Op blind date in het museum: Stefanie en Tom

Zouden Stefanie en Tom voor elkaar gemaakt zijn?

20 februari 2019

Stefanie & Tom
©

Stefanie, 37, woont in het Gentse en heeft een brede culturele interesse. Ze omschrijft zichzelf met een knipoog als ‘druk druk druk’ maar ook ‘lui lui lui’. Of zij al een museumpas op zak heeft? Uiteraard!

Tom, 40, is zich bewust van het feit dat zijn West-Vlaamse roots hem - naar eigen zeggen - ‘een handicap’ opleveren in de zoektocht naar een leuke date. Een danspartner hoef je in Tom niet te zoeken, maar aan zelfspot alvast geen gebrek.

Hun blind date vond plaats in het MAS (Antwerpen) op een zonnige zaterdag. Zorgde het prachtige lenteweer voor kriebels in de buik?

Eerste indruk?

Tom: (droog) Ik was erg blij dat Stefanie kwam opdagen.

Stefanie: Oei, ja, ik was een beetje laat. Ik dacht meteen bij mezelf ‘geen goed begin’, maar toch werd ik door Tom zeer vriendelijk ontvangen. Misschien was hij kwaad (ze kijkt eens steels opzij) maar dan heb ik dat toch niet gemerkt.

Waarover hebben jullie gebabbeld?

Tom: Over onze roots, over ons werk, over onze gemeenschappelijke interesses, maar ook best veel over ons bezoek aan het MAS. Ik werk zelf in een museum en dan kijk je toch met andere ogen naar de manier waarop de tentoonstellingen zijn opgesteld. Ik heb bepaalde aspecten van het MAS gezien die ik leuk zou vinden om in ons museum te implementeren, maar bij andere presentaties had ik zo mijn bedenkingen.

Stefanie: Ja, we waren best kritisch, Tom misschien wat meer dan ik. Ik had me op voorhand niet zo goed geïnformeerd, ik dacht dat het MAS vooral een museum was over de geschiedenis van de stad Antwerpen. Ik was aangenaam verrast door de diversiteit van de onderwerpen. Er was bijvoorbeeld een bijzondere tentoonstelling over pre-Columbiaanse kunst, dat had ik niet verwacht. Daarnaast hebben we ontdekt dat we een gezamenlijke passie hebben: creatief zijn. Ik ben bezig met theater, Tom is aspirant scenarioschrijver, dus daar waren we wel even zoet mee. (lacht)

Andere raakpunten?

Tom: Het klikte op het gebied van humor. Ik hou veel van de kunsten maar ik vind het ook belangrijk dat je er een beetje mee kunt lachen, dat je het allemaal niet te serieus hoeft te nemen.

Stefanie: We delen inderdaad een voorliefde voor (lichtjes absurde) humor! Humor in het algemeen, maar ook in kunst, vind ik fijn - maar voor mij blijft de belangrijkste parameter toch wel het effect. Ik geniet van kunst als het werk of de voorstelling nog even blijft nazinderen, en me met een andere, meer alerte blik naar de realiteit doet kijken.

Beste moment van de museumdate?

Stefanie: Ik denk dat we er allebei wel van houden wanneer een tentoonstelling een echte beleving wordt, als je er iets kunt ervaren. In het MAS was er een verdieping met een fascinerende geurinstallatie - die vonden we wel cool. Daarnaast heb je natuurlijk de pracht van het gebouw zelf, met op elke verdieping een nieuw en magnifiek uitzicht over de stad. Jammer eigenlijk dat het zo’n mooi weer was, want op ons afsluitende terrasje na hebben we de hele middag binnen gezeten. (lacht)

Afscheid genomen in het museum… of was er nog een vervolg?

Tom: Er was nog een drankje bij onze date inbegrepen dus daarvan hebben we genoten op een terrasje voor het MAS, met uitzicht op de haven.

Stefanie: Over een vervolg hebben we eigenlijk niet gesproken. Ik woon in Gent en Tom komt binnenkort in Gent wonen, dus misschien moeten we eens afspreken om de Gentse musea te gaan verkennen. Dat hij nog geen museumpas heeft is natuurlijk wel echt een obstakel voor een tweede date. (knipoogt)

Tom: Daar maak ik werk van, beloofd. En Gent is eigenlijk een West-Vlaams dorp, dus als ik voldoende rondhang in het S.M.A.K., het Museum voor Schone Kunsten of het STAM ben ik zeker dat ik Stefanie daar wel eens tegen het lijf loop.

Zalig. Hou ons op de hoogte!

Nog geen museumpas om samen op date te gaan in Belgische musea?

BESTEL JE MUSEUMPAS