Toptentoonstelling: 2x Hockney in Bozar

En tips voor een dagje bruisend Brussel

7 oktober 2021

David Hockney in his Normandy studio, 24th February 2021 © David Hockney. Photo credit: Jonathan Wilkinson
© David Hockney in his Normandy studio, 24th February 2021 © David Hockney. Photo credit: Jonathan Wilkinson

83 jaar is hij al, deze iconische kunstenaar en eeuwige enfant terrible. David Hockney komt naar Brussel en dat doet hij met niet een, maar met twee tentoonstellingen in Bozar. Reis door zijn carrière van in de swinging sixties tot aan de meest recente iPad-schetsen en maak je uitstap compleet met onze tips voor een dagje slenteren in Brussel.

Pashouders gaan gratis naar deze tentoonstelling. Heb je nog geen museumpas? Koop hem nu en geniet van allerlei voordelen

Wist je dat … Hockney kleuren kan proeven? 

Dat heet synesthesie en het verklaart waarom deze kunstenaar zo’n fan is van felle tinten. De collectiepresentatie ‘De komst van de Lente, Normandië 2020’, is een mooi staaltje hedendaagse kunst vol bloesems en blaadjes, waar de kleuren vanaf spatten. En dat vormt meteen ook het eerste deel van je dubbele Hockney-ervaring

Doorheen de jaren maakte Hockney zich allerlei genres eigen en deinsde hij er niet voor terug om verschillende technieken te gebruiken. Zo kan de senior nog vlotjes overweg met een iPad en schetste hij er wel 116 natuurtaferelen mee. Hockney wist zijn tijd goed te spenderen tijdens de eerste corona-lockdown. De kunstenaar verbleef op dat moment in Normandië, waar hij met de legendarische woorden “Remember, they can’t cancel spring” de wereld weer een beetje hoop in blies.  

Wist je dat … Hockney een schilderij van wel 12 meter schilderde?

Bigger Trees Near Warter uit 2007 is daarmee het grootste werk dat de schilder ooit op doek bracht. Erg vrolijk is het tafereel niet, want het neemt je mee naar een mistroostige dag in Yorkshire, de geboortestad van de kunstenaar. Het is een kunstwerk dat je niet mag missen, al zal je er niet bepaald kunnen naast kijken. 

In de tweede tentoonstelling ‘Werken uit de Tate Collectie, 1954 - 2017’ vind je meer dan 80 werken uit Hockneys carrière, zoals het memorabele dubbelportret My Parents of de typerende zwembaden in Californië. Ga op verkenning door zijn variërende stijlen, zijn subtiele kritiek op de moderne wereld en zijn sterke stem voor de LGBTQ+-community.

David Hockney - 'My Parents'
© David Hockney - 'My Parents'

Toch in Brussel? Maak er een perfecte uitstap van. 

  • Kuier door het strak aangelegde Warandepark, langs het Koninklijk Paleis, en stop even aan Kiosk Radio voor een lokale dj-set. Of wandel iets verder tot het Egmontpark, een verborgen parel langs de drukke Louizalaan. Vast eentje die Hockney graag op doek had gezet. 
  • Neem een smulpauze met een Brusselse wafel. Lekker cliché, maar onweerstaanbaar.
  • Haal nog meer uit je museumpas en bezoek een museum in de buurt, zoals het Muziekinstrumentenmuseum waar eeuwenoude klanken weergalmen. 
  • Waan je een Parijzenaar op de Zavel en spring eens binnen in een van de vele boutiques. 
  • Ga voor een origineel souvenir en koop een kaartje uit de Brusselse shop Plaizier
  • Voor ultieme toeristen: begeef je naar de trappen van de Kunstberg voor een panoramisch uitzicht over het centrum. Ideaal voor de Kodak
  • Stil je honger met een etentje in de hippe food court WOLF.

De tentoonstelling kost € 20, maar is voor pashouders volledig gratis. Nog geen museumpas? Bestel hem nu en spaar de ticketprijs uit.

226 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

265 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas