Toptentoonstelling: Expeditie Egypte in het Museum Kunst & Geschiedenis
De mooiste archeologische ontdekkingen uit het land van de farao’s

Toetanchamon, Nefertiti, Ramses … het leven van de oude Egyptenaren fascineert ons al jaren. Ook wetenschapper Jean Capart was gebeten door Egypte en trok er op onderzoek. Zijn kennis en ontdekkingen maakten van Brussel in de eerste decennia van de 20e eeuw zelfs de wereldhoofdstad van de egyptologie. Het Museum Kunst & Geschiedenis doet die naam nog eens eer aan in de tentoonstelling ‘Expeditie Egypte’. Graag een voorproefje? Snuif de sfeer op met deze 4 voorwerpen.
De tentoonstelling loopt van 31 maart tot en met 1 oktober 2023.
► Een ticket voor Expeditie Egypte kost € 17, maar met de museumpas ga je volledig gratis. Net als naar 225 andere musea. Koop hier je museumpas.
1) Glasplaat van Jean Capart en zijn ezel
Zonder deze man op zijn ezel zou de collectie van het museum nooit zo groot zijn. Jean Capart was een beroemde Belgische egyptoloog en trok in de eerste helft van de 20e eeuw met zijn team naar Egypte om er de oude cultuur te bestuderen. De fotografische glasplaten uit die tijd geven ons een goed beeld van de opgravingen en vondsten. Dit is er eentje van: Capart himself tussen de piramides van Gizeh en Aboesir in 1907.

2) ‘De dame van Brussel’
Een stuk ouder dan de foto van Jean Capart: een mysterieus beeldje uit het einde van de tweede dynastie (ca. 2600 v.C.). Wie deze vrouw precies is, is niet geweten. Omdat ze terecht kwam in de collectie van het museum, werd ze dan maar ‘De dame van Brussel’ gedoopt. Wat de onderzoekers wél weten is dat dit een van de oudste voorstellingen van een vrouwelijk figuur is. Een klein beeldje, maar van grote waarde dus.

3) Horus, een werk van Sara Sallam
In de tentoonstelling vloeit het heden en verleden losjes door elkaar. Tussen de oude opgravingen spot je het werk van de hedendaagse Egyptische kunstenaar Sara Sallam. Via digitale fotomontages vlecht ze jeugdherinneringen en archeologische kennis in elkaar. In de reeks ‘Playing in Fields of Reeds’ - waarvan je hier een werk ziet - toont Sara hoe we met de dood omgaan. Waar sommigen er liever niet over spreken, was het voor de oude Egyptenaren gewoon een deel van het leven. Voor hen was er leven na de dood: een zalig veld vol riet om eeuwig in uit te rusten.

4) Binnenkist van Taoeseretempernesoe
Dat de oude Egyptenaren tijdens hun leven veel met de dood bezig waren, bewijzen ook de vele graftombes en kisten. Hieronder zie je de houten binnenkist van Taoeseretempernesoe, een zangeres uit de 21e dynastie. Op de buitenkant van de kist zijn heel wat mythische figuren geschilderd, zoals Chepri, de god die de ochtendzon voortduwt, en hemelgodin Noet. Binnenin wordt Taoeseretempernesoe zelf afgebeeld met wierrook en een sistrum, een ritmisch instrument dat ze tijdens haar leven allicht vaak bespeeld heeft.

Meer zien? Rep je dan naar ‘Expeditie Egypte’ in het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel. Met de museumpas ga je gewoon gratis, net als naar meer dan 225 andere musea.