“De National Gallery veranderde mijn leven”

Maak kennis met blogger en gepassioneerde museumfan Annelies.

08 oktober 2020

Annelies in Berlijn
© GoAnnelies

Annelies is een jonge museumfan met plan: op haar blog GoAnnelies geeft ze tips om zoveel mogelijk uit het leven te halen, en museumbezoek staat daarbij bovenaan haar to do-list. Wij snelden achter haar aan en trachtten haar en stoemelings een paar vragen te stellen.

Dag Annelies! Waar komt je passie voor schrijven vandaan?

“Eigenlijk geen idee.. Ik heb altijd graag gelezen maar ik heb pas laat ontdekt dat ik ook graag schrijf. Meer dan vijf jaar geleden ben ik mijn blog gestart en nu zou ik niet meer zonder kunnen. Het is een uitlaatklep geworden, het helpt me mijn gedachten te ordenen.”

Hoe is je museumliefde gegroeid en wat verwacht je van een museumbezoek?

“Ik ben altijd al een fan van geschiedenis geweest en trok dus vaak naar echte geschiedenismusea. Pas een aantal jaren geleden heb ik ingezien dat een kunstmuseum toch ook wel écht mijn ding is. Het moment dat ik de National Gallery in Londen binnenwandelde heeft voor mij alles veranderd.”

Ik ben vooral op zoek naar stilte en inspiratie, naar iets dat me doet nadenken. Daarnaast vind ik het ook altijd fijn als een museum in een mooi gebouw huist. Dat mag modern zijn, maar het liefst nog bezoek ik een gebouw met historische waarde. Een kasteel of paleis, want ja, daar ben ik helemaal zot van. (lacht) Het Kasteel van Seneffe, net boven La Louvière, is zeker een aanrader.”

Wat was tot nu toe het hoogtepunt van je museumbezoeken?

“In België was dat tot nu toe het Museum Hof van Busleyden in Mechelen, denk ik. Het is klein, maar ze proberen jong en oud op een interactieve manier inzicht te geven in het ‘Bourgondische leven’ van toen. Ik heb ooit een jaar in Mechelen gestudeerd en toen liep ik wekelijks langs dat prachtige historische gebouw, dat nog in renovatie was. Toen het weer open ging stond ik te popelen om het te gaan verkennen.”

Je kreeg je museumpas cadeau van je geliefde - vergezelt hij/zij je op je museumtrips, of ga je ook graag alleen?

“We gaan meestal met ons tweetjes om dan achteraf iets te gaan eten of drinken, zo maken we er een daguitstap van. We deden dat met Stephan Vanfleteren in het FOMU in Antwerpen of met Keith Haring & Brancusi in BOZAR. Maar ik durf zeker ook alleen een museum binnen springen, al is het dan vaker dichter bij huis. Ik ben kind aan huis bij Museum M in Leuven. Hun Utopia-tentoonstelling van een aantal jaren terug ben ik in de sluitingsweek in mijn eentje gaan bezoeken, en zal me altijd bijblijven.”

Wat staat er nog op je verlanglijstje?

“Nog veel! Ik wil heel graag naar het vernieuwde James Ensorhuis in Oostende. En nog eens naar de Sint-Pietersabdij in Gent, want dat is zo'n prachtig gebouw! Daarnaast zijn het lief en ik afgelopen zomer wat vaker Wallonië ingetrokken en ook daar is nog veel te ontdekken denk ik. Goede tips voor Wallonië zijn dus altijd welkom.” (lacht)

Annelies gaat op stap met haar museumpas. Nog geen museumpas? Bestel hem hier!