Toptentoonstelling: Fernando Botero in BAM

21 October 2021

Fernando Botero - 'Voorbij de vormen' in BAM
© Beaux Arts Mons (BAM)

De musea verwennen ons dit najaar met een heleboel grote namen. Plan gerust een uitje naar Bergen, want BAM (Schone Kunsten Bergen) pakt er uit met een grote retrospectieve rond Fernando Botero. De Colombiaanse kunstenaar staat vooral bekend om zijn schilderijen en beeldhouwwerken van volumineuze vrouwen, maar dat is slechts een fractie van zijn diverse repertoire. Botero alvast wat beter leren kennen? Hier zijn vijf wist-je-datjes om mee uit te pakken bij je gesprekspartners.

Pashouders gaan gratis naar deze tentoonstelling. Heb je nog geen museumpas? Koop hem nu en geniet van allerlei voordelen. ›

1) Hij was bijna een stierenvechter geworden

Op aanraden van zijn nonkel, begon Botero aan een opleiding tot matador. Niet echt een succes voor de jonge knaap, want hij bleek beter stieren te tekenen dan ze te bevechten. Hij ruilde zijn rode doek dan maar voor wat penselen en aquarelverf. Een betere zet, want al op 16-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste illustraties in de invloedrijke krant van zijn geboortestad Medellín.

2) Hij schildert de personages niet met een maatje meer

“Er bestaat niet zoiets als een ‘realistisch’ kunstwerk”, vat Botero het soms samen. Waarom zou je er dan naar streven? De Colombiaanse kunstenaar flirt al eens graag met het surrealisme. In zijn kunst draait alles over vervorming van de werkelijkheid. Geen figuren met te grote rondingen dus, maar een spel rond ‘volume’, zoals hij het benoemt.

Fernando Botero