Uitgestippeld: daguitstap naar Hasselt

Voor wie zin heeft om zijn of haar museumpas ten volle in te zetten, hebben we een heuse daguitstap naar Hasselt uitgedokterd.

12 september 2018

Modemuseum van Hasselt
© Filip Claessens – Tine Rock – Modemuseum Hasselt.

Wat is er te zien, wat valt er te doen en waar moet je zijn? We namen het Hasseltse cultureel aanbod onder de loep en stippelden een handige route uit. Graag gedaan.

Het Stadsmus

We beginnen ’s morgens om 10.30 uur aan Het Stadsmus dat ons kennis laat maken met de geschiedenis van de stad en haar inwoners vanuit een historisch, politiek, volkskundig en cultuurhistorisch standpunt. Hasselt speelde immers een belangrijke rol in de geschiedenis van Limburg. Een overtuigende collectie van kunst en historische objecten neemt je mee doorheen de tijd. We ontdekken het reilen en zeilen van het graafschap Loon (1020 - 1366), het prinsdom Luik (1366 - 1795) en de huidige provincie.

Het Stadsmus, Hasselt.
© Het Stadsmus, Hasselt.

Soepbar Zuppa en chocoladehuis BOON

Na een uurtje of twee krijgen we daar wel honger vanen springen we binnen bij soepbar Zuppa op de Botermarkt voor een heerlijke lunch. Na vijf minuutjes wandelen staan we er al! Nog eens 230 meter verder doen we ons tegoed aan een dessertje in de lounge van chocoladehuis BOON. Je vindt er zowaar veertig verschillende chocoladedranken. Of ga voor een Hasseltse koffie. Dat kan ook.

Marco Mertens – BOON.
© Marco Mertens – BOON.

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

Modemuseum

Op een bolle buik staat een vrolijk hoofd. We kunnen weer verder. Maar we moeten niet veel verder gaan. Na 350 meter komen we het Modemuseum al tegen. Dit museum heeft een collectie van maar liefst 18.000 kledingstukken, schoenen en accessoires, verspreid over de modeseizoenen van 1745 tot vandaag. De vaste collectie staat niet standaard opgesteld vanwege bezorgdheden van de conservator, maar niet getreurd! Het museum presenteert tweemaal per jaar een goed doordachte, tijdelijke tentoonstelling die telkens gedurende zo’n vijf maanden te bezichtigen valt.

Filip Claessens – Tine Rock – Collectie Modemuseum Hasselt.
© Filip Claessens – Tine Rock – Collectie Modemuseum Hasselt.

Jenevermuseum

Voor wie cultuur en een vroeg aperitief al graag eens laat samengaan, is het Jenevermuseum vervolgens de uitgelezen plek. Het is tenslotte ruim tijd voor een vieruurtje. En het ligt maar op drie minuten wandelen van het Modemuseum, dus waarom ook niet. Het museum biedt regelmatig interessante tentoonstellingen aan die draaien rond de geschiedenis van deze sterke drank en aanverwanten. Mis ook zeker de drie objecten uit de vaste collectie niet die door de Vlaamse regering erkend werden als Vlaamse topstukken: de 17de-eeuwse helm van een keramische alambiek, een 18de-eeuwse alcohol- en likeurinstallatie en een likeurtafel met stoomketel uit stokerij Severy. Al deze prikkels kan je doorspoelen met – wat anders – 130 soorten jenever in het proeflokaal. Al zou ik die nu wel niet allemaal tegelijk degusteren.

Kristof Vrancken – Jenevermuseum.
© Kristof Vrancken – Jenevermuseum.

De Groene Hendrickx en Café Latino

De avond valt en de hongerigen moeten gespijsd en de dorstigen gelaafd. Volgens insiders kan je fijn tafelen bij De Groene Hendrickx, een oude jeneverstokerij (mocht je het nog niet doorhebben: Hasselt is zeer trots op zijn jenever) die omgebouwd werd tot brasserie. Toegegeven, we zijn intussen best moe, maar we moeten weer maar eens slechts drie minuten de moeite doen om onze nieuwe bestemming te bereiken. Hierna besluiten we om een beetje verder (één minuut om precies te zijn) cocktails te gaan drinken bij Café Latino. Een heerlijke afsluiter van een lange dag!

Café Latino.
© Café Latino.

Moet er nog meer cultuur zijn?

Was bovenstaand parcours niet druk genoeg? Als Het Stadsmus je wist te charmeren, ga dan met je museumpas ook zeker eens langs in de Beiaardtoren van de de Sint-Quintinuskathedraal op de Vismarkt. Na het beklimmen van in totaal 186 trappen, staat er je niet alleen een klokkengalerij op te wachten, maar ook een fenomenaal uitzicht over Hasselt.

Buiten de museumpas om, kan je bijvoorbeeld ook even uitblazen op de Abdijsite Herkenrode (100 hectare natuurgebied!) of in de Japanse tuin. Voor de kunstliefhebbers is er verder nog het huis voor actuele kunsten z33, het CIAP (centrum voor actuele kunst) en de fietsroute langs graffiti en street art. In Villa Verbeelding zullen de boekenwurmen onder ons aan hun trekken komen. En wie houdt van theater en podiumkunsten, moet zeker een ticket boeken voor een voorstelling in het Nieuwstedelijk.

Hoe geraak je hier?

Het treinstation van Hasselt is slechts tien minuten wandelen verwijderd van de Grote Markt, wat de trein een ideale optie maakt om voor een dag af te zakken naar de Limburgse hoofdstad.

  •     Vanuit Oostende: 2 uur 40 minuten.
  •     Vanuit Antwerpen: 1 uur 30 minuten.
  •     Vanuit Gent: 2 uur.
  •     Vanuit Brussel: 1 uur.
  •     Vanuit Bergen: 2 uur.
  •     Vanuit Namen: 2 uur.
  •     Vanuit Luik: 1 uur.
  •     Vanuit Aarlen: bijna 4 uur.

Mocht je met de fiets zijn, dan kan je je stalen ros gemakkelijk parkeren aan het Groenplein, Capucienenplein, Stationsplein of aan de gratis parking Boudewijnlaan.

Liever met de auto? Laat deze dan achter aan de Boudewijnlaan. Vanaf daar kan je namelijk gratis de reguliere buslijnen nemen om zonder parkeerproblemen de stad in te trekken.

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

170 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

239 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas