Focus op... het kroonkurkapparaat van Ponty

Maak kennis met dit topstuk uit het Ecomuseum van de Viroin.

15 januari 2019

Het kroonkurkapparaat van Ponty
© Ecomuseum van de Viroin

Rara, wat zou dit vreemde object kunnen zijn? De enige van onze collega’s die een gokje durfde wagen had het over een ‘foltertuig uit de middeleeuwen’ – maar dat is fout! Een tip… de oudst gekende alcoholische drank (en tevens onze nationale trots) zou zijn smaak verliezen nog voor de eerste slok zonder dit negentiende-eeuwse werktuig, vervaardigd uit eik en messing.

We houden je niet langer in spanning: we stellen je graag voor aan dit kroonkurkapparaat, dat niet zomaar ‘een’ apparaat is. Gedurende een halve eeuw kurkte het flessen in de abdij van de paters-trappisten van Chimay, bij de beroemdste bierbrouwers van ons land.

Maar hoe werkt deze kroonkurkmachine die in Brussel ontworpen werd door ‘J. Ponty and Co.’? Het proces is even eenvoudig als efficiënt: plaats gewoon een flesje bier van 75 cl – een formaat dat nog steeds wordt gesmaakt door Chimay-fans – onder de kurkmachine, trek aan het handvat om de piston te laten zakken en dwing zo de kurk over de flessenhals.

Chimay Gestion - Chimay s'expose