Keeping up with the Brueg(h)els: Belgische kunstenaars en hun artistieke kroost

Speciaal voor vaderdag: maak kennis met deze vier artistieke clans

22 mei 2019

Standbeeld van Bruegel
© VisitFlanders

Om vaderdag (9 juni) te vieren zijn we voor u even gaan snuisteren in de geschiedenis van de Belgische kunst en literatuur, in de hoop een ​​aantal beroemde vader-kindduo’s te vinden. Wat blijkt? Een welkome verademing sinds de tijd van Bruegel en Teniers: no more only fils à papa, in de eenentwintigste stappen ook dochters in de voetsporen van hun vader.

1) Bruegel & Co.

Om meteen ferm van start te gaan doen we beroep op Brueg(h)el, zes generaties Vlaamse meesters uit de zestiende tot achttiende eeuw. De bekendste is Pieter Bruegel de Oude, van wie we dit jaar herdenken dat hij 450 jaar dood is. Zijn telgen heet Pieter II en Jan, twee zoons die de 'h' in hun achternaam aannemen - alweer een mysterie opgehelderd. Hoewel Pieter II zijn vader veel kopieerde, werd vooral Jan de specialist in boeketten met bloemen die nooit vervagen. Goed nieuws: voor het eerst wordt een volledige tentoonstelling gewijd aan de prachtige tekeningen van Jan. Allemaal naar het Snijders&Rockoxhuis vanaf 5 oktober!

2) David Teniers & Zonen

Een ander gezin waarin picturaal talent nét zo makkelijk werd doorgegeven als fond de teint onder de Kardashians? Keep up with the Teniers en zijn vier generaties kunstenaarszonen! David Teniers de Oude gaf niet alleen zijn snor, zijn golvende haar en serieuze blik door, maar ook de bekwame omgang met het penseel, tot op het punt dat zijn zoon, tegenwoordig beroemder dan zijn vader, erkend werd als een van de grote meesters van de zeventiende eeuw. Roddel: David Teniers de Jonge huwde Anna Brueghel, kleindochter van, en raad eens wie er getuige was op de bruiloft? Rubens zelf. Behoorlijk goed voor de kijkcijfers!

3) Charles & Henry De Groux

Vader Charles De Groux werd geboren in Frankrijk maar bracht zijn hele leven door in België, waar hij nogal wat aanvragen indiende tot naturalisatie. Zoon Henry werd geboren in Brussel maar nam de benen richting Frankrijk zodra hij de gelegenheid zag. Toch is het in de eerste plaats het oeuvre dat onthult hoezeer vader en zoon van elkaar verschilden. Als Charles De Groux de geschiedenis inging als de eerste sociaalrealistische schilder van België, dan zette zijn zoon hem een neus door de meest oogverblindende symbolist te worden. Hoeft het nog gezegd dat Henry een geweldige rebel was? Ontmoet dit gekwelde genie in het Félicien Rops Museum ter gelegenheid van de nieuwe tentoonstelling Henry De Groux (1866-1930), meester van het teveel (25 mei > 22 september 2019).

4) Geert van Istendael & Judith Vanistendael

De ultieme troef van een artistiek ouder-kindduo? Elkaar inspireren, talent uitwisselen, elkaar hogerop tillen zonder dat je al te sterk op elkaars terrein komt. Een moeilijk evenwicht, maar wanneer het lukt levert het vuurwerk op. Het bewijs leveren de vierhandige meesterwerken van Geert en zijn dochter Judith Vanistendael (officiële spelling is ook voor vader Geert: Vanistendael). Hij schrijft, zij illustreert, en het knalt. Zo er aan het begin van Judiths carrière nog sprake was van de 'dochter van de beroemde schrijver en journalist' is de dochter vandaag een volwaardige referentie in de wereld van de illustratie. L’union fait la force!

Geïnspireerd tot een vader-kinduitje naar het museum? Koop snel twee museumpassen!

170 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

239 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas