Test je kennis over Halloween

… en school je bij in de Belgische musea.

22 oktober 2020

Halloween
© Colton Sturgeon by unsplash

Opgelet! De musea in Brussel zijn tijdelijk dicht, maar in Vlaanderen en Wallonië kan je veilig op museumbezoek.

Love it or hate it: eind oktober kleurt het straatbeeld oranje, en staren vanuit elk winkelraam grijnzende pompoenen je aan. Maar hoeveel weet jij eigenlijk over Halloween? Test je kennis hier! (De antwoorden? Die vind je onderaan!)

1) Je denkt misschien dat Halloween een Amerikaans verschijnsel is, maar de oorsprong is Europees, en ligt bij een golf van immigranten die midden de negentiende eeuw naar Amerika verscheepten. Uit welk land waren deze immigranten afkomstig?

1. Italië
  2. Ierland
  3. Frankrijk

2) In de christelijke traditie vindt Halloween plaats aan de vooravond van 1 november, wanneer de heiligen maar ook de doden worden herdacht. In het MAS loopt momenteel de expo Feest! waarin je te weten komt hoe dit rouwfeest in tal van andere culturen heet. In Mexico is dat bijvoorbeeld …

1. The Day of the Dead
  2. Samhain
  3. El Día de Muertos

3) Tijdens de herfstvakantie kunnen je kinderen in het Bakkerijmuseum in Veurne terecht voor een familieparcours rond het ‘mysterie van de paarse pompoen’. Maar waarvoor werd deze uitgeholde vrucht met griezelig ingekerfd gezichtje oorspronkelijk gebruikt?

1. Als masker, je moest de pompoen op je hoofd zetten
  2. Als lantaarn, men zette er een lichtje in
  3. Om pompoensoep van te maken

4) Wist je dat men in Amerika schatten uitgeeft aan halloweenkostuums voor huisdieren? Maar ook bij ons betekent Halloween: verkleden. Nog op zoek naar een outfit? Check het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker in Binche voor inspiratie, of probeer iets in de stijl van onderstaande kunstenaar. Van wie is dit griezelige werk, te zien in het Museum voor Schone Kunsten Gent?

1. James Ensor
  2. Gustave Van de Woestyne