Focus op... het kroonkurkapparaat van Ponty

Maak kennis met dit topstuk uit het Ecomuseum van de Viroin.

15 januari 2019

Het kroonkurkapparaat van Ponty
© Ecomuseum van de Viroin

Rara, wat zou dit vreemde object kunnen zijn? De enige van onze collega’s die een gokje durfde wagen had het over een ‘foltertuig uit de middeleeuwen’ – maar dat is fout! Een tip… de oudst gekende alcoholische drank (en tevens onze nationale trots) zou zijn smaak verliezen nog voor de eerste slok zonder dit negentiende-eeuwse werktuig, vervaardigd uit eik en messing.

We houden je niet langer in spanning: we stellen je graag voor aan dit kroonkurkapparaat, dat niet zomaar ‘een’ apparaat is. Gedurende een halve eeuw kurkte het flessen in de abdij van de paters-trappisten van Chimay, bij de beroemdste bierbrouwers van ons land.

Maar hoe werkt deze kroonkurkmachine die in Brussel ontworpen werd door ‘J. Ponty and Co.’? Het proces is even eenvoudig als efficiënt: plaats gewoon een flesje bier van 75 cl – een formaat dat nog steeds wordt gesmaakt door Chimay-fans – onder de kurkmachine, trek aan het handvat om de piston te laten zakken en dwing zo de kurk over de flessenhals.

Chimay Gestion - Chimay s'expose
© Chimay Gestion - Chimay s'expose

Als waardevolle getuige van onze geschiedenis en erfgoed is het kurkapparaat van Ponty het enige mechanische object van vóór de Tweede Wereldoorlog dat overblijft uit de trappistenbrouwerij van Chimay. De oorlog en de Duitse bezetting van de brouwerij betekenden echter niet het einde van zijn geschiedenis! Na de oorlog werd het object gerecupereerd door Arnold Berlooz, ten tijde van de renovatie van de brouwerij in 1948.

Vandaag is het in het Ecomuseum van de Viroin (toegankelijk met je museumpas!) dat we dit merkwaardige apparaat kunnen ontmoeten. Het is een van de topstukken van dit mooie museum in Treignes, gelegen aan het begin van de Belgische Ardennen en gevestigd in de indrukwekkende setting van een zestiende-eeuwse kasteelhoeve.

Het Ecomuseum van de Viroin heeft een rijke verzameling kunstvoorwerpen die de ambachten uit het verleden in het licht zetten, maar ook de overgang naar mechanische productie en de geschiedenis van de regio tussen Samber en Maas. Het is een van de zeven ecomusea in België die voor ons de herinnering bewaren aan activiteiten waarvan we reeds een eeuw of langer zijn vervreemd geraakt...

De tijd verstrijkt ... het bier blijft. Een toost dus, op het kroonkurkapparaat van Ponty!

Let op: begin 2019 staat het kroonkurkapparaat niet in het museum, maar in de Abdij Notre-Dame de Scourmont!

Ecomuseum van de Viroin
© Ecomuseum van de Viroin
Ecomuseum van de Viroin
© Ecomuseum van de Viroin

170 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

231 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas