Drie musea vertellen hoe zij het doen in coronatijden…

… en dragen een boodschap uit van hoop.

06 november 2020

Melanie Coisne
© RV - Melanie Coisne, TAMAT

Het doet pijn, maar het moet. Ondanks de bittere pil van een nieuwe sluiting is dat de teneur bij de meeste Belgische musea. Nu intern alle zeilen bijzetten, om in de toekomst met hernieuwde energie te kunnen starten. We spraken met drie museumdirecteurs over de manier waarop zij deze uitdaging voor hun musea beleven.

Melanie Coisne, directeur TAMAT, Doornik: “We hebben geduld en moed nodig”

“Ik moet je zeggen dat ik een vage opluchting voelde toen de sluiting er kwam. Het betekende het einde van een periode van onzekerheid en twijfels, een jojo die ons allemaal uitputte. Er speelde bij ons bovendien ook een solidariteitsprobleem ten aanzien van de Brusselse musea. Het was tijd om verantwoordelijkheid te nemen, nu is er tenminste een kader. 

Economisch gezien is het natuurlijk een zware dobber, maar ik ben erg blij met de flexibiliteit die onze medewerkers aan de dag leggen: de hele ploeg is er zonder uitzondering mee akkoord gegaan om tijdelijk andere taken op te nemen binnen het museum, zodat iedereen aan het werk kan blijven. Het restauratie-atelier en de technische diensten konden sowieso operationeel blijven, maar bijvoorbeeld de mensen van het onthaal hebben tijdelijk een andere jobinvulling gekregen. 

Het moeilijkste voor ons blijft het besef dat onze collectie maar bestaat wanneer het publiek ze kan zien, en dat omgekeerd het publiek er alle baat bij heeft om zich door kunst te laten raken en ontroeren… en dat dat nu niet kan. We hebben dus geduld en moed nodig, en we kijken uit naar het moment dat we elkaar opnieuw kunnen zien. Dat is momenteel mijn lichtpuntje, ja.”

Isabelle Debekker, directeur Belgisch Stripmuseum, Brussel: “We kijken vooruit naar de heropening”

Daniel Fouss
© Daniel Fouss

“Wel, het wordt steeds meer rock-‘n-roll, in een museum werken… (zucht) Deze tweede sluiting komt hard aan, want we hadden bij de heropening heel ons hart en onze ziel gelegd in drie prachtige tentoonstellingen. Het was ontroerend voor ons om te zien hoe gretig het museumpubliek naar de zalen terugkeerde. Maar bon, we begrijpen dat er ingegrepen moest worden.

De grote vraag voor ons is nu hoe we in contact gaan blijven met ons publiek, want we hebben dat tijdens de eerste lock-down geprobeerd, maar het bleek erg energieverslindend. Ik denk dat we eerder onze energie gaan wijden aan de expositie die we voorbereiden voor de heropening: een tentoonstelling rond jonge stripauteurs, allemaal interessante talenten die werken op de grens met beeldende kunsten.

Daar kijken we nu naar uit, al is het uiteraard onduidelijk wanneer we opnieuw zullen kunnen opengaan. In tussentijd kunnen museumliefhebbers die ons willen steunen nog steeds een abonnement kopen, maar we zijn ook blij met een bemoedigend berichtje. Ik meen het, want zoiets doet écht deugd. We weten dat het publiek aan ons denkt, net zoals zij in onze gedachten zijn.”

Peter Bary, directeur M Leuven: “Iedereen aan boord houden”

RV
© RV

“Ik moet toegeven dat ik, ondanks de signalen die er waren, toch nog verrast werd door het besluit. Wij hebben nogal een atypische sluitingsdag, op woensdag, dus wij gingen eenvoudigweg niet meer open - een bevreemdende ervaring. Ook omdat het sluiten van een museum bijzonder veel werk met zich meebrengt: we zijn nog steeds volle dagen bezig met herplannen van activiteiten en omboeken van tickets.

Maar we geven de moed niet op. De eerste sluiting heeft ons geleerd hoe belangrijk de digitalisering is, en we gaan het materiaal dat we hadden aangemaakt rond de grote solotentoonstelling van Thomas Demand, die net geopend was, beschikbaar maken voor het publiek. Idem voor onze tentoonstelling met de Amerikaanse video-artist Ericka Beckman. Goed wetende dat daarmee niet alles opgelost is, want de live kunstervaring blijft toch een uniek gebeuren…

Hier intern zijn we aan het kijken hoe we iedereen aan boord kunnen houden. Sommige medewerkers van het museum zullen wellicht ingeschakeld worden bij alternatieve taken. Zoals elk museum, heeft M altijd wel opdrachten die tijdelijk even in de koelkast liggen. De deuren van de koelkast mogen nu even open. Bovendien zijn we ook in gesprek met de stad om te kijken of we sommige acute noden misschien mee kunnen helpen beantwoorden.

Winter is coming. We gaan ontegensprekelijk door een droevige periode, maar ik ben ervan overtuigd dat we elkaar door die winter moeten heensleuren. Eens we het virus onder controle hebben zit er een periode van cultureel en moreel optimisme aan te komen, een renaissance, daarin wil ik echt geloven. In tussentijd kan kunst soelaas bieden op individueel vlak: duik in je boekenkast, haal die dikke catalogi boven die je kocht maar nooit echt inkeek, … Zo ga ik het alvast proberen doen.”

188 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

223 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas