Slow Art Day met de museumpas

Werken die je tot rust brengen en een heleboel activiteiten om even uit de ratrace te stappen

05 april 2019

Johannesretabel, Hans Memling, 1479, Sint-Janshospitaal, Brugge
© museumPASSmusées

We brengen gemiddeld minder dan 30 seconden door voor een kunstwerk.... Dat is amper meer dan voor een rek met huishoudelijke producten in de supermarkt. Triest symptoom van onze drukke tijden!

Sinds 2009 probeert de jaarlijkse Slow Art Day (dit jaar op 6 april) hierin verandering te brengen. Slow Art Day nodigt je uit om even op de pauzeknop te drukken en je te laten meeslepen door de kracht van kunst. Zoals steeds geeft de museumpas je daarbij graag een duwtje in de rug, met een selectie van drie kunstwerken waarop je na een kwartier gegarandeerd nog niet bent uitgekeken, en een reeks gratis activiteiten in de deelnemende musea.

Philippe De Gobert (detail)
© Philippe De Gobert (detail)

De registers van Le Grand-Hornu, Christian Boltanski, 1997

MAC’s, Grand-Hornu

2678 metalen doosjes die samen een lange muur vormen. Wedden dat je zelfs voor een eerste indruk van dit kunstwerk van Christian Boltanski meer dan een vluchtige blik nodig hebt? Kom dichter, en je ontdekt foto’s en namen op elk doosje. Een voor een worden mijnwerkers uit de Borinage herdacht in dit prachtige eerbetoon, een pakkende verwijzing naar de vergankelijkheid van het leven.

museumPASSmusées
© museumPASSmusées

Johannesretabel, Hans Memling, 1479

Sint-Janshospitaal, Brugge

Een retabel werd vroeger geopend en gesloten in functie van de liturgische kalender. Vandaag hoef je enkel rond het indrukwekkende Johannesretabel te wandelen (very mindful) om alle vijf panelen te kunnen bewonderen. En er gebeurt hier nogal wat: de Madonna en Jezus in goed gezelschap, een apocalyptische visie of twee, een onthoofde Johannes de Doper… En dan spreken we nog niet over de ontelbare details die hier met veel geduld werden neergeschilderd. Dat tapijt! Die plooien in de rokken!

Sophie Lauwers