Meer dan 8 kunstenaressen in de kijker

26 February 2021

xx
© Tille Pepermans

Eender wanneer kan je met je museumpas in Belgische musea het werk van vrouwelijke kunstenaars ontdekken. Enkele tips, voor wie in haar hoofd wil kruipen, door haar ogen wil kijken.

Jong talent

De jonge kunstenares Tille Pepermans toont haar tekeningen in het Arentshuis in Brugge. Ze laat zich daarvoor inspireren door werken uit de Brugse musea. Ze neemt de kijker mee in een surrealistische wereld, vol bijzondere details.

Fotografe Nele Van Canneyt ging op pad in het corona-stille Brugge, gefascineerd door het desolate en de melancholie. Zo maakte ze beelden in haar typische stijl: niet-geënsceneerde momenten waarin ze haar droomwereld projecteert op de realiteit rondom ons. Deze fotoreeks van haar zie je ook in het Arentshuis in Brugge.

In het M KHA (Antwerpen) beleef je Lippenstift en Gasmaskers, een groepstentoonstelling die haar naamt ontleent aan een werk van Mashid Mohadjerin over de Arabische Lente. Deze expo toont werken uit de opstartende collectie van internationale hedendaagse kunst van de Stad Antwerpen. De stad en het M HKA beslisten om dit eerste jaar te focussen op jongere kunstenaars die in Antwerpen leven en werken. 9 van de 15 getoonde kunstenaars zijn vrouwen: Imge Özbilge, Otobong Nkanga, Els Dietvorst, Nadia Naveau, Cindy Wright, Maika Garnica, Charline Tyberghein en Nel Aerts.

Kracht, macht en aanklacht

Sanam Khatibi woont en werkt in Brussel, exposeerde al in New York en Istanboel en nu in het Groeningemuseum in Brugge. Ze dompelt je onder in een gele wereld waar mens en dier elkaar ontmoeten in een sensueel spel van macht, geweld en destructie, triomf en verlies, angst en verlangen.

Al in de vroege jaren ‘80 onderzocht Ericka Beckman in haar werk de structuren die mens en maatschappij beïnvloeden. In het Museum M in Leuven toont ze haar eerste 16 mm-film ‘You The Better’ (1983) in een ruimte die je onderdompelt in haar werk. Plus haar nieuwste film ‘We Are Labor’ (2020), in wereldpremière. Beide werken roepen de vraag op of we dominante systemen ooit te slim af kunnen zijn.

Wat betekent vrijheid voor vrouwen in Iran? Die vraag inspireert de foto’s, collages en teksten van Mashid Mohadjerin. In deze tentoonstelling in het M HKA (Antwerpen) neemt ze de toeschouwer mee op een droomachtige reis naar het leven van Iraanse vrouwen die opgroeiden na de Revolutie van 1979, een tijd waarin alles - tot en met hun publieke leven en eigen lichaam - werd bepaald door politiek.

Anna Boghiguian, een in 1946 in Caïro geboren Armeense, maakt kunst sinds het begin van de jaren ’70. Een reizende kunstenaar die zich onderweg laat inspireren en engageren, die uitzoekt en ziet hoe stromen van ideeën, goederen, mensen en kapitaal ongelijkheden en onderdrukking veroorzaken. In deze expo in het S.M.A.K. (Gent) traceert Boghiguian de geschiedenis van de mondiale katoenhandel met expressieve tekeningen, collages, installaties en bijzondere schilderijen (met pigment en bijenwas, die bijna licht geven).

Nog meer expo’s met ballen

• In het BPS22 in Charleroi duik je in de wereld van Margaret Harrison
  • Debi Cornwall neemt je met verrassende beelden mee naar Camp America in het Fotografiemuseum in dezelfde stad.
  • Met de boeiende Mercédès Legrand maak je kennis in het FAM in Marche-en-Famenne.
  • Ook in Namen, in Le Delta: een tentoonstelling over feminisme in de Belgische pop-art, met werk van de internationaal gerenommeerde Evelyne Axell. Gratis met je museumpas vanaf 4 maart.
  • Nog een leuk nieuwtje: vanaf 11 maart kun je met je museumpas gratis naar het Marthe Donas Museum in Ittre. Tot nader order het enige museum in België dat volledig is gewijd aan het werk van een vrouwelijke kunstenaar. Iets om naar uit te kijken!