Ook deze 7 musea zijn gloednieuw bij museumpas…

… dus vanaf nu bezoek je ze gratis en zo vaak je maar wil.

09 oktober 2020

Gasthuismuseum Geel
© Kristof Donne

Steeds meer musea kiezen ervoor om deel te nemen aan museumpas. Dat is goed nieuws voor de Belgische museumliefhebbers, maar ook de musea varen er wel bij… Het KBR Museum, De Garage, het Gasthuismuseum Geel, het Belgisch Museum van de Vrijmetselarij, het Hortamuseum, het Paul Delvaux Museum en het GUM zijn splinternieuw in ons aanbod. We stellen ze graag even aan je voor!

1) Heilige Sint-Dimpna, bid voor ons

Keer terug in de tijd en betreed de zeventiende eeuw, waar een prachtig bewaarde kloostersite op je wacht. Het Gasthuismuseum Geel (hoofdfoto) wijdt je zowel in in de cultus van de ‘waanzinheilige’ Sint-Dimpna als in de bijzondere omgang met psychiatrische patiënten, de zogenoemde ‘gezinsverpleging’ waarvoor Geel bekend staat. De geschiedenis van deze patroonheilige en van haar beschermelingen, de geesteszieken, komt tot leven in twee collecties vol authentieke handschriften, objecten, meubilair en schilderijen.

2) Een schat aan manuscripten

In de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) opende nog maar pas een splinternieuw museum waaraan boekenwurmen noch fans van de middeleeuwen kunnen weerstaan. Wie spreekt over de ‘Bourgondiërs’ heeft het over dat rijke geslacht dat zeshonderd jaar geleden over onze streken heerste en naast zijn spreekwoordelijke voorliefde voor lekker eten ook bekend stond om zijn gecultiveerde inborst. De hertogen lieten een verzameling oogverblindende manuscripten achter, die nu voor het eerst wordt blootgesteld aan hedendaagse ogen

KBR Museum