Ook deze 7 musea zijn gloednieuw bij museumpas…

… dus vanaf nu bezoek je ze gratis en zo vaak je maar wil.

09 oktober 2020

Gasthuismuseum Geel
© Kristof Donne

Steeds meer musea kiezen ervoor om deel te nemen aan museumpas. Dat is goed nieuws voor de Belgische museumliefhebbers, maar ook de musea varen er wel bij… Het KBR Museum, De Garage, het Gasthuismuseum Geel, het Belgisch Museum van de Vrijmetselarij, het Hortamuseum, het Paul Delvaux Museum en het GUM zijn splinternieuw in ons aanbod. We stellen ze graag even aan je voor!

1) Heilige Sint-Dimpna, bid voor ons

Keer terug in de tijd en betreed de zeventiende eeuw, waar een prachtig bewaarde kloostersite op je wacht. Het Gasthuismuseum Geel (hoofdfoto) wijdt je zowel in in de cultus van de ‘waanzinheilige’ Sint-Dimpna als in de bijzondere omgang met psychiatrische patiënten, de zogenoemde ‘gezinsverpleging’ waarvoor Geel bekend staat. De geschiedenis van deze patroonheilige en van haar beschermelingen, de geesteszieken, komt tot leven in twee collecties vol authentieke handschriften, objecten, meubilair en schilderijen.

2) Een schat aan manuscripten

In de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) opende nog maar pas een splinternieuw museum waaraan boekenwurmen noch fans van de middeleeuwen kunnen weerstaan. Wie spreekt over de ‘Bourgondiërs’ heeft het over dat rijke geslacht dat zeshonderd jaar geleden over onze streken heerste en naast zijn spreekwoordelijke voorliefde voor lekker eten ook bekend stond om zijn gecultiveerde inborst. De hertogen lieten een verzameling oogverblindende manuscripten achter, die nu voor het eerst wordt blootgesteld aan hedendaagse ogen

KBR Museum
© KBR Museum

3) Welkom in De Garage

Het Mechelse Museum Hof van Busleyden heeft er een zusje bij: De Garage, op wandelafstand van het Hof, is een opwindende nieuwe plek voor hedendaagse kunst. Deze voormalige opslagplaats voor auto’s kiest voor kleinschaligheid en heeft een zwak voor jong aanstormend talent, maar schrikt er ook niet voor terug om terug te blikken op het werk van meer gevestigde namen. Naar De Garage moeten was nog nooit zo leuk - en met je museumpas kost het niets!

De Garage
© De Garage

4) In het huis van de meester

Weinig architecten hebben zo hun stempel gedrukt op Brussel en andere Belgische steden als Victor Horta (1861-1947). Zijn elegante, verfijnde stijl besloeg zowel de buiten- als de binnenkant van zijn ontwerpen en maakte van elk gebouw een totaalconcept. Tempel der tempels van de meester van de art nouveau bevindt zich ongetwijfeld in Sint-Gillis, waar je met je museumpas voortaan helemaal gratis het Hortamuseum bezoekt - de woning van Horta zelf  en het sublieme hoogtepunt van zijn kunnen.

Hortamuseum
© Hortamuseum

5) (Half) ontsluierde geheimen

Rond de vrijmetselarij hangt nog steeds een waas van magie en geheimzinnigheid, en die wil het Belgisch Museum van de Vrijmetselarij graag doorbreken. Zonder daarmee het achterste van de vrijmetselaarstong te laten zien, uiteraard… In het Brusselse huis Deweze wordt alvast een tipje opgelicht van de sluier: je ontdekt er aan de hand van kunstwerken, boeken en documenten van de achttiende eeuw tot nu hoe het eraan toeging in de de vrijmetselarij van vroeger en nu.

Belgisch Museum van de Vrijmetselarij
© Belgisch Museum van de Vrijmetselarij

6) Tussen droom en nachtmerrie

De schilder Paul Delvaux is een van onze grote Belgische kunstenaars, en wie daarvan nog dient overtuigd te worden rept zich naar Sint-Idesbald, bij Koksijde, waar het Paul Delvaux Museum het overtuigende bewijs levert. Het oeuvre van Delvaux twijfelt tussen dagdroom en nachtmerrie, en dankzij de uitgebreide collectie aan aquarellen, etsen, tekeningen en schilderijen zuigt het museum je moeiteloos deze poëtische wereld binnen

Paul Delvaux Museum
© Paul Delvaux Museum

7) De new kid in town

Er is een new kid in town, en wat voor een: in Gent is het wetenschapsmuseum GUM geopend, gelinkt aan de Gentse universiteit. Midden in de Plantentuin duik je in het hoofd van een wetenschapper. Voor welke uitdagingen komt hij te staan? Hoe gaat hij te werk? Welke ruimte is er voor verbeelding, twijfel en falen? In het GUM komt een waaier aan disciplines aan bod, van etnografie tot geneeskunde, van biologie tot archeologie.

GUM
© GUM

Nog geen museumpas? Bestel hem hier!

186 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

232 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas