Toptentoonstelling: Imperium Romanum

5 redenen waarom je deze fototentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum écht moet zien.

3 juni 2022

Pont du Gard_Alfred Seiland
© Alfred Seiland

De Romeinen waren fanatieke veroveraars. Op zijn grootst strekte het Romeinse Rijk zich uit over een gebied dat behoorde tot zo’n 40 hedendaagse landen. Maar wat blijft er eigenlijk nog over van dit grote imperium? Dat is wat Alfred Seiland ook intrigeert. De Oostenrijkse fotograaf speurt met zijn camera naar overblijfselen van het Romeinse Rijk.  

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren hangt 150 van Seiland’s beste foto’s op in de tentoonstelling ‘Imperium Romanum. Die loopt van 4 juni 2022 tot en met 15 januari 2023. Hier zijn vijf redenen waarom je deze tentoonstelling absoluut niet mag missen

Tip: voor de vaste en tijdelijke tentoonstelling betaal je samen € 18. Met de museumpas ga je echter helemaal gratis. Koop hem nu en geniet van allerlei voordelen.

1) Alfred Seiland is een topfotograaf

Het is alsof zijn foto’s in scène zijn gezet, zo perfect zien ze eruit. In werkelijkheid is Seiland gewoon een man met enorm veel geduld, die perfect weet op welk moment hij de sluiterknop moet indrukken. Seiland zal je trouwens zelden zien met een digitale camera, want zijn liefde ligt bij de analoge fotografie. Dankzij de videoreportages in de tentoonstelling leer je deze fotograaf en zijn methodes beter kennen.

2) Je gaat op reis in eigen land

Fotografie heeft een bijzondere kracht: het toont ons plekken waar we zelf nooit geweest zijn. Van de Pont du Gard in Frankrijk tot het amfitheater van Pula in Kroatië en een eenzaam aquaduct in Tunesië, Seiland bezocht ze allemaal. En dankzij zijn eigenzinnige foto’s, reis jij een beetje mee.

Tempel van Garni, Gorgeae, Armenië - © Alfred Seiland
© Tempel van Garni, Gorgeae, Armenië - © Alfred Seiland

3) Je leert bij over de oude bewoners van ons land

Die Romeinen, wat spookten die allemaal uit op onze bodem? De foto’s van Seiland bieden je een inkijk in hun dagelijkse leven. Doorheen de tentoonstelling hoor je verhalen van de Romeinse geschiedenis en cultuur, van bloederige veldslagen tot badplaatsen midden in de stad. Een aangenaam lesje geschiedenis, zonder examen achteraf, beloofd.

4) De sfeer zit er helemaal goed

Punten voor sfeer en gezelligheid, want het Gallo-Romeins Museum doet er nog een schepje bovenop. Op de achtergrond klinkt pianomuziek van Wouter Dewit. De ideale setting om even weg te dromen bij de foto’s waar je langsloopt. Wie de tentoonstelling bezoekt, krijgt trouwens ook een audiogids mee. Even je koptelefoon op, het geroezemoes rond je vergeten en helemaal terugflitsen naar de tijd van de Romeinen. Zalig. 

5) Ook met kinderen is het een geslaagde uitstap

De kleurrijke beelden van Alfred Seiland toveren bij veel bezoekers een lach op het gezicht. Ook bij kinderen vallen ze erg in de smaak. Het Gallo-Romeins Museum verwent het jong geweld met een audiotour en een spel waarin ze speuren naar de kleinste details in Seilands foto’s. Ook de rest van het museum is een hit bij kinderen. Blijf dus gerust nog even plakken.


▶︎ Met de museumpas bezoek je deze en nog meer dan 200 andere tentoonstellingen volledig gratis. Koop hem nu en geniet van allerlei voordelen.  

225 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

277 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas