Onze Vrouwen bezochten… het Gallo-Romeins Museum

Oog in oog met Ambiorix, en ander schoon volk.

29 april 2019

Gallo-Romeins Museum
© museumPASSmusées

In deze reeks krijgt u van ons een voorproefje op dé expo's van het moment, kwestie van u alvast het water in de mond te brengen. Trek er vervolgens zelf op uit, mét uw museumpas uiteraard, want dan bezoekt u deze musea gewoon gratis. Zonder dank!

“Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging.” – Marcus Aurelius

De voorjaarsklassiekers hebben de wielermicrobe in ons wakker gemaakt. Op een stralende dag beslissen we om de daad bij het woord te voegen met een fietstocht door het mooie Haspengouw. Als startpunt kiezen we Tongeren, ’s lands oudste stad. Wie Tongeren zegt, zegt Gallo-Romeins Museum. Nu we hier toch zijn, mag een bezoekje aan het Europees Museum van het Jaar 2011 niet ontbreken.

Onze voorouders hadden dan wel geen fietsen om zich zoals ons door de streek te verplaatsen, maar aan gereedschap ontbrak het hen allerminst. Zo maken we in de eerste van drie reusachtige en mooi vormgegeven verdiepingen kennis met de vuurstenen werktuigen die jager-verzamelaars gebruikten om te overleven in barre omstandigheden.

We verschieten ons een bult bij het zien van het half ontleed lichaam van een Neanderthaler en zoeken de verschillen tussen de paarden van toen en nu. De animaties en objecten die je mag aanraken – kinderen halen hier hun hart op! nemen ons helemaal mee naar de prehistorie.

museumPASSmusées
© museumPASSmusées

In de volgende zaal ontmoeten we de eerste landbouwer. We botsen op een reusachtige kom en vragen ons af waarvoor die in hemelsnaam zou gediend hebben. Wat later blijkt dat het een uitvergroot model is van een kommetje uit aardewerk dat even verderop staat. Met het schaamrood op de wangen zetten we onze tocht verder.

We leren dat ijzeren gebruiksvoorwerpen en zout bijdragen tot intensieve handel en dat handelsnetwerken worden gedomineerd door concurrerende families. Voor het eerst is er sprake van een elite die zich boven de gewone landbouwers plaatst. Deze elite laat zich maar al te graag onderdompelen in de pracht en praal die de Romeinen met zich meebrengen wanneer ze hun intrede doen in de regio en er Atuatuca Tungrorum, beter gekend als Tongeren, stichten.

Zo zijn we bij de derde en laatste zaal toegekomen, die doorspekt is met elementen uit de Romeinse cultuur (bouwtechnieken en eetgewoonten, lichaamsverzorging en mode, wetgeving en godsdienst) en waar we kennis maken met de heldendaden van Ambiorix, koning der Eburonen. Diezelfde Ambiorix vinden we even later terug op de markt van Tongeren, waar we ons nog even voltanken alvorens aan onze eigen heldendaad te beginnen.

Nog geen museumpas? Bestel hem hier, en pssst: vergeet niet hem te registreren!