Focus op … de driedekker van César Battaille

Geraak in hogere sferen met de driedekker van César Battaille, te zien in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.

08 februari 2019

AELR – Battaille
© AELR – Battaille

Vlieg met me mee naar de regenboog! Deze charmante driedekker van César Battaille geeft je gewoonweg zin het weidse luchtruim te kiezen. Er is slechts één exemplaar van gebouwd, wat het tot een uniek stuk maakt. Battailles driedekker is een van de oudste vliegtuigen die tentoon staan in de luchtvaarthal van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.

César Battaille

Rond 1910 begon mijningenieur César Battaille (1882-1963), zoon van de directeur van de Battaille-fabriek in Basècles, met het ontwerpen van een vliegtuig in zijn beeldhouwstudio. De luchtvaart stond toen nog in haar kinderschoenen, maar Battaille was erdoor gefascineerd. Met zijn driedekker, waarop hij in 1911 een patent nam, leverde hij een waardevolle bijdrage tot de bloei van de Belgische vliegtuigbouw.

AELR – Battaille, brevet d'invention
© AELR – Battaille, brevet d'invention

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, kwam er voor Battaille helaas een einde aan het experimenteren met vliegtuigontwerpen. In de plaats daarvan trad hij in 1914 in dienst van het Belgische leger, waar hij luchtafweer ontwikkelde. Na de oorlog concentreerde hij zich op zijn fabriek en op vrijetijdsbestedingen zoals jagen en beeldhouwen. Zo ontwierp hij onder andere het monument voor de vliegeniers van de Tweede Wereldoorlog op de begraafplaats van Brussel.

Het reilen en zeilen van de driedekker

Voor de constructie van de driedekker kreeg César Battaille een zeker budget van zijn vader toegestopt. Het is echter geweten dat zijn vader vanuit een zekere bezorgdheid om de veiligheid van zijn zoon de geldsom aan de lage kant hield. Hij hoopte namelijk dat een lichtere (goedkopere) motor minder gevaarlijk zou zijn. Daarom kreeg het toestel een 4 cilinder motor Grégoire van 40 PK, eentje waarmee je enkel korte vluchten kon maken.

AELR – Battaille.
© AELR – Battaille.

Het gevaarte uit hout en linnen ging voor het eerst van de grond op 16 augustus 1911. Piloot van dienst was de Fransman Jean Chassagne. Uniek aan de Battaille is dat de stand van de onderste en bovenste vleugel ten opzichte van de luchtstroom aanpasbaar is. Zo wilde de jonge ingenieur het opstijgen en landen aan een lagere snelheid mogelijk maken.

AELR.
© AELR.

Het duurde tot 1971 vooraleer de driedekker herontdekt werd. Al die jaren bleef hij gedemonteerd bewaard in een fabriek voor kunstmest en veevoeder van de familie Battaille. (Leuk detail: de bovenste vleugel werd pas in 1991 teruggevonden, aangezien die aan een plafond in een verlaten garage was opgehangen.) Een jaar later werd de driedekker geschonken aan het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, maar er moesten heel wat herstelwerken uitgevoerd worden. Sinds 1998, na een zorgvuldige restauratie van de structuur op basis van beschikbare documentatie, is dit topstuk toegankelijk voor het publiek.

De driedekker van Battaille in het museum.
© De driedekker van Battaille in het museum.