Toptentoonstelling: Joan Miró in BAM

Vijf redenen waarom deze op je lijstje moet

7 oktober 2022

Joan Miró le pont
© Joan Miró (Barcelona 1893 – Palma di Mallorca 1983) Mont-Roig, le Pont, 1917 Huile sur toile 46,1 x 57,7 cm David and Ezra Nahmad Collection ©Courtesy of the David and Ezra Nahmad Collection © Successio Miró / ADAGP 2022

Een uitstap naar Bergen is altijd een goed idee. Dit najaar zelfs meer dan ooit. Vanaf 8 oktober sta je in BAM oog in oog met niemand minder dan Joan Miró, de Spaanse surrealist die wonderen verricht met kleur. Bezichtig 100 van zijn meesterwerken, gaande van schilderijen tot tekeningen, van keramiek tot beeldhouwwerken. Een toptentoonstelling die je niet kan overslaan. Waarom? Hierom! 

De expo loopt van 8 oktober 2022 tot en met 8 januari 2023. 

Een ticket voor ‘Joan Miró. The essence of past and present things’ kost € 16, maar met de museumpas ga je volledig gratis. Net als naar 220 andere musea. Koop hier je museumpas.

1) Je ontmoet een van de grootste Spaanse kunstenaars

Plaats Joan Miró gerust op gelijke hoogte met Picasso en Dalí. Samen met deze twee heren behoort hij tot de grootste kunstenaars van Spanje. Ook zijn vrienden waren geen onbekenden: Max Ernst en onze Belgische surrealist, Magritte, kwamen regelmatig op de koffie. Ernest Hemingway kocht ooit zelfs een van zijn schilderijen, genaamd De Boerderij, omdat het volgens de Amerikaanse schrijver het Spaanse leven als geen ander vatte. Kortom: een kunstenaar die je (beter) moet leren kennen

2) Je wordt er vrolijk van

In deze sombere herfstdagen is Miró onze redder in nood. Hij speelt maar al te graag met kleur, wat ervoor zorgt dat een tournee langs zijn werken meteen je humeur opkrikt. In het begin van zijn carrière schilderde Miró vooral Catalaanse landschappen in een poëtische, maar realistische stijl. Toen hij eenmaal het impressionisme en kubisme had ontdekt, veranderde zijn stijl en experimenteerde hij met meer abstracte, geometrische vlakken. Maar ook die werken lieten de realiteit niet helemaal los. De ogen, ladders en andere figuren verbergen altijd een achterliggend verhaal.

3) Je mag meer doen dan alleen kijken

De kunstwerken geven je natuurlijk al een idee van wat er zich zo allemaal in het hoofd van Miró afspeelt, maar BAM brengt je nog dichter bij de kunstenaar. Je mag niet alleen kijken, maar ook luisteren en, wie weet, zelfs aanraken. Via video, projecties en allerlei interactieve extra’s leer je de kunstenaar als nooit tevoren kennen.

museumPASSmusées
© museumPASSmusées

4) Je kan er een Limited Edition museumpas bemachtigen

Ben je na het bezoek aan de expo verknocht geraakt aan Miró’s kunstwerken? Een schilderij is natuurlijk best prijzig, maar dankzij onze Limited Edition museumpas kan je toch een stukje van de Spanjaard mee naar huis nemen. Wie tijdens de tentoonstelling in BAM een museumpas koopt, krijgt een unieke versie met een kunstwerk van Miró op de voorkant. 

5) Je spaart een ticket naar Barcelona uit

In Barcelona, het geboortedorp van Miró, vind je niet alleen een heel museum gewijd aan de kunstenaar (Fundació Joan Miró), hij heeft er ook zijn eigen park met de originele naam ‘het Joan Miró park’. Tussen de palmbomen prijkt Dona i Ocell (Vrouw en Kind), een sculptuur dat hij nog maakte in 1982 op - jawel - 89-jarige leeftijd. Gelukkig hoef je dankzij de tentoonstelling niet helemaal naar Barcelona om Miró’s werk te zien. Ook in Bergen is er trouwens een heleboel te doen. Wij stippelden een daguitstap voor je uit.

Meer toptentoonstellingen? Deze 7 moet je hebben gezien.

► Toegang tot BAM en meer dan 220 andere musea: kies voor de museumpas.

225 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

279 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas