De Museumronde van België brengt je naar de beste plekken…

… voor rustzoekers.

26 August 2021

Museumronde van België
© museumPASSmusées

Deze zomer lanceerde museumpas de Museumronde van België, een uitdaging om in elk gewest minstens één museum te bezoeken. Daarvoor tipten we tijdens de zomermaanden enkele museumbezoeken in heel het land en voor elke smaak. Deze week doen we dat nog een laatste keer: deze drie musea zijn droomplekken voor de zenzoekers onder ons

Heb jij deze zomer al enkele musea afgeschuimd in ons land? Dan kan jij daarmee een weekend voor twee winnen. Vul nog tot eind augustus het wedstrijdformulier in en maak van je volgende museumuitstap een onvergetelijke tweedaagse!

1) Vlaanderen: dagdromen tussen de vlinders

Geen plek zo zen als een groene oase vol pure natuur. Het Arboretum in Kalmthout past perfect in dat plaatje. Dit groendomein van 12,5 ha is een schatkamer vol merkwaardige plantensoorten van over de hele wereld. Maak een wandeling langs Chinese rhododendrons en Braziliaanse mammoetbladen en vergeet ook zeker de vlindertuin niet in te gaan. Neem een gids bij de hand voor wat extra wist-je-datjes of zak even weg op een bankje en geniet van de sereniteit die dit domein uitstraalt. 

In de buurt? Maak een omwegje naar het bosrijke Karrenmuseum en ontdek meer dan 300 ongemotoriseerde voertuigen.

2) Brussel: verdwalen tussen de lettertjes

Het robuuste gebouw van Bibliotheca Wittockiana in Sint-Pieters-Woluwe is helemaal een met de natuur. Als dat al niet rustgevend genoeg is, moet je vooral eens binnen stappen en je vergapen aan de biljoenen lettertjes die er gedrukt staan. De enorme verzameling boeken en brieven uit de renaissance hebben we te danken aan bibliofiel Michel Wittock. Ontsnap even aan de realiteit en verdwaal in de wereld van de literatuur. Er staan ook heel wat evenementen op de planning. Waag jij je aan een spoedcursus boekbinden?  

Fan van literatuur? Misschien kunnen deze musea je wel bekoren.

3) Wallonië: slenteren tussen fonteinen en gouden poorten

Elke bezoeker wordt zen na een uitje naar het Domein van het Kasteel van Seneffe. Het prachtige neoklassiek kasteel uit de achttiende eeuw laat je proeven van de tijd van de Verlichting. Slenter doorheen de chique salons vol zilversmeedkunst en kom nadien op adem in de betoverende tuin. Deze groene parel bruist van de bruggetjes, vijvers, exotische boomsoorten en fonteinen. Hij heeft wat weg van de onregelmatige Engelse stijl die indertijd zo populair was en op het gezang van enkele vrolijke vogels na, is het er muisstil. Ja, die graaf Seneffe had het mooi getroffen met zijn buitenverblijf. 

Nog meer mooie museumtuinen? Deze zijn alvast de moeite.

Liever tot rust komen met een drankje in de hand? Bij deze musea kan je (cultureel) verantwoord terrassen.

Nog geen museumpas? Bestel hem hier!

204 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

265 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas