Onze Vrouw bezocht... het MIMA

De nieuwe tentoonstelling Dream Box bleek een intense kijkervaring.

27 februari 2019

Onze Vrouw in het MIMA
© museumPASSmusées

In deze reeks krijgt u van ons een voorproefje op dé expo's van het moment, kwestie van u alvast het water in de mond te brengen. Trek er vervolgens zelf op uit, mét uw museumpas uiteraard, want dan bezoekt u deze tentoonstellingen gewoon gratis. Zonder dank!

Vlakbij het kanaal van Molenbeek stap ik wat aarzelend de drempel over van het Museum of Iconoclastic Art (MIMA voor de vrienden), niet goed wetend wat ik kan verwachten. De aankondiging van de expo Dream Box (nog t.e.m. 1 september) zoemt door mijn hoofd in de vorm van een wolk felle kleuren en exotisch klinkende namen: Hell’O, Escif, Felipe Pantone, Elzo Durt, Gogolplex. In welke droomwereld zal ik zo dadelijk belanden? 

Ik betreed de eerste box via een soort geopende mond die dienst doet als ingang. Dat volstaat om te beseffen dat ik het komende uur een klein balletje ben dat in een psychedelische flipperkast zal worden rondgespeeld, tot ik niet meer weet wat boven of onder is. Deze eerste droombox is van de hand van Elzo Durt - je kent hem onder andere van de lanceringscampagne van de museumpas - en brengt me letterlijk uit mijn evenwicht, aangezien de ruimte speelt met alle wetten van de optica. Uiteindelijk sta ik stil voor een intrigerend plastic gordijn. Wanneer ik daar doorheen stap kom ik terecht in een droomachtig ijspaleis, een bad trip voor elke epilepticus.

In de volgende droombox ben ik niet alleen. Innerspace, een creatie van het Belgische collectief Hell'O, wordt uitgebreid in beslag genomen door een stel dat het explosieve 3D-decor van Fernand Léger de ideale achtergrond vindt om zijn - wie weet? - nog prille liefde in selfies te vatten. Al snel krijgt het koppel gezelschap van een verwoede Instagrammer die verleidelijk poseert voor haar twee handlangers. Ik begin te vermoeden dat de expositie in het MIMA nogal wat likes genereert, afgaand op het aantal smartphones per vierkante meter museum.

Technologie maakt overigens integraal onderdeel uit van de droombox daarnaast, die van de Spaanse straatartiest Escif. Hij benadert op een erg speelse manier zijn ernstige onderwerp. Via een tablet die je voor zijn kunstwerk omhoog houdt kan je zijn getekende personages, betrokken bij de exploitatie van een erts dat de Congolese burgeroorlog helpt financieren, zelf tot leven wekken.

Onze tocht gaat verder langs installaties die complexe namen dragen zoals Felipe Pantones  ‘Interference Pattern Programmed Motion Sequence’ - anybody? Ik laat me in deze box in extase brengen door gigantische cd-roms die in de ruimte ronddraaien en zachtjes wiegen op de adem van de vier ventilatoren die strategisch in de hoeken staan opgesteld.

De laatste box vol dromen, gemaakt door het Franse collectief Gogolplex, haalt me uit mijn intuïtieve trip voor een meer cognitieve oefening. Aan het loket van een fictief bedrijf kan je via een enquête je psychologisch portret laten schetsen. Om eerlijk te zijn, ik denk dat ik niet alles goed heb begrepen...

U wel? Gooi een klein steentje tegen m’n raam na uw bezoek aan het museum en kom het me uitleggen, want de kantoren van de museumpas liggen vlak bij het MIMA. Maar zorg ervoor dat u eerst in staat bent het fascinerende en bedwelmende universum van Dream Box te verlaten…

223 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

284 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas