museumpas in 2021, een terugblik

En onze mooiste nieuwjaarswensen

30 december 2021

Nieuwjaar
© Erwan Hesry (Unsplash)

Wat was me dat weer een jaartje hè”. Een zin die waarschijnlijk op oudejaarsavond een aantal keer op tafel wordt gekletst. Ook voor de musea was het geen evident jaar, wachtend van de ene Veiligheidsraad op de andere. Maar desondanks is er weer heel wat moois de revue gepasseerd. We nemen directeur Erika T’Jaeckx even bij de arm en blikken met een grote glimlach terug op het afgelopen jaar. Mijmer gezellig even mee.

De kaap van 200 musea

Zo’n 2,5 jaar na de lancering van de pas stond de teller plots op 200 musea. De coronacrisis hield museumpas niet tegen om verder te groeien en daar kunnen we alleen maar ontzettend gelukkig mee zijn. Dit jaar mochten we 26 nieuwe musea verwelkomen en eindigen we het jaar met een totaal van 211. Deze musea kwamen er laatst nog bij. Heb jij ze al gezien? 

Fondation A Stichting in Vorst
© Fondation A Stichting in Vorst

500.000 keer een welgemeende “dankjewel!”

Cijfers, ze horen bij een jaaroverzicht. En om deze getallen zijn we jullie ontzettend dankbaar. museumpas telt ondertussen 85.000 actieve pashouders! Daarmee gingen jullie samen zo’n half miljoen keer een museum bezochten. Vooral zondag 14 maart was daarbij een hoogdag. Goed voor zo’n 4056 bezoeken! Dat betekent bovendien een heleboel inkomsten voor onze Belgische musea. Een beter kerstcadeau konden we niet wensen. 

Van pauzeknop tot talentenjacht 

Toen we Erika vroegen waar ze trots op is, verscheen er meteen een brede glimlach op haar gezicht. “Dat museumpas stand houdt, ondanks de moeilijke tijden, en dat we blijvend mensen enthousiasmeren voor een culturele uitstap. Luisteren naar onze pashouders vinden wij ontzettend belangrijk. Zo ontstond bijvoorbeeld ook de pauzeknop, die de abonnementen collectief op pauze zette van 1 november 2020 tot 1 mei 2021. Zo verloren pashouders geen kostbare maanden van hun abonnement tijdens de verplichte sluiting van de musea. Een straffe toer van ons team en een mooi cadeau van 7 extra maanden voor onze pashouders.”

“Iets waar ik niet alleen trots, maar bovendien ook heel blij van word, is De Nationale Expo, onze tentoonstelling met werk van onbekend talent. Het is fantastisch om te zien hoeveel Belgen er met kunst bezig zijn. En zo doen we weer wat ons nauw aan het hart ligt: mensen en musea dichter bij elkaar brengen.”

De Nationale Expo in het BELvue museum
© De Nationale Expo in het BELvue museum

Even terug en dan vooruit: nieuwjaarswensen van de directeur 

“Ook dit jaar ben ik weer zoveel musea afgeschuimd, dat het er te veel zijn om op te noemen. Van het Koninklijk Museum van Mariemont met zijn prachtige park tot in het Félicien Rops Museum in Namen en PARCUM nabij Leuven tot aan mijn roots in het James Ensorhuis van Oostende. Expo’s zoals die van Roy Liechtenstein in BAM, Hockney in Bozar of de heropening van MoMu waren geweldige meevallers dit jaar. Dat we niet naar Londen of Parijs moeten trekken om zo’n internationaal niveau van kunst te zien, werd maar weer bewezen.”

“En er staat ons en de musea nog heel wat moois te wachten. Achter de schermen blijven we werken aan verfrissende ideeën om onze pashouders zo veel mogelijk waarde te bieden. En misschien al even verklappen: in het voorjaar lanceren we een digitale pas, die de huidige pas niet vervangt, maar versterkt. Geen winterslaap dus voor ons. Niet alleen het haardvuur, maar ook onze hersenpan knispert de hele kerstvakantie lang.”

“Ik wens al onze pashouders een nieuw jaar vol knappe tentoonstellingen en rustige museummomenten toe. Ik hoop dat iedereen kracht blijft putten uit de ongelooflijke schat die musea ons bieden. Dat we elkaar steunen, inspireren en samen deze sector naar buiten brengen als een eeuwig verrassende, vruchtbare bron van geestelijke rijkdom.”

2022, een jaar vol museumplezier? Doe een slimme zet en bespaar op toegangstickets met de museumpas. Bestel hem hier.

225 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

273 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas