Nationale Expo: amateurkunstenaars veroveren onze musea

In deze musea vind je nooit eerder vertoonde werken

27 december 2021

Nationale Expo in BELvue museum
© museumPASSmusées

Tijdens de kerstvakantie pakken 15 musea uit met een bijzondere tentoonstelling. Eentje waarin misschien wel het werk van je buurvrouw hangt. Of van die kunstige collega op het werk. Dat is De Nationale Expo, een pop-up tentoonstelling van museumPASSmusées en 15 Belgische musea met als thema ‘verborgen artistiek talent’. Uit meer dan 2 200 inzendingen haalden 30 artiesten de eindmeet. Zij stellen hun werk tentoon in 15 musea en jij kan ze nog tot 9 januari bezoeken. 

Inspiratie nodig voor een daguitstap? In deze musea is niet alleen de vaste collectie de moeite, maar vind je tijdelijk ook nooit eerder vertoonde werken.

Met de tram door de hoofdstad

Een ritje op het Brusselse MIVB-netwerk loodst je langs 5 prachtige musea, goed voor zo’n 10 werken van De Nationale Expo. Arriveer je met de trein? Stap dan af in Brussel-Noord. Baan je een weg tussen de glazen kantoortorens richting stop nummer één: het Belgisch Stripmuseum, waar Kuifje en de Smurfen je opwachten in een wondermooi art-nouveaudecor. 

Strek nadien even de benen met een wandeling richting de torens van de Grote Markt. Steek ze voorbij en hop binnen in het KBR museum, waar je snuffelt door een schatkist aan manuscripten uit de 15e eeuw. Voor museumstop nummer drie beklim je de Kunstberg. Naast het mooie uitzicht, word je ook beloond met de de pracht en praal uit ons kleine landje. In het BELvue museum zie je dat België meer is dan frieten, bier en chocolade. Al mag je jezelf nadien gerust trakteren op een van de drie. 

My eyes are up here! (Natalie Arsenow)
© My eyes are up here! (Natalie Arsenow)

En dan is het tijd voor de befaamde tram. Spring op tram 92 richting Schaarbeek en stap af aan de Sint-Servaaskerk. Op een scheut er vandaan blinkt het knappe Autrique-huis, een creatie van de Belgische legende, Victor Horta. Klaar? Neem wat verder tram 93 richting de Heizel. Niet voor een Atomiumbezoek, wel voor je laatste museumstop: het Design Museum Brussel. Met deze kronkelende meubels en gekke plastic creaties sluit je de dag in stijl af. 

De Nationale Expo in deze musea

Oranje en blauw (Orange et bleu) - Guillaume Thunis
© Oranje en blauw (Orange et bleu) - Guillaume Thunis

Met de fiets door La Louvière

Haal je vélo van stal en koppel vlotjes twee museumbezoeken aan elkaar in La Louvière. Voor onze eerste culturele ronde, houden we halt aan het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée. De naam zegt het zelf: hier vind je drukkunst in vol ornaat. Een plek die niet alleen volwassenen weet te fascineren, maar waar ook kinderen zich amuseren. Met een uitgestippeld spelparcours zijn zij helemaal mee in de wereld van grafiek. 

Duffel je warm in en fiets zo’n 25 minuten naar de tweede stop: het Koninklijk Museum van Mariemont. De collectie loodst je van het oude Griekenland tot Henegouwen, via Egypte, het Verre Oosten en Gallië. Na de juwelen, Boeddha’s en porselein kom je op adem in het grote arboretum dat het museum omarmt. Tussen de bronzen beelden en eeuwenoude bomen vind je vast een ideale plek voor een lunch of vieruurtje. 

De Nationale Expo in deze musea

Geest van Cel (Esprit de Cel) - Nicolas Piret
© Geest van Cel (Esprit de Cel) - Nicolas Piret

Te voet langs de stroom in Antwerpen

Met de museumpas kan je in Antwerpen niet een, maar meerdere dagen museumplezier beleven. Begin alvast bij deze drie musea, want daar tref je tijdens de kerstvakantie ook onbekend talent. Een kleine wandeling van 3 km langs de stroom is voldoende om ze alle drie tegen te komen. 

Start bij het Letterenhuis, een ode aan de Vlaamse literatuur. Niet louter een papieren museum, maar een plek waar verhalen tot leven komen, met zoetgevooisde stemmen van auteurs van vroeger en nu. Van dagboeken gaan we over naar sierraden. Bestemming nummer twee is vlakbij: in DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver schitteren de meest luxueuze gadgets en accessoires. 

La Fumeuse - Rohan Pede
© La Fumeuse - Rohan Pede

Ten slotte leidt de stroom je richting FOMU - Fotomuseum Antwerpen. Tijdelijke expo’s brengen er de meest diverse thema’s naar voren, met momenteel eentje rond de betekenis van ‘mannelijkheid’. Blijf even vertoeven in de wijk ‘Het Zuid’, waar je niet alleen prachtige architectuur maar ook lekkere tussendoortjes zal vinden. 

De Nationale Expo in deze musea

smouldering - Anja Vermeir
© smouldering - Anja Vermeir

Op het gemak: 1 dag, 1 museum.

Liever niet te veel hooi op je vork nemen tijdens een daguitstap? Doe deze musea op je eigen tempo. Je vindt er naast de vaste collectie telkens twee werken uit De Nationale Expo. 

BISTRO - Lucienne Dillen
© BISTRO - Lucienne Dillen

Al deze musea bezoek je gratis met de museumpas. Heb je nog geen pas? Bestel hem hier

218 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

293 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas