'V' staat voor... vrouwen in het museum

Omdat het wat ons betreft élke dag Vrouwendag mag zijn.

04 maart 2020

Vrouwen vrij - BELvue Museum
© Privécollectie - BELvue Museum

Zoveel vrouwen creëren en hebben gecreëerd, maar vaak zijn ze door de kunstgeschiedenis schandelijk verwaarloosd. Gelukkig eren steeds meer musea ook onze vrouwelijke kunstenaars. We tippen je 6 expo’s, niet per se omdat ze ‘vrouwelijk’ zouden zijn, maar gewoon omdat het steengoede tentoonstellingen zijn.

1)   Vrouwen op de barricades toen

Het BELvue museum tackelt een onderwerp dat meer dan ooit aan de orde is: het feminisme. Want in het heetst van de strijd vandaag vergeten we soms dat er al in de jaren 1970 dames waren die onbevreesd de publieke ruimte inpalmden. Wat heeft hun strijd ons vandaag opgeleverd? In de expo Vrouwen vrij, een andere wereld: het feminisme van de jaren 1970 in België kom je het te weten.

2)   Vrouwen op de barricades nu

Het Antwerpse M HKA zet momenteel twee vrouwen in de kijker met een sterk sociaal en politiek engagement. *Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope is de eerste overzichtstentoonstelling van Els Dietvorst, een kunstenares die niet bang is om uit haar atelier te komen, zo bewijst onder meer haar project in de jeugdgevangenis van Mol. Met de Duitse Alice Creischer haalt M HKA een van de sleutelfiguren van de politiek geëngageerde kunst van de jaren negentig in huis. Stroop je mouwen op, en ga.

Els Dietvorst, Skull 3, 2015