Keith Haring for smarties

Met deze 6 weetjes doe je je voor als een échte Haring-kenner.

06 december 2019

Keiith Haring
© © Keith Haring, Untitled,1983 © Keith Haring Foundation

Voel je de laatste dagen de onverklaarbare aandrang om shakend door Brussel te lopen? Maak je geen zorgen: het heeft te maken met de onweerstaanbare aantrekkingskracht van Keith Haring (1958-1990), aan wie BOZAR nog tot 19 april 2020 een retrospectieve wijdt. Met deze 6 weetjes over het het Amerikaanse pop-icoon verbaas je je gezelschap op de komende nieuwjaarsborrels.

1) Hij vond dat iedereen recht had op kunst

Haring begin als een street artist die blinde muren en metrostellen pimpte met zijn cartooneske figuurtjes, blaffende honden en kruipende baby’s. Het kiezen voor de stad als canvas deed hij vanuit de overtuiging dat kunst voor iedereen toegankelijk moest zijn. Zelfs voor de allerkleinsten, al zijn de ‘Haring’-cartoons die opduiken in Sesamstraat uit de jaren 1990 getekend door Bill Davis, met toestemming van de Keith Haring Foundation.

2) Hij beschilderde de Berlijnse Muur

Voor een activistische artiest als Haring, die zich uitsprak over allerlei politieke kwesties - in zijn jeugd verkocht hij anti-Nixon-T-shirts - moet dat zo ongeveer een extatische ervaring zijn geweest. Naast zijn strijd tegen het grootkapitaal kwamen in zijn werk vaak thema’s als racisme, apartheid en HIV aan bod.

3) Hij was fan van Walt Disney...

… maar ook van de psychedelische rockband The Grateful Dead en de horrorfilm The Shining. Ook zijn vader, die zelf tekende, zou een grote invloed op hem hebben gehad.

4) Hij date met Andy Warhol

Of eerder: hij nam Warhol mee als date naar de bruiloft van Madonna met Sean Penn, een evenement waarop Warhol niet was uitgenodigd. Het geeft aan in welke kringen Haring zich al jong bewoog, en hoe snel zijn roem steeg. Op de bruiloft in 1985 was hij 27 jaar. Zijn eerste solotentoonstelling in New York lag toen drie jaar achter hem.

5) Hij zag kinderen als een grote inspiratiebron

Een van de laatste figuren die hij tekende voor hij in 1990 stierf aan aids was de iconische ‘radiant baby’. Doorheen zijn oeuvre is de baby een wederkerend thema, als symbool van onschuld en zuiverheid.

6) Hij duikt zo af en toe nog eens op

Zo af en toe ontdekt men nog eens een ‘vergeten’ of ‘onbekende’ Haring. In 2018 werd in Amsterdam een gigantische mural zichtbaar gemaakt op de wand van een depot van het Stedelijk Museum. Het werk had daar sinds 1989 verborgen gezeten achter aluminium platen.

186 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

242 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas