Verrassende museumshops

De onderwerpen waaraan musea gewijd zijn, zijn even divers als vogels in de lucht – en dat wordt gereflecteerd in de museumshops.

29 October 2018

Gallo-Romeins Museum Tongeren, museumwinkel.
© Gallo-Romeins Museum Tongeren.

Ben jij één van de vele bezoekers die graag met een souvenirtje naar huis gaat? Heeft een museumstuk indruk op je gemaakt en zoek je een publicatie die je er meer over kan vertellen? Of is je kleindochter volgende week jarig en wil je haar een cultureel verantwoord cadeautje geven? Deze lijst van museumshops die de moeite waard zijn kan je een handje helpen. Tip: de meeste museumshops zijn toegankelijk onafhankelijk van de tentoonstellingen!

De Tuinwinkel van de Plantentuin, Meise

Groene vingers komen in deze museumshop aan hun trekken! De Tuinwinkel van de Plantentuin is voorzien van een arsenaal aan floragerelateerde spullen, zoals tuin- en plantenboeken voor beginners en experts, vele soorten zaden en bijzondere planten. Zo vind je er vleesetende planten, kruidje-roer-mij-niet en levende steentjes. Ook zijn er postkaarten, nestkastjes, snuisterijen en juwelen voorhanden. Iets minder voor de hand liggend zijn de producten die de fijnproevers onder ons weten te appreciëren: ambachtelijke confituur en konfijt, een ruim assortiment aan thee, honing en koffie. De Plantentuinhoning is zelfs van eigen bijen! Er is ook aan de kinderen gedacht met natuurboeken op maat en toepasselijk speelgoed.

Plantentuin Meise.
© Plantentuin Meise.

De museumwinkel van het Gallo-Romeins Museum, Tongeren

In deze museumwinkel vind je een enorme selectie Gallo-Romeinse parafernalia voor het hele gezin. Voor de volwassenen zijn er gadgets, boeken, historische romans, strips en geschriften van klassieke auteurs beschikbaar, maar de winkel is ook een absolute aanrader voor de kleine Romeintjes. Net zoals de tentoonstellingen (waarin steeds aantrekkelijke aspecten of activiteiten voor kinderen verwerkt worden) is er in de winkel heel wat voorhanden voor de kleinsten. Denk aan historisch en archeologisch geïnspireerde gezelschapsspellen, knutseldozen, dvd’s, schilden en zwaarden, figuurtjes en boeken.

Gallo-Romeins Museum Tongeren.
© Gallo-Romeins Museum Tongeren.

De museumshop van het Museum van het Waalse Leven, Luik

In het Museum van het Waalse Leven gaan tentoonstelling en winkel naadloos in elkaar over. Daar waar de expo’s je wegwijs maken in de sociale geschiedenis, economie, populaire literatuur, folklore en het kunstenaarschap van het Wallonië van de 19de eeuw, kan je erop rekenen dat de shop je een toepasselijk scala aanbiedt aan bier, wijn, lekkernijen, kunstreproducties, boeken, werken van hedendaagse kunstenaars, keramiek, speelgoed en andere cadeau-ideeën die Wallonië uitademen. Het is een uitgelezen plek om een cadeau of souvenir te vinden met een originele inslag.

Museum van het Waalse Leven.
© Museum van het Waalse Leven.

De bookshop van WIELS, Brussel

Deze bijzonder fijne bookshop die is ondergebracht in de brouwzaal, is er ééntje voor de meerwaardezoeker. Het Centrum voor Hedendaagse Kunst te Brussel biedt interessante en diepgaande publicaties aan over hedendaagse kunst, architectuur of fotografie. Mis zeker de catalogi en kunstenaarsedities van WIELS zelf niet zoals The Show Must Go On van Erik Van Lieshout, Anne Teresa De Keersmaeker: Work/Travail/Arbeid en Paroles (Songbook) van Saâdane Afif. Voor informatie met een behoorlijke theoretische inslag moet je met andere woorden hier zijn. Daarnaast is ook een selectie cd’s, dvd’s, LP's, postkaarten en snuisterijen beschikbaar – te genieten voor of na een koffietje. Hou ook de data van de WIELS Art Book Fair in het oog! Dan komen kunstenaars, uitgevers en verzamelaars samen om hun kunstboeken, kunstenaarsboeken, fotoboeken, catalogi, tijdschriften en ander artistiek drukwerk voor te stellen aan het publiek.

Picture Kristien Daem – WIELS Bookshop.
© Picture Kristien Daem – WIELS Bookshop.

De boutique van het Museum van de Aardbei, Wépion

Het is weinig verrassend dat de winkel van een aardbeimuseum rond aardbeien draait. Wat wél verrassend is, is de variatie aan aardbeiproducten die ze weten aan te bieden. Loop er eens binnen na een wandeling door de tuin van kleine vruchten en vindt er aardbeilikeur, aardbeicider, aardbeisiroop, appel-aardbeisap, aardbeiconfituur, aardbeivinaigrette en aardbeisnoepjes. Minder eetbaar zijn de verschillende boeken, postkaarten, magneten en andere hebbedingen. Topproducten zijn ongetwijfeld de aardbei-mélisse limonade van Simone a soif! en de aardbeidranken van La Wépionnaise. Het drankjesbedrijf Simone a soif! heeft als missie het aanbieden van milieu- en mensvriendelijke limonades die natuurlijke ingrediënten bevatten. Een leuk Belgisch initiatief! La Wépionnaise is een brouwerij in Namen die een soort van aardbei-aperitief en een aardbeibier produceert. Moet er nog aardbei zijn?

Museum van de Aardbei.
© Museum van de Aardbei.

200 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

296 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas