Toptentoonstelling: Theodoor Rombouts in MSK Gent

Ontmoet onze eigen Caravaggio

9 februari 2023

Theodoor Rombouts in MSK Gent
© Martin Corlazzoli - MSK Gent

Het is een feestelijk jaar voor Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent, want het oudste museum van ons land blaast 225 kaarsen uit! Zoals elke jarige, zorgt het museum voor een traktatie. En het is er eentje van formaat: de eerste solotentoonstelling van schilder Theodoor Rombouts. Deze Antwerpse kunstenaar was in zijn tijd enorm populair, maar werd later bedolven onder barokgoden zoals Rubens en Van Dyck. MSK Gent brengt hier verandering in en maakt je helemaal verliefd op de kunstenaar. 

De tentoonstelling loopt van 21 januari tot en met 23 april 2023. 

Een ticket voor Theodoor Rombouts kost € 20, maar met de museumpas ga je volledig gratis. Net als naar 220 andere musea. Koop hier je museumpas.

Rombouts, de sublieme versmelting tussen Noord en Zuid

Ben je fan van de theatrale barokwerken van Peter Paul Rubens? Of eerder van Italiaanse kunstenaars zoals Caravaggio en Bartolomeo Manfredi? Met Rombouts krijg je the best of both worlds. De jonge Antwerpenaar volgt eerst een opleiding bij Brabants barokschilder Abraham Janssen, maar reist dan, zoals veel tijdgenoten in het begin van de 17e eeuw, naar Italië. Daar trekt de revolutionaire schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio zijn aandacht. 

Rombouts neemt de stijl van het caravaggisme over, maar geeft er zijn eigen twist aan. In het werk van Rombouts herken je echter nog een andere stijl: die van Rubens. De schilderijen van Rombouts werden al gesmaakt door het publiek, maar toen de kopersmarkt massaal op de werken van Rubens vloog, besloot de kunstenaar wat Rubensiaanse toetsen aan te brengen. Noord en Zuid, in een sublieme cocktail.

Theodoor Rombouts, Allegorie van de vijf zintuigen, MSK Gent
© Theodoor Rombouts, Allegorie van de vijf zintuigen, MSK Gent

Weetjes voor Rombouts-beginners

Wie de kunstenaar al een beetje kent, kan nog intenser genieten van de tentoonstelling. Ken je Rombouts nog niet (zo) goed? Prent deze vijf wist-je-datjes in je hoofd:

  1. Hij houdt van muziek: of toch in zijn schilderijen, want musicerende gezelschappen zijn een geliefkoosd thema bij caravaggisme. Je hoort de muziek bijna door het schildersdoek heen. 
  2. Hij kent iets van stoffen: als zoon van een kleermaker weet hij textiel bijna tastbaar te schilderen
  3. Figuren keren vaak terug in zijn werk: Rombouts werkt met echte modellen, zichzelf en zijn vrouw incluis. Je herkent dus regelmatig dezelfde gezichten.  
  4. Rood, paars en blauw zijn zijn lievelingskleuren: in elk van zijn werken nemen deze kleuren de bovenhand. Je weet dus wat aantrekken als je wilt versmelten met het decor. 
  5. Hij had plezier in zijn werk: de vrolijke taferelen, maar vooral de virtuoze penseelstreken waarmee hij figuren op doek bracht, verraden dat hij zijn werk graag deed.
Limited Edition-museumpas in MSK Gent
© Limited Edition-museumpas in MSK Gent

Bemachtig de Limited Edition-museumpas

Ook wij trakteren voor deze bijzondere gelegenheid. Wie een bezoek aan de tentoonstelling een museumpas koopt, krijgt een unieke editie met een schilderij van Theodoor Rombouts. Op de voorkant blinkt de Luitspeler, een werk uit 1625. Zo kan je er, zelfs als de expo is afgelopen, nog elke dag naar staren. Koop de museumpas aan de balie van het museum en vraag naar deze speciale versie.

Meer toptentoonstellingen? Deze 7 moet je hebben gezien.

► Toegang tot MSK Gent en meer dan 220 andere musea: kies voor de museumpas.

228 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

280 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas