Doe je moeder een museumpas cadeau...

… en haal de gemiste tijd weer in.

21 April 2021

Moederdag
© museumPASSmusées

Moederdag komt eraan, en wat vinden moeders fijner dan op stap gaan met hun (klein)kinderen of geliefden? In meer dan 200 Belgische musea kunnen jullie eindelijk opnieuw onbezorgd op pad. Maak je moeder blij met een jaar vol beleving, en kies alvast jullie volgende uitstap samen - want er is voor elke moeder wel een museum.

5 goede redenen om je moeder een museumpas te schenken

1. Een museum = kwaliteitstijd

Meestal hebben moeders al in huis wat ze willen hebben, en dat betekent dat je ze met materiële cadeaus nauwelijks nog een plezier kunt doen. Vraag moeders waar ze écht naar verlangen, en het antwoord luidt dikwijls: tijd. Rustig kuierend door de vaste collectie van het Brugse Groeningemuseum of vol verbazing voor de wonderlijke hedendaagse kunst van BPS22 in Charleroi. En wat dacht je van een tripje met de kleinkinderen naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren? Wie echt de tijd wil nemen schenkt zijn moeder niet enkel een museumuitje, maar meteen een hele daguitstap: naar Luik, Mechelen of Brugge bijvoorbeeld. Met je museumpas hop je gratis van het ene museum naar het andere!

2. Er is voor elke moeder een museum

Urban installaties zoals die in het MIMA of oude meesters zoals in BOZAR? Interactieve expo’s voor sportieve mama’s (het Sportimonium!) of een rustige rondleidingen in de serene sfeer van PARCUM? Kunst onder de blote hemel zoals in het Antwerpse Middelheimmuseum of in de intimiteit van een prachtige kleine parel als Het Autrique-huis? Wie denkt dat zijn of haar moeder onmogelijk te behagen valt, denkt verkeerd. Het aanbod aan verbazingwekkende musea is in België ongelooflijk rijk en divers, zo weids dat er zeker ook voor jouw moeder iets tussen zit. 

3. De ervaring is beter dan het cadeau

Jij weet wat je moeder wilt? Prima, maar denk eens one step beyond. Houdt ze van bloemen, doe haar dan in plaats van die ruiker een uitstapje cadeau naar de Plantentuin van Meise of het Arboretum van Kalmthout. Is ze dol op aardbeien? No problem, het Museum van de Aardbei in Wépion ontvangt haar met open armen én een toefje aardbeienlikeur. Leest je moeder graag de betere strip? In het Belgisch Stripmuseum in Brussel komt ze alles te weten over de geschiedenis van het beeldverhaal. Omdat doen zoveel leuker is dan krijgen...

4. Een museum biedt een totaalbeleving

In een museum valt er altijd méér te beleven dan het bezoeken van een tentoonstelling of collectie. Het gebouw zelf kan bijvoorbeeld al een echte trigger zijn, zoals deze museale architectuurparels bewijzen. Vergeet ook de soms wonderschone museumtuinen niet, waar je even kunt bekomen van de soms overweldigende museumervaring. Is je moeder werkelijk opgetogen over hetgeen jullie samen hebben gezien? Passeer dan nog eens langs de museumshop voor een catalogus of een kaartje - het maakt je cadeau helemaal af.

5. Veraf of dichtbij: er zijn overal schitterende musea

Je twijfelt: misschien is je moeder al wat ouder, wat slechter te been, en vrees je dat een trip naar het museum te zwaar zou zijn voor haar? Of andersom: jouw moeder is zo’n actieve avonturier dat ze elk museum in de wijde omgeving al vanbinnen en vanbuiten kent? In beide gevallen hebben wij de oplossing. Wist je bijvoorbeeld dat in België heel wat mooie musea dichtbij een treinstation liggen? Ontdek hier hoe dichtbij dichtbij is - zooo dichtbij dat je in sommige gevallen nog met één been in de trein kunt blijven. De actieve museummoeders dienen dan weer hun werkgebied te verbreden. Wat met het Museum van het Klein Formaat in Nismes of de Plugstreet 14-18 experience in, jawel, Ploegsteert? Verras je moeder met een museumpas en een tripje naar een onbekende museumparel.

203 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

294 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas