Doe deze zomer de Museumronde van België…

… met het hele gezin.

29 June 2021

Museum voor Schone Kunsten Gent
© Museum voor Schone Kunsten Gent

Hou je klaar, want deze zomer daagt museumpas je uit om in elk gewest minstens één museum te bezoeken. Zo kan je een weekend voor twee winnen en maak je van je volgende museumuitstap een onvergetelijke tweedaagse!

Inspiratie nodig voor je tricolore trip? Wij geven je de hele zomer lang tips voor bezoeken in het hele land en voor elke smaak. Deze week: drie musea die je kinderen met open armen ontvangen.

1) Vlaanderen: De wereld van Kina

Heb je er zo eentje die graag in de grond graaft naar wormen en dode vliegen in een potteke bewaart? Check! Peuters, kleuters en zelfs oudere broers en zussen die gefascineerd zijn door de natuur stuur je naar De wereld van Kina, het natuurmuseum in Gent. In ‘Het Huis’ aan het Sint-Pietersplein werd onlangs een splinternieuwe vleugel geopend, helemaal gewijd aan het leven onderzee - stap in je duikerspak en daal af naar de duistere, geheime wereld van de oceanen. Wie liever met het hoofd boven water blijft vergaapt zich uiteraard nog steeds aan prehistorische skeletten en fossielen van miljoenen jaren oud

'De Tuin’, aan de rand van Gent, richt zich vooral op de allerkleinsten. Op een speelse manier leren ze alles over het bijenvolkje, lieveheersbeestjes, en spinnen. Als je het héél lief vraagt aan een museummedewerker haalt hij misschien wel een van die indrukwekkende levende vogelspinnen uit hun terrarium… Openvallende mondjes gegarandeerd!

Op bezoek in Gent? Laat dan ook deze musea niet links liggen. Met je museumpas bezoek je ze allemaal gratis!

2) Brussel: Train World

Toekomstige ingenieurs weten waarheen, want in Schaarbeek leren ze alles over de ontwikkeling van het stalen paard, aka: de trein. Wandel tussen locomotieven, neemt plaats in treinen van honderd jaar oud, bezoek een spoorweghuisje en loop over een echte spoorwegbrug. Zelf ervaren hoe het voelt om een trein te besturen? Dat kan! Deze zomer verlegt Train World bovendien de blik naar het Verre Oosten, want het zoomt in op het indrukwekkende verhaal van de bouw van de Chinese spoorlijn Peking-Hankow die in het begin van de twintigste eeuw het noorden en het zuiden van het land met elkaar verbond. Gedurende zeven jaar werkten meerdere tienduizenden arbeiders aan deze gigantische onderneming. Enkele sleutelfiguren van deze expo vertellen via levensgrote sprekende poppen hun boeiende verhaal.

Meteen nog enkele Brusselse musea meepikken? Maak je keuze en vergeet je museumpas niet, want zo spring je kosteloos binnen en buiten.

3) Wallonië: Archéoparc de Rochefort

Voor een tijdreis hoef je niet bij nutty professors als Barabas of Doc (je weet wel, uit Back to the Future) te zijn, neen: het volstaat af te reizen naar mooie Malagne en daar met je museumpas in de hand het Archéopark van Rochefort binnen te wandelen. Je gezin wordt terstond tweeduizend jaar teruggeflitst, naar de omgeving van een indrukwekkende Gallo-Romeinse villa met het prachtige natuurdomein errond. Kuier met je kinderen door de Romeinse sier- en moestuinen, ontdek alles over de landbouw en veeteelt in die tijd en u de agenda in het oog, want op specifieke dagen houdt het Archéopark  een Gallo-Romeins tuinfeest.

Toch al op vakantie in de Ardennen? Spring dan ook binnen bij deze musea!

Nog meer kindvriendelijke musea vind je hier!

NOG GEEN MUSEUMPAS? ►BESTEL 'M NU!