Uitgestippeld: daguitstap naar Namen

De hoofdstad van Wallonië, de geboorteplaats van illustere kunstenaars, de laatste Belgische stad met citadel ... Namen is een stad met vele gezichten – laat je leiden door museumPASSmusées!

26 november 2018

CEphoto, Uwe Aranas / Wikimedia Commons.
© CEphoto, Uwe Aranas / Wikimedia Commons.

Eerste museumstop: TreM.a

Op amper vijf minuten van het station van Namen vind je TreM.a, het Museum voor Oude Kunsten. Dit museum is het bekendst vanwege de kerkschat van Hugo d'Oignies, één van de zeven wereldwonderen van België. Deze oogverblindende collectie Mosankunst telt zo’n dertig stukken goudsmeedwerk uit voornamelijk de 13de eeuw. Reliekhouders, kruisen en phylacteries gemaakt van kostbare materialen concurreren in helderheid en verfijning. Een ander favoriet meesterwerk dat je kan bewonderen in TreM.a, is het altaarstuk van Belvaux van de hand van de meester van Waha. De goede bewaring van de oorspronkelijke polychromie is verrassend. Verlies jezelf in de panoramische landschappen van Henri Bles om je bezoek te beëindigen – TreM.a beschikt over de grootste verzameling ter wereld van deze kunstenaar!

Herri Bles, Landschap met Sint Hiëronymus, detail, TreM.a.
© Herri Bles, Landschap met Sint Hiëronymus, detail, TreM.a.

Liever een bakkerij of een frietkraam?

Na deze stevige dosis middeleeuwse kunst is het tijd om halt te houden voor een lunchpauze. Voor de kleine honger kan je naar La Petite Boulangerie! Als je niet meteen een boodschap hebt aan schuimgebakjes, raden we je de soep van de dag aan. Een ander goed adresje hier niet ver vandaan is Charles and The Fries met onweerstaanbare frieten van de moderne tijd. In beide gevallen ben je op loopafstand van het volgende museum: het Félicien Rops Museum.

La Petite Boulangerie.
© La Petite Boulangerie.

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

Tweede museumstop: Félicien Rops Museum

“Rops suis, vertueux ne puis, hypocrite ne daigne.” Félicien Rops is een van de meest gerenommeerde Belgische kunstenaars van de negentiende eeuw. Het museum dat in zijn woonplaats aan hem is gewijd, dompelt je onder in de kunst en gedachten van de kunstenaar. Rops beschouwde de zeer veeleisende Charles Baudelaire als "de enige echte kunstenaar die hij in België heeft gevonden". Het ropsiaanse werk is rijk aan storingen en betekent een voortdurende verkenning van de mens tijdens de fin-de-siècle: van realisme (Un enterrement au pays wallon) tot symboliek (Pornocratès), van gravure tot illustratie, van sociale karikatuur tot erotische tekening. Dit museum slaagt erin om de complexiteit van Félicien Rops duidelijk en gestructureerd over te brengen. Bonus van het bezoek: de prachtige tuin, een eerbetoon aan de botanische passie van de kunstenaar.

Tuin van het Félicien Rops Museum.
© Tuin van het Félicien Rops Museum.

Nippen en jagen aan het einde van de dag

Na zoveel kunst en geschiedenis ga je naar Art Salon in het hart van Namen om de dag in schoonheid af te sluiten. Je vindt er cocktails en lokale bieren! We kunnen alles aanbevelen (met mate, tenzij je het bij ijsthee houdt). De verleiding van de proeverij wordt alleen overtroffen door die van de aankoop. Liefhebbers van vintage weten dat het motto van het Salon "nippen en jagen” is en dat alle meubels van de Art Salon te koop zijn. Mocht onze saaie Rede niet gewonnen hebben, dan zouden we dit artikel beëindigd hebben met het aanschaffen van een oranje stoel met psychedelisch motief.

Art Salon.
© Art Salon.

Hier gaan we!

Namen is gemakkelijk bereikbaar met de trein.

  • 2 uur vanuit Antwerpen via Brussel
  • 1 uur van Brussel
  • 2 uur vanuit Gent via Brussel
  • 2 uur en 30 minuten vanuit Brugge via Brussel
  • 1 uur en 30 minuten vanuit Luik via Flémalle en Statte
  • 40 minuten van Charleroi


Ons adresboek in Namen

TreM.a - Iron Street 24

La Petite Boulangerie - Rue Basse Marcelle 2

Charles and The Fries - Rue Julie Billiart 5

Félicien Rops Museum - Rue Fumal 12

Art Salon - Rue de la Croix 39

Wil je ook op stap? Met de museumpas kan je meer dan 160 musea in België bezoeken. Een heel jaar lang.

ONTDEK DE MUSEUMPAS

169 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

258 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas