Vier iconische fototentoonstellingen…

… van Magritte tot National Geographic.

03 September 2020

National Geographic
© Steve Winter | Un puma mâle, capté par une caméra cachée, à Los Angeles | États-Unis | 2 (Abdij van Stavelot - National Geographic)

Het ziet ernaar uit dat er deze zomer weinig écht exotische kiekjes in het vakantiealbum zullen belanden. Maar niet getreurd: wie houdt van fotografie kan in eigen land terecht voor minstens vier inspirerende expo’s. Ze nemen je mee van van de absurde wereld van René Magritte tot de woeste gebieden waarop National Geographic zijn lens richt.

1) Magrittes mysterie: werp een blik achter de schermen

De Belgische surrealistische schilder, beroemd om zijn bolhoed en de appel, trakteert ons ook na zijn dood op een kleine verrassing. Altijd al willen weten waaruit Magritte zijn inspiratie putte? Snuister in de verzameling van 131 foto’s, ontdekt tien jaar na zijn overlijden. Magrittes creatieproces, zijn familiekiekjes en zijn liefde voor film en beeld worden hier belicht. Lange tijd een blinde vlek, nu een cadeau voor ons allen. Het Fotografiemuseum in Charleroi geeft Les images révélées prijs tot 20 september.

2019-2020, Charly Herscovici, c/o SABAM
© 2019-2020, Charly Herscovici, c/o SABAM

2) Stephan Vanfleteren is nog steeds PRESENT

In Antwerpen is de iconische tentoonstelling Present van Stephan Vanfleteren in het FOMU verlengd. Gelukkig maar! Nog tot 13 september krijg je de kans om de eerste overzichtstentoonstelling mee te pikken van deze Belgische fotograaf die vooral furore maakte met zijn indringende zwart-witportretten. Maar er is meer: vanaf 27 juni opent in een extra ruimte de Corona Walks, een selectie aan beelden die Vanfleteren maakte van bij de start van de lockdown. De beelden tonen de verstilling van een wereld in de greep van het virus: bij valavond trekt Vanfleteren naar de zee, de duinen, het bos of de polders. Het is zijn antwoord op de pandemie die tijdens PRESENT uitbrak.

Corona Walks #4714 © Stephan Vanfleteren
© Corona Walks #4714 © Stephan Vanfleteren

3) De meest memorabele kiekjes van National Geographic

Het magazine National Geographic is wijdverspreid in 33 landen. Maar hoe is het tijdschrift ooit begonnen met zijn natuurfotografie? In 1888 deelden de eerste wetenschappers en ontdekkingsreizen hun avonturen al via woord en beeld. Vandaag krijgen de meest memorabele foto’s van de afgelopen 130 jaar een ereplaatsje in het oude klooster van de Abdij van Stavelot, en wel nog tot januari 2021.

Abdij van Stavelot
© Abdij van Stavelot

  4) Vernieuwer van de fotografie

De heropende tentoonstelling in WIELS rond de Duitse kunstenaar Wolfgang Tillmans toont niet uitsluitend foto’s, maar laat dat nu net de reden zijn dat Tillmans beroemd werd: hij benaderde fotografie op een grensoverschrijdende manier en maakte van het medium véél meer dan plaatjes op papier. In Today Is The First Day maak je nog tot 16 augustus over twee verdiepingen kennis met een van de meest invloedrijke figuren van zijn generatie.

Wolfgang Tillmans, 'Muskel', 2001
© Wolfgang Tillmans, 'Muskel', 2001

Hoera, de meeste musea zijn weer open! Geniet dubbel en dik van je museumpas: 170 musea die je gratis en onbeperkt bezoekt. Nog geen museumpas? Bestel hem hier!

202 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

294 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas