Ga deze zomer voor de Museumronde van België…

... en haal je hart op aan de mooiste kunstmusea.

15 July 2021

Museumronde van België
© museumPASSmusées

Hou je klaar, want deze zomer daagt museumpas je uit om in elk gewest minstens één museum te bezoeken. Zo kan je een weekend voor twee winnen en maak je van je volgende museumuitstap een onvergetelijke tweedaagse!

Inspiratie nodig voor je tricolore trip? Wij geven je de hele zomer lang tips voor bezoeken in het hele land en voor elke smaak. Deze week: drie musea die de kunstliefhebber zeker niet mag missen.

1) Vlaanderen: Smullen van kunst met een ijsje na

Wie ‘Oostende’ zegt, zegt ‘James Ensor’, maar laat ons vooral ook zijn spitsbroeder Leon Spilliaert niet vergeten. Het Oostendse Mu.ZEE  zit sinds 1 juni helemaal in een nieuw jasje en betoont eer aan zijn grote artistieke zonen, maar niet alleen aan hen. Het museum ruimt regelmatig plaats voor hedendaagse kunstenaars zoals Sammy Baloji, Luc Tuymans of Pascale Marthine Tayou. Dat de de kunstcollectie gehuisvest is in een prachtig modernistisch pand van architect Gaston Eysselinck, is natuurlijk een extra - net als de nabijheid van de zee en, op een boogscheut, de ijsjes van Gelato Maxzim.

Fan van James Ensor? Bezoek dan in Oostende ook het recent geopende James Ensorhuis, dat je een interactieve onderdompeling in de wereld van de meester belooft.

2) Brussel: Om BOZAR kan je niet heen

Voor de Raveel-retrospectieve moet je je onderhand een beetje haasten (loopt nog tot 21/07), maar geen erg voor wie te laat is: het Brusselse BOZAR is een huis met veel gezichten, en elke kunstliefhebber vindt in dat overweldigende Horta-pand in het hartje van Brussel zijn gading. Nog de hele zomer maak je er bijvoorbeeld kennis met het werk van Jacques Moeschal (1913-2004) - toch wel, u kent hem wel: het is de beeldhouwer die de eigenaardige ‘vork’ op de E40 ter hoogte van Groot-Bijgaarden maakte. En zo zijn er nog wel meer interessante zaken te ontdekken over deze ‘autostradekunstenaar’. Afspraak in Brussel dus, in het bruisende BOZAR.

Meteen nog enkele Brusselse musea meepikken? Maak je keuze en vergeet je museumpas niet, want zo spring je kosteloos binnen en buiten.

3) Wallonië: Tot rust komen tussen de kunstwerken

In Charleroi zijn er meerdere musea voor kunstliefhebbers, maar te weinig bekend is misschien het BPS22, het Museum voor kunst van de provincie Henegouwen. Aan de buitenzijde ziet het indrukwekkende gebouw er maar grijs en donker uit, maar wat een verschil met de binnenzijde! De lichte, grote ruimtes lenen zich vooral voor grootse installatiekunst, maar je wordt er ook eenvoudigweg zen van. Momenteel ontdek je er onder meer werk van de graffitikunstenaar ELNINO76, want BPS22 profileert zich uitdrukkelijk als een museum dat met beide voeten in de samenleving staat. Een interessante plek in een parel van industriële architectuur - wat wil een mens nog meer?

Charleroi zit vol met boeiende musea: ook het Fotografiemuseum en de mijnsite le Bois du Cazier bezoek je gratis met je museumpas.

Nog meer musea voor kunstliefhebbers? Struin door deze musea voor beeldende kunst.

Nog geen museumpas? Bestel hem hier!