Doe deze zomer mee met de Museumronde van België…

... voor lekkerbekken.

29 July 2021

Museumronde van België voor foodies
© museumPASSmusées

Hou je klaar, want deze zomer daagt museumpas je uit om in elk gewest minstens één museum te bezoeken. Zo kan je een weekend voor twee winnen en maak je van je volgende museumuitstap een onvergetelijke tweedaagse!

Inspiratie nodig voor je tricolore trip? Wij geven je de hele zomer lang tips voor bezoeken in het hele land en voor elke smaak. Deze week: drie musea waarvan je het water in de mond krijgt

1) Vlaanderen: wegdromen bij de geur van versgebakken brood

Ahh, brood. Toch niets zo lekker Belgisch als dat. Mis jij jouw dagelijkse portie boterham ook soms op vakantie? Vier dan deze staycation extra goed met een bezoek aan het Bakkerijmuseum in Veurne. De zeventiende-eeuwse boerderij is gevuld met schatten die de geschiedenis van het bakken documenteren. Terwijl je kuiert langs sierlijke speculaasvormen en stevige wafelijzers, leer je hoe er brood op de plank komt. Afhankelijk van het seizoen kan je deelnemen aan workshops om rozijnen- of chocoladebollen te maken (moeilijke keuze, we weten het), frangipanetaart te bakken voor bij de picknick of de bereiding van havermoutkoekjes onder de knie te krijgen. Nog eventjes bekomen van al dat lekkers? Dan is het bijhorende café een aanrader.

Graag nog wat andere musea meepikken op je tripje naar de Kust? Kies er eentje (of meer) en vergeet zeker je museumpas niet mee te nemen.

2) Brussel: koffie slurpen in het groen

Heb jij een boontje voor koffie? Ben jij benieuwd waar dat kopje ochtendgeluk nu eigenlijk vandaan komt? Maak dan eens een uitstap naar de Plantentuin van Meise. In de expo ‘Straffe Koffie!’ ga je op ontdekkingstocht langs de geschiedenis, tradities, plantkunde en wetenschap rond de koffieplant. Zin gekregen is een kopje of intussen een knorrende maag? Zak even weg in de magnifieke oranjerie voor een culinaire pauze. Vergeet voor je naar huis gaat zeker niet even te flaneren in dit historische domein. Tussen de magnolia’s, pioenen en hortensia’s word je he-le-maal zen.

Sluit jij jouw museumbezoek ook graag af met een drankje op een zonnig terras? Bezoek dan zeker eens deze adresjes

3. Wallonië: fruitige frisheid in het Aardbeimuseum

Wat Hoogstraten is voor Vlaanderen is Wépion voor Wallonië: een naam die klinkt als een belletje in de oren van iedere aardbeiliefhebber die naam waardig. De eerste aardbeien met het Wépion-keurmerk dateren uit 1860 en sindsdien is de kennis over deze blozende, smakelijke en sappige vrucht er alleen maar op vooruit gegaan. Het Aardbeimuseum, gesitueerd aan de oevers van de Maas, nodigt je uit om de geschiedenis van de aardbeiteelt in al zijn vormen te ontdekken. Laat je in juli en augustus verleiden door de vele geneugten van de "Klein fruit-tuin". De rest van het jaar proef je een 'zelfgemaakte' aardbeienlikeur die je ervan zal overtuigen dat er maar één vrucht in/van je leven is.

Ben je in de buurt? Passeer dan eens in Namen en gluur binnen bij de imposante Citadel.

Nog meer musea met een extraatje? In deze museumshops kan je uren snuisteren.

Nog geen museumpas? Bestel hem hier!