Focus op … de liefdesbrieven van Paul van Ostaijen

Speciaal voor Valentijn schreven we een aangepaste editie van 'Focus op', met in de hoofdrol: de hartstochtelijke liefdesverklaringen van dichter Paul van Ostaijen aan zijn geliefde Emma Clément.

13 februari 2019

museumPASSmusées
© museumPASSmusées

De affaire tussen dichter en schrijver Paul van Ostaijen (1896-1928) en zijn geliefde Emma Clément (1893-1969) mag dan hartverscheurend zijn geëindigd, de brieven blijven vertederend. We konden ze inkijken in de grote verzameling van het Antwerpse Letterenhuis, dat beschikt over een indrukwekkend archief aan handschriften, brieven, documenten, portretten en foto’s van Vlaamse auteurs.

Ook schrijversarchieven en archieven van literaire tijdschriften en uitgeverijen vinden hier hun plek. Leuk om weten is dat het Letterenhuis er ook een literatuurmuseum op nahoudt met tentoonstellingen die het ‘geheugen van de Vlaamse literatuur’ in de verf zetten.

Letterenhuis
© Letterenhuis

Lievekelief, een liefdesbrief

Hoe zegt een echte dichter het op Valentijn? Met een brief natuurlijk, gevuld met zoete woorden. Een van de brieven is gedateerd februari 1925. Tussen de koetjes en kalfjes door zijn er heel wat liefkozingen te lezen. Zo drukt Van Ostaijen zijn teleurstelling uit dat hij haar niet zal zien op Sinksen, zoals gepland, maar pas in juni. Tederheid zit eigenlijk ook al in de aanhef “Mijn lief Emmeke lief” en in koosnaampjes zoals “beesteke lief”. Het is aandoenlijk hoe hij in de brief het verschil tussen “noch” en “nog” illustreert: “Ik heb je nog steeds zeer lief.” en “Ik heb noch andere vrouwen noch andere mannen lief.”

Op de derde pagina staat er nog deze passage:

“En

ik

wou dat ik eens een lange

brief

van

jou

kreeg

Maar dat is wel veel

gewenst”

Het stukje, met de speelse tekststructuur waar de schrijver zo bekend voor stond, drukt een intens verlangen uit naar meer nabijheid. Aan het einde van de brief staat tot slot: “En wat doe ik! Ik omhels je met een grote O en een sterke H. in het midden (om-helzen) Ik kus je zeer innig lievekelief. Je Paul.” Kom daar in tijden van snel app-en nog maar eens om...

Letterenhuis – Emma Clément