Interview met kunstenaar Denis Meyers, ontwerper van de limited edition-museumpas

“Mijn werk balanceert tussen het tijdelijke en het eeuwige”

15 december 2020

Denis Meyers
© Denis Meyers

Kunstenaar Denis Meyers (°1979) is typograaf van opleiding, maar voelt zich al sinds zijn jonge jaren aangetrokken tot de kunsten. Niet dat hij een onderscheid maakt tussen ‘hoog’ en ‘laag’: hij werkt even graag op straat als in de galerij, in de keuken als… voor de museumpas. Zijn ontwerp vind je dit eindejaar terug op de limited edition-museumpas.

Hallo Denis! Wellicht kennen veel Brusselaars je werk zonder het zelf te beseffen. Je maakt al meer dan vijftien jaar street art in onze hoofdstad, vaak onder de vorm van stickers. Waarom heb je gekozen voor de straat als speelterrein?

“Ik ben daarmee begonnen in 1999, toen ik aankwam in de hoofdstad, en ik geboeid raakte door alles wat zich op straat afspeelde. Ik werkte toen officieel als grafisch ontwerper, maar in mijn vrije tijd ontwierp ik stickers, die ik anoniem in de stad aanbracht. Ik heb er op vijftien jaar tijd wel zo’n 300.000 gemaakt, geloof ik. (glimlacht)  Later kwamen daar ook muurschilderingen bij.”

Het merendeel van de stickers die je ontwerpt zijn gezichten, vaak in combinatie met een kleurrijke typografie. Waarom kies je daarvoor?

“Voor mij is het gezicht het venster op de wereld. In normale omstandigheden zijn de gezichten van mensen datgene wat ze menselijk maakt… Ik hou er vooral van om mensen te observeren op straat, in de bars, op luchthavens. Je begrijpt dat de coronapandemie me wat dat betreft in een bizarre positie brengt. Een mondmasker bedekt net dat gezicht dat mij zo inspireert… Alle gezichten zijn verschillend, ze zijn voor mij het symbool van de rijke diversiteit van het menselijke beestje. Op dezelfde manier hou ik van de schoonheid en diversiteit van letters. In mijn werk zijn die twee fascinaties als vanzelf samengevloeid.”

Ben je in de ontwikkeling van je oeuvre grote voorbeelden tegengekomen?

“Toen ik aan La Cambre studeerde (de Brusselse kunstenhogeschool, red.) kregen we daar enkele dagen les van Brody Neuenschwander (de Amerikaanse kalligraaf die in Brugge woont en onder andere betrokken was bij de film The Pillow Book, red.). Hij leerde ons heel klassieke letters te tekenen met de pen, maar hij was daarnaast ook een briljant typograaf die wist te werken met houten zetletters en met eender welk werktuig. Hij heeft me enorm geïnspireerd.”

We hebben ons laten vertellen dat de culinaire sector vandaag voor jou een grote bron van vreugde vormt.

“Dat klopt! Ik heb het geluk dat ik vandaag mag samenwerken met echte sterrenchefs. Die samenwerking kan verschillende vormen aannemen: ik heb al fresco’s aangebracht in restaurants, live geschilderd tijdens evenementen of ontwerpen gemaakt voor servies, maar het leukst vind ik het wanneer ik kunst mag creëren op de borden. Het werken met voedsel inspireert me - zo schrijf ik bijvoorbeeld letters in pesto op de borden. Daarna komen de chefs daar met hun kunstige gerechten overheen.”

En daarna wordt al die kunst gewoon opgegeten! Hebt u daar nooit spijt over, dat dit type kunstwerken niet blijft bestaan?

“Neen, ik vind beide vormen even waardevol, ik heb ze allebei nodig. Mijn werk balanceert tussen het tijdelijke en het eeuwige, die gedachte bevalt me wel. Wanneer ik op straat een sticker aanbreng verdwijnt die soms ook al na één dag, of zelfs sneller. Maar even opwindend vind ik de gedachte dat mijn werk nu gedrukt is op de museumpas, en dat mensen dat ontwerp lange tijd bij zich zullen dragen. Hopelijk houden ze het zelfs voor altijd bij, als een soort souvenir.” (lacht)

Denis Meyers
© Denis Meyers

Ook zo’n prachtige limited edition-pas van Denis Meyers? Haast je, de oplage is beperkt! Bestel hem hier.

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!