De populairste popart

Waar ontdek je nu Lichtenstein, Warhol (en meer) met je museumpas?

15 January 2021

© Andy Warhol door Typex

Die uitvergrote stukjes strip, die Roy Lichtenstein met stipjes schilderde, of die zeefdrukken met Marilyn Monroes en soepblikken van Andy Warhol: die ken je? Dat is een goede start om meer popart te verkennen in Belgische musea. Onderweg ontdek je dat popart zoveel meer is dan die beroemde werken en kunstenaars. En dat hun vroegere vragen over hoe we leven vandaag superrelevant blijven ...

Popart is de verkorte vorm van ‘popular art’, een stroming die ontkiemde in het midden van de jaren ‘50 in de VS en Groot-Brittannië, als felle reactie op het abstract expressionisme. Met zijn lijnen, vlakken en kleuren was die abstracte kunst zo conceptueel dat ze alleen begrepen en gekocht werd door de elite. Popart wilde net dichter bij een veel grotere groep mensen staan.

Vernieuwende popartkunstenaars wilden de nieuwe vrijheid en mogelijkheden vieren en tegelijk kritische bedenkingen meegeven, maar dan lichtvoetiger of ironischer dan hun voorgangers. De iconen van de ‘gewone mensen’ (uit de reclame, de supermarkt, de magazines en strips, tv en film ...) werden op een artistiek piëdestal gezet, vaak als assemblage, collage, zeefdruk of plastic object. Lichtenstein en Warhol zijn de populairste namen uit de popart. Twee grote namen wiens verhalen je nu verrassen in Bergen en Luik.

POW! BAM! 

Beaux-Arts Mons (BAM), het museum voor schone kunsten in Bergen, wijdt nog tot 18 april ‘21 met ‘Visions Multiples’ een volledige expo aan Roy Lichtenstein, meester van de Amerikaanse popart. Meer dan 100 prenten, beeldhouwwerken, wandtapijten, spandoeken worden tentoongesteld binnen enkele van zijn geliefde thema’s, zoals dagdagelijkse voorwerpen, vrouwelijke figuren en stripverhalen. Je maakt er bovendien kennis met de Europese popart en een van de beroemdste, nog levende hoofdrolspelers: Peter Saul. Ook via de Facebookpagina van de Bergense musea duik je dieper in de popart van Lichtenstein, met muziek, een lezing, toelichting door een expert, een blik in een atelier …

Een museumpas met Lichtenstein?

Aan de balie van BAM (Bergen) koop je een limited edition-museumpas, bedrukt met een Roy Lichtenstein-werk. Als bijzonder cadeau, voor wie nog geen museumpas heeft. Of voor jezelf, als je nog geen museumpas hebt. 

Vol van Warhol

Stripverhalen laten je niet los op je poparttrip, als je ook Le Grand Curtius (Luik) binnenwandelt. Daar loopt een tentoonstelling over het universum van Andy Warhol, gezien door de bril (en tekende handen) van de Nederlandse cartoonist Typex, alias Raymond Koot. Goed om weten: deze expo bezoek je gratis met je museumpas, in tegenstelling tot ‘The American Dream Factory’, de andere Luikse Warhol-expo in La Boverie (standaardprijs 17 euro). 

Meer popart in Belgische musea

In andere Belgische musea zijn natuurlijk meer popartkunstenaars te vinden. Bijvoorbeeld in een deel van de collectie van het ArtHouse (Chaudfontaine). In het M HKA (Antwerpen) zie je een werk van Keith Haring. Sinds een jaar wordt een werk van Tom Wesselman beheerd door het S.M.A.K. (Gent), en kreeg het museum werken van Warhol en Lichtenstein in bruikleen. 

‘Great American nude #45’ van Tom Wesselmann - Copyright: Collectie Matthys-Colle
© ‘Great American nude #45’ van Tom Wesselmann - Copyright: Collectie Matthys-Colle

In dat S.M.A.K. huist ook werk van hoofdrolspelers op de Belgische popartscene: grote namen zoals Marcel Broodthaers (van de mosselpot), Paul Van Hoeydonck (van dat Fallen Astronaut-mannetje, dat nu op de maan ligt) en Panamarenko (van de vliegende vondsten) lieten zich beïnvloeden door de brede blik en toegankelijkheid van de Angelsaksische popart. En de Naamse Evelyne Axell: minder bekend bij het grote publiek is, maar een pupil van Magritte en dé vrouwelijke pionier van de popart in België. 

Jef Geys verschijnt eveneens in de annalen van de Belgische popart. Naast in het S.M.A.K. en het M KHA kun je zijn kunst leren kennen in Wiels (Brussel). Tot 28 maart wordt zijn ‘Damesroman (Roman)’ er geëxposeerd in Risquons-nous, waarin hij de stereotiepe vrouw in de pulproman meer diepgang geeft.

Met je museumpas wandel je dus binnen in minstens zes Belgische musea met popartkunstenaars, na je reservatie. Nog geen museumpas? Of eentje cadeau doen? Koop hier online een museumpas.

204 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

265 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas