Ontdek het werk van CoBrA-kunstenaar Serge Vandercam...

(... en hang hem meteen in je woonkamer)

08 april 2021

Dans le bleu
© museumPASSmusées

Serge Vandercam (1924-2005) maakte naam als pionier van de Belgische avant-gardefotografie, maar hij verdiepte zich evengoed in de schilder- en beeldhouwkunst. Wie is de man die zich een vriend mocht noemen van Hugo Claus? Waar kunnen we zijn werk bewonderen en... hoe haal ik hem in huis?

Het begon allemaal na de Tweede Wereldoorlog. In Denemarken ging een groep kunstenaars op zoek naar de ‘bron van het scheppen’ - een manier van creëren die vrijer, spontaner en in hun ogen dus ook spannender was dan de oude kunstregels. Er sloten zich schilders aan maar ook schrijvers, musici en dichters, afkomstig uit Copenhagen, Brussels en Amsterdam. CoBrA was geboren!

Een Belg in Kopenhagen

Bij onze noorderburen sloten Karel Appel en Lucebert zich aan bij de groep, van de Belgische aanhangers zijn Hugo Claus, Pierre Alechinsky en Serge Vandercam de bekendste. Die laatste zat aan de bron: hij werd in 1924 geboren in Kopenhagen, met een Belgisch paspoort, en rolde in 1949 de kunstbeweging binnen. In 1951 werkte hij mee aan de grote CoBrA-tentoonstelling in Luik. Meteen het orgelpunt van de groep, die kort erna door onderlinge ruzies uiteen viel.

Vriend van Claus

Tijdens zijn CoBrA-periode raakte Vandercam bevriend met Hugo Claus, die zijn werk volgde en in 1963 een gedicht schreef ter ere van Vandercams expo in Rotterdam. In 1964 draaien de vrienden de rollen om, bij de samenwerking voor het vijfluik Het vlot van de Medusa: Vandercam schrijft, Claus schildert. Het werk is nog steeds te zien in de KMSKB. Maar nog makkelijker: wie het Brusselse metrostation Joséphine-Charlotte binnenwandelt stoot er op La Fleur Unique Ou Les Oiseaux Émerveillés, een bas-reliëf dat Vandercam daar in 1976 op de perronwanden aanbracht.

Internationaal belang

De invloed van CoBrA duurde langer dan de groep zelf, en de principes rond ‘vrij en spontaan scheppen’ kregen veel internationale weerklank. Werk van Serge Vandercam is te vinden in de collecties van belangrijke internationale musea, in eigen land eerde het Oostendse Mu.ZEE hem in 1999 met een belangrijke retrospectieve.

Haal een CoBrA in huis!

Maar wie weet hoef je je voortaan niet eens meer te verplaatsen om werk van Vandercam te bewonderen? In samenwerking met het online kunstplatform ArtAssistant mag museumpas een werk van hem wegschenken. Het gaat om het tijdloze Dans le bleu, een gesigneerde lithografie van Vandercam ter waarde van €1.050, bestemd voor een pashouder die vóór 1 mei zijn pas verlengt. Zoek alvast een plek bij je thuis, want misschien is deze Vandercam binnenkort van jou?

Doe mee en win!