Toptentoonstelling: Marcel Broodthaers in WIELS

En meer van zijn werk van Brussel tot de kust

4 november 2021

Marcel Broodthaers in WIELS
© Marcel Broodthaers in WIELS © Nathan Ishar

Je kent hem wel, de man van de mosselpot en de eieren: Marcel Broodthaers. Deze Belgische kunstenaar blies iedereen omver met zijn surrealistische constructies. Telkens met een kritische knipoog naar onze maatschappij. Maar er is ook een kant van Broodthaers die we minder goed kennen. In de expo ‘Industriële gedichten, open brieven bij WIELS tref je een nooit eerder vertoonde collectie aan prikkelende kunstwerken. Kan je niet genoeg krijgen van zijn werk? Dan gidsen we je naar plekken die je honger zullen stillen, gewoon via de E40: altijd rechtdoor en af en toe eens afslaan.

Pashouders gaan gratis naar deze tentoonstelling. Heb je nog geen museumpas? Koop hem nu en geniet van allerlei voordelen. › 

Platen zoals speculoos? 

"Deze platen worden gemaakt zoals speculoos", zei Marcel Broodthaers over zijn collectie. Veel van zijn werken gingen de wereld rond, maar deze vonden nog nooit eerder hun weg naar het museum. In WIELS tref je geen mosselpotten, maar plastic platen. Tussen 1968 en 1972 maakte hij een 36-tal exemplaren vol raadselachtige gedichten met signalen, beelden, letters, woorden of leestekens. Allemaal gefabriceerd in Vorst, waar WIELS zich toevallig ook bevindt.

Broodthaers zou zichzelf niet zijn als deze werken geen maatschappelijke kritiek met zich meedroegen. In zijn industriële gedichten, zo noemde hij de platen, stelt hij de repetitieve en manipulatieve boodschappen van de reclame in vraag. Hij versmelt poëzie met beeldende kunst en doet onze hersenen kraken. Naast de 36 platen, verrast WIELS ons met een hele reeks nevenmotieven, variaties en schetsen, goed voor 120 werken in totaal. Geef je ogen maar de kost. 

Reclame voor zijn eigen museum?

Er zijn niet alleen platen te bespeuren in WIELS, maar ook een reeks Open brieven die Broodthaers verspreide tijdens de opening van zijn museum. Ja hoor, in 1968 richtte hij zijn Musée d'art moderne, Département des Aigles op. In zijn eigen huis. Het museum bracht een veeleisend takenpakket met zich mee, want hij was er niet alleen de enige kunstenaar, maar ook de directeur, bewaker én bezoeker. 

Marcel Broodthaers
© Marcel Broodthaers

Broodthaers langs de E40 

We begrijpen het, Broodthaers smaakt naar meer. Wie de E40 van Brussel tot Oostende neemt, zal niet op zijn honger blijven zitten. Hier moet je even halt houden: 

  • S.M.A.K.: ook in Gent vinden ze Broodthaers vree wijs, want dit museum wijdt een hele ruimte aan de artiest. In het Broodthaerskabinet bulkt het van de kunstwerken, boeken en archiefstukken. Oh, hebben we al vermeld dat je er de Grande Casserole de Moules (of gewoon ‘de mosselpot’) kan bewonderen?
  • Groeningemuseum: hou halt in het pittoreske Brugge voor een vleugje Broodthaers en sla zeker de andere Vlaamse meesters niet over. 
  • Mu.ZEE: Oostende is de stad van veel beroemdheden. Wend je richting Mu.ZEE, het kunstmuseum aan de zee, waar de Belgische groten prijken. Kan jij er de plaat rond Broodthaers’ museum terugvinden?

Met de museumpas ga je volledig gratis naar de tentoonstelling van Broodthaers in WIELS. En naar alle andere parels.

Nog geen pas? Bestel hem hier.

226 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

263 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas