Uitgestippeld: daguitstap naar Bergen

In 2015 was Bergen de Culturele Hoofdstad van Europa. Geen wonder, met zo'n rijk aanbod aan schitterende musea ... volg je museumpas en ontdek de troeven van Bergen!

21 maart 2019

Pôle Muséal Mons – dak Belfort.
© Pôle Muséal Mons – dak Belfort.

Draken, mezze en een partijtje bowling - Bergen heeft het allemaal. We spoorden naar de hoofdstad van Henegouwen en zagen dat het goed was.

Doudou

We zijn niet bijster sportief ingesteld, maar our luck: het station van Bergen ligt op een boogscheut van het stadscentrum. Al kuierend werpen we een blik op het belfort van Bergen, maar eerste echte stopplaats op onze reis is het Doudoumuseum.

Met het woord “doudou” verwijst de plaatselijke bevolking naar de Ducasse van Bergen, een feest dat telkens plaatsvindt op Drievuldigheidszondag (voor de onwetenden onder ons: de eerste zondag na Pinksteren!). Sinds 2005 staat het zelfs op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van Unesco - een hele mond vol, maar belangrijk is het dus wel. De Ducasse bestaat uit twee opvoeringen: het Spel van de Heilige Waltrudis en het Spel van de Heilige Joris. Het museum presenteert de geschiedenis van dit evenement vanuit een geschiedkundig, antropologisch, artistiek, religieus en wetenschappelijk standpunt. Wij zijn in elk geval in de ban van de draken, en niet alleen omwille van Game of Thrones.

S. Brison - Accueil PMMons – Musée du Doudou St. Georges
© S. Brison - Accueil PMMons – Musée du Doudou St. Georges

Antieke lunch...

Nog maar één museum gezien, en onze maag knort al. Tijd voor lunch! Aangezien het Doudoumuseum vlakbij ligt, kijken we even wat de Grote Markt van Bergen zoal te bieden heeft. We houden halt bij Grieks restaurant Maxime’s. We hebben wel zin in een mezze voor we het volgende museum aandoen - en bij Maxime's wordt met een glimlach aan onze vraag voldaan.

...gevolgd door moderne kunst

Met onze gevulde buik keren we terug op onze stappen, aangezien BAM, het Museum voor Schone Kunsten, zich rechtover het Doudoumuseum bevindt. Dit museum bestaat al meer dan honderd jaar. De stad ontving na de dood van ingenieur en weldoener Henri Glépin een grote som geld, met als opdracht er een rusthuis en een museum (voor zijn persoonlijke collectie porselein, aardewerk, munten en medailles) mee op te richten. En zo geschiedde. In 1913 opende het nieuwe museum haar deuren. Door de jaren heen groeide de vaste collectie alleen maar aan en vandaag kennen we de instelling als een plek in een modern jasje die jaarlijks twee tentoonstellingen met voornamelijk werken uit de twintigste eeuw presenteert. Momenteel loopt er (nog tot en met 2 juni) een prachtige expo over kunstenaar Giorgio de Chirico als voorbeeld voor en voorloper van Belgisch surrealisme.

Giorgio de Chirico, Place d’Italie avec statue © Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris/Roger-Viollet © SABAM Belgium 2019
© Giorgio de Chirico, Place d’Italie avec statue © Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris/Roger-Viollet © SABAM Belgium 2019

Bergen als strijdtoneel

We hebben nog tijd deze namiddag en besluiten onze museumpas ook in te zetten om naar het Mons Memorial Museum te gaan. Het is een tiental minuutjes wandelen van BAM, waardoor we van de gelegenheid gretig gebruik maken om de kleine historische straatjes van de stad te ontdekken. Een omweg met een meerwaarde, quoi.

Het Mons Memorial Museum biedt een blik op het oorlogsverleden van de stad, van het ancien régime tot de Tweede Wereldoorlog. Vanwege haar locatie diende de stad Bergen immers helaas maar al te vaak als strijdtoneel. Deze lange geschiedenis van gewelddadige omwentelingen wordt gepresenteerd aan de hand van persoonlijke getuigenissen en met oog voor internationale context. Het Memorial is een plek die reflectie, onderzoek en interactie stimuleert over een moeilijk onderwerp, zodat we enerzijds niet zouden vergeten hoe het is om een oorlog mee te maken, en anderzijds bewust worden van de mechanismen die tot oorlogsmisdaden leiden. We zijn niet alleen onder de indruk van de presentatie, maar ook van de architectuur van dit gebouw. Het historische gebouw werd door de architecten Hebbelinck en de Wit prachtig aangevuld met twee eigentijdse vleugels.

Accueil PMMons – Mons Memorial Museum
© Accueil PMMons – Mons Memorial Museum

We call it a day...

Om de dag af te sluiten, laten we ons de stoofpotjes van Cocotte welgevallen, een restaurant net om de hoek van het Memorial. Maar daar eindigen we de dag nog niet. Voor we de trein huiswaarts nemen, laten we ons verleiden door een partijtje bowling. Bowling des Bassins ligt op een kwartiertje van het station. Raad eens wie gewonnen heeft?

De musea vermeld in dit artikel zijn gratis toegankelijk met de museumpas. Bestel hem hier!

160 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

246 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas