Negen musea dichtbij het station

Voor iedereen die al eens graag de trein neemt, ging de redactie op zoek naar welke musea zich op een belachelijk korte wandelafstand bevinden van een (actief) treinstation.

08 oktober 2018

Trein
©

Hoe kort is belachelijk kort, hoor ik je denken? Om een plaatsje op de lijst te krijgen, mocht de tocht te voet van station naar museum maximaal 8 minuten in beslag nemen. Oftewel, de trein moet je bij wijze van spreken afzetten in de achtertuin om gekwalificeerd te worden als 'belachelijk dichtbij'. We haalden er onze goede vriend Google Maps bij en zijn streng geweest!

Maar 8 minuten de benen te strekken:

De enige kandidaat in deze categorie is het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker dat je kan bereiken in een oogwenk vanaf het station van Binche. Het door Unesco als immaterieel erfgoed erkend carnaval van Binche ken je ongetwijfeld al, maar het museum heeft nog veel meer in petto. Het toont “de vele gezichten van het masker” van over de hele wereld van vroeger tot nu.

Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker, Binche.
© Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker, Binche.

En toen waren er nog maar 7 minuten:

Het duurt 7 minuten om van Brussel Centraal naar het Muziekinstrumentenmuseum te sjokken. Dat lijkt ons een kleine moeite om een prachtige collectie in een zo mogelijk nog prachtiger gebouw te gaan opsnuiven.

KMKG - MRAH.
© KMKG - MRAH.

Na een korte wandeling van het station van Lessen beland je in het authentieke Hospitaal Onze-Lieve-Vrouw met de roos, een voormalig ziekenhuis dat werd gesticht in 1242. Het bleef maar liefst zo’n 750 jaar (tot 1980) in gebruik. Vandaag kan je er de lokale medische geschiedenis ontdekken.

Toegegeven, de hele kunstberg en bijbehorende musea zijn op wandelafstand van het Centraal Station in Brussel, maar we graag wouden het Coudenbergpaleis even uitlichten. Achter de hoek van het Koninklijk Paleis van Brussel ontdek je de overblijfselen van ondergrondse constructies zoals die van het voormalige paleis van Brussel en van het hof van Hoogstraeten.

Véronique Evrard – Coudenberg.
© Véronique Evrard – Coudenberg.

Maar we verlaten Brussel nog niet! Eveneens op 7 minuten van Brussel Centraal bevindt zich het BELvue Museum, een plek die je maar wat graag informeert over België en haar geschiedenis. Thema’s waarop wordt ingezoomd zijn democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa.

Het laatste museum dat valt onder 7 minuten wandelafstand, is het Centre de la Gravure et de l'Image Imprimée. Let wel, het gaat hier over het station La Louviere-Centrum! Dit museum is enthousiast over grafische kunst en zal jou ook weten te overtuigen met zijn zeldzame collectie en puike tentoonstellingen.

BELvue Museum.
© BELvue Museum.

Met nog maar 6 minuten kunnen we amper nog van een wandeling spreken:

Om het TreM.a – Museum voor Oude Kunsten te bereiken vanaf het station van Namen moet je maar 6 minuten uittrekken. Het Félicien Rops Museum ligt hier trouwens vlakbij. Twee vliegen in één klap!

Ameline Engelen – TreM.a.
© Ameline Engelen – TreM.a.

Het aftellen gaat verder – 5 minuten:

Het Archeoforum bevindt zich op 5 minuten van het station Luik-Paleis. Dit archeologisch museum ligt in feite onder het Sint-Lambertusplein. Bij het opgraven van de restanten van de verwoestte Sint-Lambertuskathedraal in, botste het team ook op overblijfselen van een Gallo-Romeinse villa, wat leidde tot de aanleg van het museum dat opende in 2003.

©SPW-AWaP – Archéoforum.
© ©SPW-AWaP – Archéoforum.

De onversneden winnaar met slecht 1 minuut wandelafstand:

Op letterlijk enkele passen van het station La Louviere-Centrum kan je het aan keramiek gewijde kunstencentrum Keramis - Centrum van de keramiek bezoeken. Het centrum werd aangelegd op de site van de oude faiencefabriek Boch Keramis. De collectie bevat heel wat stukken van de aardewerkfabriek Boch en ondersteunt ook actief hedendaagse plastische kunstenaars.

Elsa Wittorski – Keramis.
© Elsa Wittorski – Keramis.