'V' staat voor... vrouwen in het museum

Omdat het wat ons betreft élke dag Vrouwendag mag zijn.

04 maart 2020

Vrouwen vrij - BELvue Museum
© Privécollectie - BELvue Museum

Zoveel vrouwen creëren en hebben gecreëerd, maar vaak zijn ze door de kunstgeschiedenis schandelijk verwaarloosd. Gelukkig eren steeds meer musea ook onze vrouwelijke kunstenaars. We tippen je 6 expo’s, niet per se omdat ze ‘vrouwelijk’ zouden zijn, maar gewoon omdat het steengoede tentoonstellingen zijn.

1)   Vrouwen op de barricades toen

Het BELvue museum tackelt een onderwerp dat meer dan ooit aan de orde is: het feminisme. Want in het heetst van de strijd vandaag vergeten we soms dat er al in de jaren 1970 dames waren die onbevreesd de publieke ruimte inpalmden. Wat heeft hun strijd ons vandaag opgeleverd? In de expo Vrouwen vrij, een andere wereld: het feminisme van de jaren 1970 in België kom je het te weten.

2)   Vrouwen op de barricades nu

Het Antwerpse M HKA zet momenteel twee vrouwen in de kijker met een sterk sociaal en politiek engagement. *Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope is de eerste overzichtstentoonstelling van Els Dietvorst, een kunstenares die niet bang is om uit haar atelier te komen, zo bewijst onder meer haar project in de jeugdgevangenis van Mol. Met de Duitse Alice Creischer haalt M HKA een van de sleutelfiguren van de politiek geëngageerde kunst van de jaren negentig in huis. Stroop je mouwen op, en ga.

Els Dietvorst, Skull 3, 2015
© Els Dietvorst, Skull 3, 2015

3)   Meesteressen van het detail

Een ex libris is een boekmerk, een soort grafisch zegel dat in boeken werd aangebracht om de eigenaar ervan bekend te maken. In de eeuwen na de vijftiende eeuw groeiden deze miniatuurtjes uit tot prachtige voorbeelden van grafisch design. Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag toont het STeM de tentoonstelling Vrouwen charmeren met graveren: een verfijnde collectie boekmerken die exclusief door kunstenaressen werd gemaakt. Grote kunst op klein formaat!

STeM Sint-Niklaas
© STeM Sint-Niklaas

4)   Het geheugen van Latifa Echakhch

Deze internationaal gerenommeerde Marokkaanse kunstenaar strijkt voor de eerste keer met een grote tentoonstelling neer in België, op uitnodiging van BPS22 in Charleroi. The sun and the set bestaat uit een nieuwe installatie en een selectie oude werken die draaien rond het thema ‘herinnering’ en ‘vergankelijkheid’. Echakhch creëert in de Grote Hal een landschap dat eruit ziet als een ruïne bestaande uit half vernietigde decors. Wandel erdoorheen en laat je meevoeren in Echakhchs geheugenpaleis.

Odessa Malchair
© Odessa Malchair

5)   Kant kiezen

Wat hebben Beyoncé, Nicole Kidman en Monica Bellucci gemeen? Ze dragen allemaal creaties van de Brusselse ontwerpster Carine Gilson. Haar Modehuis staat bekend om zijn verfijnde ontwerpen met kant, en dus wijdde het Brusselse Mode en Kant Museum de tentoonstelling Beautiful Lace aan haar werk. Gilson onthult wat haar inspireert, en zet vooral pikante kant - meer bepaald lingerie - in de kijker.

Mode en Kant Museum
© Mode en Kant Museum

6)   Hemelse en helse madam

Het Museum Mayer van den Bergh zet twee stevige vrouwen tegenover elkaar: de onlangs gerestaureerde Dulle Griet van Bruegel en de Madonna van de vijftiende eeuwse hofschilder Jean Fouquet. De ene is een wild, ruig, oorlogszuchtig wijf, de ander een hemelse (maar toch ook bijna erotische) versie van de zogende moeder. Benieuwd wat de dames elkaar te vertellen hebben!

Museum Mayer van den Bergh
© Museum Mayer van den Bergh

Nog meer toptentoonstellingen bezoeken? Bestel hier je museumpas en geniet van de 322 expo's die je op dit moment gratis kunt meepikken.

186 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

241 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas