Op zoek naar een groen blaadje?

Met deze 4 expo’s halen groenfanaten hun hartje op

30 januari 2020

Sansevieria - Plantentuin Meise
© Plantentuin Meise

Mensen met groene vingers hebben het moeilijk dezer dagen: de moestuin ligt er kaal bij, de plantenbakken zijn schraal, al wat moet ontbotten is schuilt nog even veilig onder de grond. In afwachting van de lente zijn er gelukkig voldoende expo’s die tegemoet komen aan ons winterse verlangen naar een groen blaadje.

Sanseveria’s! Ze behoren tot de wonderlijkste creaturen van het plantenrijk, en de Plantentuin Meise heeft dat goed begrepen. De expo Sansevieria Fibre Art verbindt de collectie vrouwentongen in het Plantenpaleis aan de textielkunst van een aantal jonge kunststudenten uit het Antwerpse. Ze lieten zich inspireren door de textuur en de uitstraling van deze ijzersterke caféplant, en palmen met hun creaties het kasteel, de vijver en in het Plantenpaleis zelf in.

Avocado, het is een ware love plant. Hippe koks en gezondheidsgoeroes prijzen de avocado de hemel in als superfood, en wereldwijd gaan groene vingers ook zelf aan de slag met het kweken van hun eigen exemplaar en ook de designwereld schijnt erdoor aangestoken te zijn. Avocado/Design voor zaad is een unieke tentoonstelling in het Arboretum Kalmthout over avocado's en over mensen met pit.

Arboretum Kalmthout
© Arboretum Kalmthout

Nu ze zich in real life nog steeds verschuilen putten we maar uit de reserve, zo moeten ze in Sint-Niklaas gedacht hebben. Het stadsmuseum van Sint-Niklaas (SteM) ging graven in zijn museumcollectie en spitte daaruit een fleurige selectie aan bloemenschilderijen van de hand van uiteenlopende Wase kunstenaars. Wie zich echt niet langer kan bedwingen: snuffel gerust eens aan de werken, maar zorg dat de suppoost het niet ziet.

SteM Sint-Niklaas
© SteM Sint-Niklaas

De wereld van KINA: de Tuin is op zich natuurlijk al een prachtige buitenplek, maar vorig jaar mocht illustrator Danika Kertsen de tuin nog eens extra opfleuren met haar werk: verspreid in de tuin kan je op tien plekken aquareltekeningen bewonderen die de vier seizoenen in beeld brengen. Wil je dus weten hoe je moestuin er binnenkort (hopelijk) weer zal bijliggen: ga een kijken nemen op dit mooie wandelparcours.

De wereld van KINA - Danika Kerstens
© De wereld van KINA - Danika Kerstens

186 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

242 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas