Uitgestippeld: daguitstap naar Brugge

Deze editie van Uitgestippeld neemt je mee naar Brugge. Er is zoveel te zien en te ontdekken, en op zo’n korte afstand van elkaar. Maar waar eerst naartoe?

08 January 2019

Saskia Desmidt – Groeningemuseum (detail)
© Saskia Desmidt – Groeningemuseum (detail)

Voor zij die door de bomen het bos niet meer zien in het uitgebreide culturele aanbod hebben we een handige daguitstap naar Brugge samengesteld. Volg ons spoor en vergeet je museumpas niet!

Kunst en meer kunst of liever archeologie?

We nemen aan het station de bus naar het centrum. Onze eerste halte van vandaag is het Groeningemuseum, een plek die een overzicht biedt van de geschiedenis van de beeldende kunst uit onze contreien. Het museum staat vooral bekend om zijn rijke collectie Vlaamse primitieven. Je kan er onder andere authentieke werken bekijken van meesters zoals Jan van Eyck, Hugo van der Goes en Hans Memling. Maar daar stopt de geschiedenis natuurlijk niet! Kunst van de neoclassicisten en de Vlaamse expressionisten vindt hier ook onderdak.

Om in de sfeer te blijven gaan we aansluitend naar het Arentshuis. Dit zeventiende-eeuwse herenhuis ligt letterlijk achter de hoek, op zo’n 70 meter van het Groeningemuseum. Op de benedenverdieping struin je er door tijdelijke tentoonstellingen die in de lijn liggen van de Groeningecollectie, en op de bovenverdieping vind je de vaste collectie die voortkwam uit twee schenkingen. De eerste schenking was die van Engelsman John Steinmetz (1795-1883) en bestaat uit 17.000 prenten en tekeningen. Later, in 1936, schonk de Engelse kunstenaar Frank Brangwyn een groot deel van zijn oeuvre aan zijn geboortestad.

Saskia Desmidt – Arentshuis.
© Saskia Desmidt – Arentshuis.

Snuif je na de geur van verf en terpentijn vervolgens graag wat aardsere geuren op? Ga dan naar het Archeologiemuseum, dat zo’n 200 meter verder te vinden is. Onderweg kom je langs de Onze-Lieve-Vrouwekerk waar een sculptuur staat van de hand van niemand minder dan Michelangelo.

Sarah Bauwens, Musea Brugge – Archeologiemuseum.
© Sarah Bauwens, Musea Brugge – Archeologiemuseum.

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 170 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

Hierna besluiten we wat architectuurgeschiedenis te breien aan onze daguitstap. Op het programma: het belfort, het stadhuis en het Brugse Vrije. Het belfort is een van de meest interessante gebouwen aan de markt. Deze middeleeuwse toren staat al sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en werd in 1240 gebouwd als toevoeging aan een hallencomplex. Na een brand in 1280 (waarbij ook het archief dat werd bewaard verloren ging) werd de toren hersteld, maar het zou tot 1741 duren voor de 19 meter hoge houten spits vervangen zou worden door een van steen. Wat cijfers: het belfort van Brugge is 83 meter hoog, er zijn 366 treden te beklimmen en in de beiaard hangen er 47 klokken.

Saskia Desmidt – Belfort van Brugge.
© Saskia Desmidt – Belfort van Brugge.

Hier vlakbij (achter de markt) vind je het stadhuis van Brugge. Het werd gebouwd tussen 1376 en 1420 en is daarmee een van de oudste van de Lage Landen. Zowel de binnenkant als de buitenkant zijn de moeite. De voorgevel van natuursteen in laatgotische stijl inspireerde de architecten van de stadhuizen van Brussel, Gent, Leuven en Oudenaarde. Vergeet zeker de Gotische Zaal niet met zijn prachtige muur- en plafondschilderingen uit de negentiende eeuw, die werden aangebracht nadat een brand (jawel, nog een brand) in 1887 het interieur schabouwelijk achterliet.

Saskia Desmidt – Stadhuis Gothische Zaal.
© Saskia Desmidt – Stadhuis Gothische Zaal.

Het Brugse Vrije bevindt zich vlak naast het stadhuis. Ooit was het een rechtbank, en nog daarvoor werd vanuit dit landhuis het Brugse platteland bestuurd. Tegenwoordig bevindt zich hier het stadsarchief. Architecturaal gezien kan je hier komen genieten van de verfijnde renaissancestijl, zowel qua interieur als wat betreft de gevel.

Saskia Desmidt – Brugse Vrije.
© Saskia Desmidt – Brugse Vrije.

Moet er nog meer cultuur zijn?

Op bovenstaande route passeer je rakelings ook het Gruuthusemuseum (let wel: gesloten tot het voorjaar van 2019!) en het Sint-Janshospitaal. Wat verder van het centrum, maar niet onoverkomelijk veel verder, raak je met je museumpas ook binnen bij de Gentpoort, het Gezellemuseum, OLV-ter-Potterie, Sint-Janshuismolen en het Volkskundemuseum.

Hoe geraak je hier?

De Markt van Brugge ligt op zo’n twintig minuten wandelen van het Brugse treinstation. Voor wie graag deze wandeling voor welke reden dan ook overslaat, zijn er heel wat bussen voorzien die je naar het stadscentrum loodsen.

  • Vanuit Oostende: 15 minuten.
  • Vanuit Antwerpen-Centraal: 1 uur en 30 minuten.
  • Vanuit Gent-Sint-Pieters: 25 minuten.
  • Vanuit Brussel-Centraal: 1 uur.
  • Vanuit Bergen: ongeveer 2 uur.
  • Vanuit Namen: gemiddeld 2 uur en 20 minuten.
  • Vanuit Luik-Guillemins: 2 uur.
  • Vanuit Aarlen: ongeveer 4 uur.

Zij die met de auto komen kunnen eventueel gratis parkeren in de randparkings in de Magdalenastraat, Bevrijdingslaan of aan de Lodewijk Coiseaukaai. Daarnaast zijn er betalende ondergrondse parkings voorhanden. Bovengronds in het centrum proberen te parkeren is eerder af te raden. Tip: wie zich aan het station parkeert, mag gratis de bus nemen naar het centrum en terug!

Een dagtrip naar Brugge tijdens de lockdown zit er momenteel even niet in. Om je toch wat te gidsen hebben we alvast enkele virtuele museumbezoeken voor je verzameld.Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 170 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

205 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

251 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas