de objecten. Het samenbrengen en recontextualiseren van voorwerpen, dat zijn allemaal processen die me zeer interesseren.

museumPASSmusées
© museumPASSmusées

Op welk Belgisch museum raakt u nooit uitgekeken?

Ik raak in ieder geval nooit uitgekeken op het allermooiste uitzicht over mijn geliefde Brussel, vanaf het terras van het Muziekinstrumentenmuseum. Maar ook in WIELS, dat zich dicht bij mijn atelier bevindt, mis ik geen enkele expo. Net zo zeer gaat het Mode & Kant Museum me nauw aan het hart. Ik heb daar eens een tentoonstelling georganiseerd, ‘Reflection’. De idee was om de museumruimte in te richten zoals mijn creatieve universum: met kleren en accessoires uit mijn eigen collecties en uit die van andere designers, naast kunstvoorwerpen, artisanale creaties en objecten met een vleugje belgitude.

Reflection © action-service
© Reflection © action-service

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

Ja, u houdt wel van onze nationale cultuur, toch?

Absoluut. Tradities, volksfeesten, figuren als Manneken-Pis of de Gilles van Binche… Al die zaken fascineren me omdat ze de goede orde verstoren. Het Internationale Museum van het Carnaval en het Masker is in die zin een onuitputtelijke bron van inspiratie voor mij. Net zoals het Museum van het Waalse Leven trouwens, dat ik nog maar recent heb ontdekt. Ik hou ervan om te spelen met de wetten van tijd en ruimte: door iets in een ander kader te plaatsen ken je er een nieuwe betekenis aan toe, creëer je een hedendaagse blik op het verleden.

Precies zo hebt u Manneken-Pis een update bezorgd, door voor hem zijn duizendste kostuum te ontwerpen (momenteel te zien in de GardeRobe MannekenPis).

Ja, een prachtig project dat vorig jaar door het Atomium werd opgestart, om de zestigste verjaardag te vieren van het figuurtje en het monument. Ik trok Manneken-Pis een grote zilveren jas aan die de omgeving weerspiegelt, net zoals het Atomium dat doet, en voegde fluorescente toetsen toe die refereren aan het vuurwerk van Expo '58. Het was de eerste keer dat Manneken-Pis zijn kostuum 's nachts kon aanhouden!

Eric Danhier
© Eric Danhier

Nu u het embleem van Brussel in het zonnetje hebt gezet kunt u ook de hoofdstad zelf laten schitteren door er uw eerste boetiek te openen.

Ja, het is al een tijdje dat ik me bevrijd heb van de routine van de seizoenen in de internationale modewereld. Ik ben momenteel meer bezig met het creëren van een totaalomgeving die meer biedt dan mode alleen. Mijn eerste boetiek is geïnspireerd op een manifest 'Extra-Ordinaire’ en zal opengaan op 22 oktober aan de Koninginnegalerij.

Wat zal je er kunnen kopen?

Vanalles: mijn eigen creaties maar ook bijzondere objecten die ik van over de hele wereld heb meegebracht. Daarnaast zal Extra-Ordinaire het resultaat tonen van samenwerkingen met Belgische en internationale ontwerpers en met ambachtslui van over de hele wereld… Ik hou ervan om tijdens mijn reizen te vertrekken van de ontmoeting met lokale vaklui, en met hen een samenwerking op te starten.

Vanwaar de naam 'Extra-Ordinaire'?

Omdat de essentie eruit bestaat dat uit het samenbrengen van soms dagdagelijkse objecten iets unieks kan voortkomen, net zoals uit de ontmoeting met 'gewone' ambachten en ambachtslui van over de hele wereld. De boetiek zal trouwens meer zijn dan een winkel: ik wil in Extra-Ordinaire ook de ambachten documenteren, evenementen organiseren, lezingen houden... een soort ontmoetingsplek te midden van een groot rariteitenkabinet. Noem het gerust een museum met een plus, want je kan er alles mee naar huis nemen.

Een museum met een plus - daar zijn wij fan van! Mogen we hopen op nieuwe samenwerkingen tussen Jean-Paul Lespagnard en de Belgische musea?

Ik ben in ieder geval geïnteresseerd. Dus, beste musea: ik sta open voor nieuwe voorstellen!

Op 22 oktober opent Extra-Ordinaire (Beenhouwersstraat 37a, 1000 Brussel), de eerste permanente boetiek van Jean-Paul Lespagnard.

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

170 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

231 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas