Toptentoonstelling: Private Views in La Boverie

Hedendaagse kunst zoals je ze nooit eerder zag

21 april 2023

Lara Gasparotto – © JM Sarlet
© Lara GASPAROTTO, Laura, inkjetdruk, 45 x 60 cm, 2016, collection Philippe Crismer. Foto : Jean-Michel Sarlet.

Het prachtige kunstmuseum La Boverie in Luik pakt uit met een primeur: een tentoonstelling waarin de kunstwerken uitsluitend van verzamelaars komen. En dat is bijzonder, want het is de eerste keer in Wallonië dat verzamelaars daarvoor hun werk uitlenen aan een museum. Private Views staat boordevol hedendaagse werken die nog nooit eerder tentoongesteld werden. Daarvan gaat het hart van elke kunstliefhebber toch sneller slaan?

De tentoonstelling loopt van 28 april tot en met 13 augustus 2023. 

Een ticket voor Private Views kost € 12, maar met de museumpas ga je volledig gratis. Net als naar 225 andere musea. Koop hier je museumpas.

Private Views: een alternatief hedendaags museum

Vaak zijn het niet de musea die nieuwe kunstenaars of stromingen ontdekken, maar particuliere verzamelaars. Deze gepassioneerde kunstliefhebbers schuimen galerijen, beurzen en tentoonstellingen af op zoek naar hedendaags talent. Het zijn zij die de kunstgeschiedenis schrijven en de toon zetten voor de musea.

En nu komen die werken - die normaal gezien ver buiten de museummuren blijven - dus toch naar je toe. De kunstwerken in Private Views zijn zorgvuldig geselecteerd uit een pool van meer dan duizend stukken uit privé-collecties. Zowel lokale als internationale kunstenaars komen aan bod en gaan in dialoog met werken uit de permanente collectie van La Boverie. 

La Boverie omschrijft haar tentoonstelling als een alternatief hedendaags museum. Het toont je richtingen in onze hedendaagse kunst die in de meeste musea nog maar nauwelijks aan bod komen. Een stevige blik achter de schermen dus, met werken die fascineren, inspireren en soms ook durven choqueren.

La Boverie
© La Boverie

Maak van je museumbezoek een gezellige daguitstap

Zin om voor of na deze tentoonstelling de buurt nog wat te verkennen? Dit zijn onze tips voor een dagje Luik:

  • Slenter door de feeërieke museumtuin: Een bezoek aan La Boverie is niet compleet zonder een ommetje in de prachtig aangelegde tuin. In de lente en de zomer bloeit hij op zijn mooist. Mis zeker de rozentuin, de toren van Nicolas Schöffer en de ijskelder niet. 
  • Les je dorst op het terras: Zalig ontspannen aan de oevers van de Maas doe je in de brasserie van het museum. Nuttig een drankje op het zonovergoten terras en stil je honger met de zoete en hartige lekkernijen op de kaart. 
  • Verken de andere Luikse musea: Luik bruist van de cultuur. Heb je na La Boverie de smaak te pakken? Bezoek dan met je museumpas ook een van de andere musea, zoals Le Grand Curtius of het Trinkhall Museum. Bekijk hier alle musea in Luik.
  • Maak een boottochtje: Een kronkelende rivier vraagt om een gezellig boottochtje. Vaar mee met de Rivierpendelboot die halt houdt aan La Boverie. 
  • Wandel langs kunst in de stad: maak een uitgestippelde wandeling langs de knapste art nouveau op de outremeuse of bewonder bijzondere staaltjes street art

Meer toptentoonstellingen? Deze 7 moet je hebben gezien.

► Toegang tot La Boverie en meer dan 220 andere musea: kies voor de museumpas.

228 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

283 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas