Op dagtrip naar het museum… en meer

Deze musea combineer je moeiteloos met een extra activiteit.

05 november 2019

Gent
© Gent - Hector Martinez by Unsplash

Een boeiend museum of een fijne tentoonstelling - het is genoeg reden om op de trein te springen naar een andere stad. Maar waarom zou je na je museumbezoek onmiddellijk weer naar huis gaan? Maak van je museumbezoek een heuse dagtrip: dit zijn zes musea met een plus.

LUIK: Museum-sport

In deze Vurige Stede struikel je over de boeiende musea. Wie zich helemaal wil inleven in de geschiedenis van Wallonië bezoekt het Museum van het Waalse Leven, de liefhebbers van een nog oudere geschiedenis duiken - letterlijk - ondergronds in het Archeoforum. Maar wanneer de geest verzadigd is, wil het lichaam ook iets. Ziedaar: de Montagne de Bueren, een imposante negentiende-eeuwse trap die 374 treden telt en het historisch centrum van Luik verbindt met de resten van de citadel. Het uitzicht is magistraal, de café liégois achteraf meer dan verdiend.

Petros Aristidou
© Petros Aristidou

GENT: Museum-shopping

Gent is de stad van de vrie wijze musea, en wie twee vliegen in één klap wil slaan - of drie! - neemt zijn kinderen mee en koppelt aan zijn museumbezoek een ontspannen middagje shoppen. Trek daarvoor eerst naar het Huis van Alijn, het supersympathieke 'museum van het dagelijks leven', dat jong en oud zal bekoren met zijn frisse en interactieve opstelling. Topper voor de kinderen zijn de laatste zalen, waar het speelgoed van de jaren 1960 tot vandaag verleidelijk ligt verzameld. Daarna checken jullie meteen ook Oudburg: een pittoresk straatje vol heerlijke boetiekjes en snuisterwinkeltjes vlakbij het museum. Gezelligheid gegarandeerd!

RV
© RV

OOSTENDE: Museum-Zee

Wat bekt lekkerder dan de combinatie Mu-Zee - het is dan ook de naam van het Oostendse kunstmuseum-aan-zee, waar recent een nieuwe vleugel werd gewijd aan twee Belgische groten: James Ensor en Léon Spilliaert. Het modernistische pand met de rustige ruime museumzalen nodigt uit tot eindeloos dwalen, maar natuurlijk lokt ook de zee zelf onweerstaanbaar. Op slechts een boogscheut van Mu.ZEE ligt onze eigenste Noordzee, en wie is nu niet te porren voor een stevige strandwandeling  - met een portie garnaalkroketjes achteraf?

RV
© RV

MECHELEN: Museum-bier

In Mechelen heb je een afspraak met de geschiedenis. Het prachtige Museum Hof van Busleyden flitst je terug naar het begin van de zestiende eeuw, toen de stad schitterde als hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Om daarna te toasten op het glorierijke verleden, struin je door de charmante kronkelstraatjes van het Groot Begijnhof en je landt in familiebrasserie Het Anker, gekend om zijn Gouden Carolus. Santé!

Hof van Busleyden