Toptentoonstelling: Hugo van der Goes in Brugge

Hoe een oude meester nog altijd snaren raakt

21 oktober 2022

De Dood van Maria
© De Dood van Maria - Hugo van der Goes - afbeelding via Musea Brugge

Kan een kunstwerk dat 500 jaar oud is, nog altijd actueel zijn? Het Sint-Janshospitaal in Brugge bewijst van wel. De tentoonstelling Oog in oog met de Dood’ zoomt in op een schilderij van de Vlaamse kunstenaar Hugo van der Goes dat recent gerestaureerd werd. De ‘Dood van Maria’ blijft fascineren en inspireren. Waarom? Dat zie je in Brugge. 

De tentoonstelling loopt van 28 oktober 2022 tot 5 februari 2023. 

Een ticket voor ‘Oog in oog met de Dood’ kost € 12, maar met de museumpas ga je volledig gratis. Net als naar 220 andere musea. Koop hier je museumpas.

1 doek, 5 tijdloze thema’s

De titel van het schilderij verklapt al dat we geen vrolijk tafereel bewonderen. Maria’s sterfscène grijpt naar de keel en raakt thema’s die ieder van ons herkent: hoe nemen we afscheid? Wat gebeurt er na de dood en wat betekent ons leven hier op aarde? Musea Brugge verdeelt de tentoonstelling in vijf thema’s, gaande van zingeving tot afscheid en spiritualiteit. 

Bij de thema’s vind je niet alleen werken van van der Goes, maar ook van andere Europese toppers uit de Brugse collectie, zoals Hans Memling, Jan Provoost en Albrecht Bouts. Ook nieuwe meesters, waaronder choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker, brengen hun visie op het 550-jaar oude schilderij. 

Bemachtig een Limited Edition museumpas

Voor de gelegenheid steken we de museumpas in een speciaal jasje: met De Dood van Maria op de voorkant. Een chique souvenir om terug te denken aan je uitstap in Brugge en meteen je toegangsticket tot een heleboel andere musea in de stad. Je kan de Limited Edition museumpas alleen ter plaatse kopen, in het Sint-Janshospitaal. Met de museumpas op zak, bezoek je trouwens niet alleen musea in Brugge, maar ook meer dan 200 andere in de rest van ons land. Een heel jaar lang.

Op daguitstap? Hier zijn onze tips.

In Brugge krioelt het van de musea. Wil je na je bezoek aan het Sint-Janshospitaal nog meer kunst absorberen of net iets helemaal anders zien? Met onze uitgestippelde route combineer je kunst met geschiedenis en een fotogeniek panorama

Naar ‘Oog in oog met de Dood’? Met de museumpas bezoek je deze en meer dan 220 andere tentoonstellingen gewoon gratis. Koop hier je museumpas.


Meer toptentoonstellingen? Deze 7 kan je niet missen.

226 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

260 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas