Onze Vrouwen bezochten… het Gallo-Romeins Museum

Oog in oog met de heldhaftige Ambiorix, de slordige Commodus en ander schoon volk.

29 april 2019

Gallo-Romeins Museum
© museumPASSmusées

Onze Vrouwen bezochten dit keer de oudste stad van België én ze doken in het onwaarschijnlijke verhaal van de 'Ring van Commodus'. Volg hen op hun tocht door het Gallo-Romeins Museum van Tongeren!

“Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging.” – Marcus Aurelius

De voorjaarsklassiekers hebben de wielermicrobe in ons wakker gemaakt. Op een stralende dag beslissen we om de daad bij het woord te voegen met een fietstocht door het mooie Haspengouw. Als startpunt kiezen we Tongeren. Wie Tongeren zegt, zegt Gallo-Romeins Museum. Nu we hier toch zijn, mag een bezoekje aan het Europees Museum van het Jaar 2011 niet ontbreken.

Onze voorouders hadden dan wel geen fietsen om zich zoals ons door de streek te verplaatsen, maar aan gereedschap ontbrak het hen allerminst. Zo maken we in de eerste van drie reusachtige en mooi vormgegeven verdiepingen kennis met de vuurstenen werktuigen die jager-verzamelaars gebruikten om te overleven in barre omstandigheden.

We schrikken nogal bij het zien van het half ontleed lichaam van een Neanderthaler en zoeken de verschillen tussen de paarden van toen en nu. De animaties en objecten die je mag aanraken – kinderen halen hier hun hart op! nemen ons helemaal mee naar de prehistorie.

museumPASSmusées
© museumPASSmusées

In de volgende zaal ontmoeten we de eerste landbouwer. We botsen op een reusachtige kom en vragen ons af waarvoor die in hemelsnaam zou gediend hebben. Wat later blijkt dat het een uitvergroot model is van een kommetje uit aardewerk dat even verderop staat. Met het schaamrood op de wangen zetten we onze tocht verder.

We leren dat ijzeren gebruiksvoorwerpen en zout bijdragen tot intensieve handel en dat handelsnetwerken worden gedomineerd door concurrerende families. Voor het eerst is er sprake van een elite die zich boven de gewone landbouwers plaatst. Deze elite laat zich maar al te graag onderdompelen in de pracht en praal die de Romeinen met zich meebrengen wanneer ze hun intrede doen in de regio en er Atuatuca Tungrorum, beter gekend als Tongeren, stichten.

Het is hier ook dat we ontdekken dat het af en toe eens de moeite loont om te spitten in eigen tuin. Een van de topstukken van het museum, de zogenaamde 'Ring van Commodus', werd zestien jaar geleden bij toeval ontdekt door een inwoonster van Tongeren. Bij het harken in haar achtertuin zag ze plots een blinkend voorwerp... Het bleek een gouden zegelring te zijn met daarop een laurierkrans. Een kleinood dat eens om de vinger had gezeten van de Romeinse keizer Commodus. Slordige meneer!

Gallo-Romeins Museum