Toptentoonstelling: Fernando Botero in BAM

En 5 Botero-weetjes voor slimmeriken

21 oktober 2021

Fernando Botero - 'Voorbij de vormen' in BAM
© Beaux Arts Mons (BAM)

De musea verwennen ons dit najaar met een heleboel grote namen. Plan gerust een uitje naar Bergen, want BAM (Schone Kunsten Bergen) pakt er uit met een grote retrospectieve rond Fernando Botero. De Colombiaanse kunstenaar staat vooral bekend om zijn schilderijen en beeldhouwwerken van volumineuze vrouwen, maar dat is slechts een fractie van zijn diverse repertoire. Botero alvast wat beter leren kennen? Hier zijn vijf wist-je-datjes om mee uit te pakken bij je gesprekspartners.

Pashouders gaan gratis naar deze tentoonstelling. Heb je nog geen museumpas? Koop hem nu en geniet van allerlei voordelen. › 

1) Hij was bijna een stierenvechter geworden

Op aanraden van zijn nonkel, begon Botero aan een opleiding tot matador. Niet echt een succes voor de jonge knaap, want hij bleek beter stieren te tekenen dan ze te bevechten. Hij ruilde zijn rode doek dan maar voor wat penselen en aquarelverf. Een betere zet, want al op 16-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste illustraties in de invloedrijke krant van zijn geboortestad Medellín.

2) Hij schildert de personages niet met een maatje meer

“Er bestaat niet zoiets als een ‘realistisch’ kunstwerk”, vat Botero het soms samen. Waarom zou je er dan naar streven? De Colombiaanse kunstenaar flirt al eens graag met het surrealisme. In zijn kunst draait alles over vervorming van de werkelijkheid. Geen figuren met te grote rondingen dus, maar een spel rond ‘volume’, zoals hij het benoemt. 

Fernando Botero
© Fernando Botero

3) Hij schonk de stad Medellín een duif. Twee keer. 

En dat op (bijna) dezelfde plaats. Duif nummer een, Pájaro, werd in 1995 opgeblazen tijdens een terroristische aanval in de stad. Botero schonk als steunbetuiging een kopie van het eerste beeld. De ‘vredesduif’ - of wat chiquer in het Spaans, La Paloma de la Paz - werd vlak naast de brokken van de vorige duif neergeplant.  

4) Hij maakte de Mona Lisa ...  

… of toch een kopie ervan. Botero analyseerde de grote meesters en maakte er zijn eigen versies van. In de tentoonstelling in het BAM is er zelfs een hele zaal aan gewijd. Van Gogh, Van Eyck, Velázquez of Courbet, ze moeten er allemaal aan geloven. Een parodie of net een hommage? Aan jou de keuze.

5) Hij is niet te stoppen  

89 is hij al, maar nog niet uitgeblust. Ondanks zijn internationale bekendheid zijn zijn werken “een koopje” op de kunstmarkt. Met aanhalingstekens ja, want zijn duurste schilderij ging voor een mooie 1,53 miljoen euro over de toonbank. Hoe dat komt? Omdat de kunstenaar maar blijft produceren en wij hopen dat hij dat nog een tijdje blijft doen. 

Maak nog dieper kennis met Botero via de retrospectieve in het BAM, die loopt van 9 oktober tot en met 30 januari 2022. Gewoon gratis, met de museumpas.

Nog geen pas? Bestel hem nu.

226 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

263 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas