One man show: 7 musea gewijd aan één persoon

We geven je een overzicht van zeven musea die zich toegelegd hebben op het leven en werk van één kunstenaar.

12 november 2018

Fondation Folon – DUDH, Liberté.
© Fondation Folon – DUDH, Liberté.

Museum Félicien Rops, Namen

Félicien Rops is vooral bekend voor zijn satanistisch en pornografisch getint werk. De kunstenaar leefde dan ook in een tijd waarin de samenleving onder invloed van de industriële revolutie en het rationalisme enorm veranderde. Op vlak van moraliteit deden er zich ook verschuivingen voor, waardoor christelijke dogma’s meer en meer van de baan werden geschoven en er ruimte ontstond voor een andere kijk op zeden en seksualiteit.

Het museum Félicien Rops beschikt over schilderijen, tekeningen, gravures en brieven van de kunstenaar, gaande van zijn beginjaren als karikaturist tot aan zijn meer duivelse en diabolische werken. De omvangrijkheid van de collectie zorgt ervoor dat je een duidelijk beeld krijgt van het temperament van deze kunstenaar.

Lecouturier – museum Félicien Rops.
© Lecouturier – museum Félicien Rops.

Gezellemuseum, Brugge

Dit museum gewijd aan Guido Gezelle is opgetrokken in het geboortehuis van de schrijver. Gezelle stond te boek als een taalvirtuoos met een voorliefde voor natuur die prachtig beeldend taalgebruik wist aan te wenden. Zijn bekendste gedicht is wellicht Het schrijverke. Klinkt “O krinklende winklende waterding”, de eerste zin ervan, niet bekend in de oren?

Je leert in het Gezellemuseum Gezelles leven en werk van naderbij kennen aan de hand van handschriften, foto’s en boeken en persoonlijke voorwerpen. Vijf thema’s (natuur, religie, vriendschap, taal- en volkskunde, traditie en vernieuwing) begeleiden je doorheen je bezoek. Ontdek ook De man die vuur geeft van Jan Fabre in de tuin!

Saskia Desmidt – Gezellemuseum – Bureau Gezelle.
© Saskia Desmidt – Gezellemuseum – Bureau Gezelle.

Huis Van Gogh, Cuesmes

Dat Vincent Van Gogh een Nederlander was die naar Frankrijk verhuisde, hoeven we je vast niet meer uit te leggen. Dat de schilder van de Zonnebloemen (1888) echter ook enige tijd in Cuesmes woonde, namelijk van augustus 1879 tot oktober 1880, is misschien wel nieuws. Hij startte namelijk in 1878 als lekenprediker tussen de mijnwerkers van de Borinage – een moeilijke, armoedige periode voor Van Gogh. Vervolgens zocht hij zijn toevlucht in Cuesmes, de plek waar hij de roep van de kunst begon te voelen.

Het Huis Van Gogh is een plek van herinnering. De permanente tentoonstelling neemt je mee doorheen de geschiedenis van de schilder, natuurlijk te beginnen met waar het allemaal begon: in dit kleine huis.

Jean-François Berhin – Accueil PMMons.
© Jean-François Berhin – Accueil PMMons.

FeliXart Museum, Drogenbos

De kern van dit museum draait rond het oeuvre van schilder Felix De Boeck. Een jaar na de dood van de kunstenaar opende Museum Felix De Boeck, een modern museum in een unieke setting. (Je vindt er onder andere een beschermde hoogstamboomgaard!) Tegenwoordig heet het FeliXart Museum, omdat er sinds een paar jaar naast de vaste collectie ook tijdelijke tentoonstellingen worden georganiseerd met werk van meerdere kunstenaars.

Felix De Boeck begon zoals zovelen met klassieke portretten en stillevens, maar gaandeweg ontpopte hij zich tot pionier binnen de Belgische modernistische schilderkunst. Wanneer hij abstract begon te werken, behield hij een grote aandacht voor kleurvlakken: “Mijn schilderijen zijn mijn dagboek en aan de kleur van wat er op de ezel staat, herken je direct in welke gemoedstoestand ik ben."

Cedric Verhelst - Caroline Meert – FeliXart.
© Cedric Verhelst - Caroline Meert – FeliXart.

Permekemuseum, Jabbeke

Constant Permeke is zonder twijfel één van de meest bekende Belgische kunstenaars. Als schilder en beeldhouwer trok hij aandacht met zijn expressionistisch werk. Daarbij had hij het vooral voor warme, donkere kleuren en een grote ruimtelijke werking.

Het was Permeke zelf die wenste dat na zijn dood zijn huis en atelier zouden worden opengesteld voor het publiek. Zo gezegd, zo gedaan: de Provincie West-Vlaanderen kocht het domein met alles erop en eraan in 1956. Sinds 1961 is het te bezoeken als museum.

Colette Castermans – Permekemuseum.
© Colette Castermans – Permekemuseum.

Fondation Folon, Terhulpen

Belgisch kunstenaar Jean-Michel Folon begon met architectuur, maar gaandeweg stapt hij over naar tekenkunst. Na zijn eerste tentoonstelling probeert hij ook gravures uit en zijn eerste muurschildering ziet het licht in 1968 voor het Franse paviljoen op de Triënnale van Milaan. Als je eens in Knokke bent, dan moet je aan het strand zeker op zoek gaan naar de sculptuur van Folons hand La Mer, ce grand sculpteur. Enkel te zien bij laagtij!

Het museum organiseert tentoonstellingen en activiteiten. Tijdens workshops kan je zelf kennis maken met allerlei verftechnieken. De Stichting Folon waakt over het behoud en de verrijking van de verzameling, onderzoek en auteursrechten. Ook verzorgt de Stichting een sociaal luik waarbij er een warm hart is voor bezoekers met fysieke of psychische beperkingen.

Fondation Folon – Postermuur.
© Fondation Folon – Postermuur.

Rubenshuis, Antwerpen

Het Rubenshuis is ondergebracht in, hoe kan het ook anders, de woning waar Peter Paul Rubens woonde met zijn gezin. Behalve een uitgebreide collectie die te bezichtigen valt, biedt het Rubenshuis ook een blik op hoe deze wereldvermaarde barokschilder leefde en werkte. De vaste collectie bestaat uit heel wat stukken van Rubens zelf (zoals het bekende zelfportret uit ca. 1630 en het paneel Adam en Eva) en een verzameling werken van tijdgenoten.

Rond 1610 ontwerpt Rubens zijn eigen woonst, een stadspaleis. Er kwamen heel wat voorname gasten over de vloer, zoals zoals Maria de Medici en de aartshertogen Albrecht en Isabella. Sla een bezoekje aan de tuin zeker niet over, die heraangelegd is op basis van Rubens’ schilderij Wandeling in de tuin.

Bart Huysmans – Atelier Rubenshuis.
© Bart Huysmans – Atelier Rubenshuis.

170 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

231 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas