Het museumgeheim #2: De Kromme Christus

… uit de collectie van Museum M in Leuven.

02 December 2020

Kromme Christus
© Museum M Leuven

De meeste musea zijn opnieuw geopend, en dat is schitterend nieuws: het betekent dat je vanaf nu onze museumgeheimen ook live kunt gaan verifiëren. Nog steeds delen we elke nieuwsbrief een spectaculair verhaal rond een collectiestuk uit een van onze Belgische musea. Deze week: de Kromme Christus van Museum M in Leuven.

De Kromme Christus is een houten beeld van Christus aan het kruis en stamt uit de dertiende eeuw. Zijn wat komieke naam ontleent de Kromme Christus aan de oorspronkelijke positie van het verdwenen lichaam: het bovenlichaam van het beeld neigde naar voren. Ook de rechterarm leek een grijpende beweging te maken, waardoor de legende ontstond van de Kromme Christus als boevenvanger. Toen een dief de Sint-Pieterskerk binnendrong om een gouden kroon te stelen greep het Christusbeeld de snoodaard bij de kraag, waarna die kon worden ingerekend. 

De realiteit is prozaïscher: wellicht maakte het beeld met het gebogen bovenlichaam deel uit van een beeldengroep waarbij Christus van het kruis wordt gehaald. Vandaar dus de ongemakkelijke pose.

In tijden van crisis werd het Christusbeeld door de Leuvenaars naar beneden gehaald en in een processie rondgedragen in de stad alsof het Christusbeeld daardoor in staat zou zijn om ook de nieuwe rampspoed bij de kraag te vatten… Dat mislukte dan toch deerlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen het noodlot toesloeg voor Leuven. Bij de bezetting van Leuven in 1914 staken de Duitse soldaten de stad in brand, uit angst voor verzet van de Engelsen en van de burgerbevolking. Ook de Sint-Pieterskerk werd in brand gestoken. Iedereen dacht dat daarmee ook de Kromme Christus volledig in de as was gelegd…

Maar de goddelijke voorzienigheid had dan toch besloten even zijn pinkje te bewegen: het hoofd van het houten beeld lag namelijk toevallig nog in het atelier van beeldhouwer Egide Goyers. Die had het beeld in de negentiende eeuw gerestaureerd en het originele hoofd vervangen door een minder gehavend exemplaar. 

In de jaren vijftig belandde het originele hoofd terug in de Sint-Pieterskerk. Het behoort vandaag tot de collectie van het Museum M in Leuven en van zodra dat museum terug open is, kan je het in de Sint-Pieterskerk gaan bewonderen. Over het waarom van het eenzame hoofd dien je alvast je eigen hoofd niet meer te breken. Alweer een kopzorg minder!

Museum M Leuven
© Museum M Leuven

204 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

265 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas