Vijf architecturale parels

Architectuurfans, deze is voor jullie!

19 september 2018

Boghossian Stichting – Villa Empain.
© Boghossian Stichting – Villa Empain.

Hoewel er absoluut nog heel wat andere musea zijn die ook een plaatsje op de lijst hadden verdiend, hierbij vijf musea die alleen al vanwege hun architectuur een bezoekje waard zijn. Laat ons zeker weten van welke musea je het jammer vindt dat ze niet vermeld werden. Als we genoeg klachten binnenkrijgen, dan schrijven we misschien wel een deel twee!

Botanique, Brussel

De Botanique oftewel de Kruidtuin in Brussel mag intussen dan wel de thuishaven van menig concertganger zijn, initieel werd het opgetrokken als botanische tuin in 1826. Na een tumultueuze geschiedenis van stedenbouwkundige aanpassingen, werd in 1939 de botanische tuin uiteindelijk verhuisd naar Meise. Intussen blijven zo goed als alleen het glazen gebouw en de groene tuin over als stille getuigen van wat wat vroeger was.

Bart Vander Sanden – Botanique.
© Bart Vander Sanden – Botanique.

Mu.ZEE, Oostende

De kunstcollectie (met focus op kunst van eigen bodem) van het Mu.ZEE is gehuisvest in een modernistisch pand van architect Gaston Eysselinck, gebouwd in 1947 in opdracht van de coöperatieve Spaarzaamheid Economie Oostende. Het gebouw werd gebruikt als warenhuis tot het na faillissement in 1981 verkocht werd aan de provincie West-Vlaanderen.

De glazen gevel trekt ongetwijfeld de aandacht, maar het interieur moet zeker niet onderdoen. Zowel de tijdelijke tentoonstellingen als de werken uit de vaste collectie van 1830 tot nu komen in de lichtrijke ruimtes tot hun recht. Naar eigen zeggen ziet Mu.ZEE het museum van de 21ste eeuw als een huis met verschillende kamers voor en van kunstenaars. De presentatiemogelijkheden staan dan ook nauw in verbinding met de omringende architectuur.

Steven Decroos – MuZEE.
© Steven Decroos – MuZEE.

Le Grand-Hornu (CID/MAC's), Hornu

Le Grand-Hornu herbergt zowel het CID (Centrum voor Innovatie en Design) als het MAC’s (Museum voor Hedendaagse Kunsten) en bevindt zich in een oude steenkoolmijn die tot het Unesco Werelderfgoed behoort. De site is een voorbeeld van het industrieel neo-klassieke patrimonium in Europa met de typische booggewelven, geveldriehoeken en halfronde vensters. Op de site vind je allerlei verschillende bouwwerken, zoals het de functionele stedenbouw betaamt: mijngebouwen, een crypte, een arbeiderswijk, het kasteel De Gorge, een fontein, paardenstallen en mijnschachten.

Globalview 2011 – luchtfoto Grand-Hornu - Terlinden.
© Globalview 2011 – luchtfoto Grand-Hornu - Terlinden.

Museum voor Kunst en Geschiedenis, Brussel

Het Museum voor Kunst en Geschiedenis (tot voor kort het Jubelparkmuseum) is één van de musea die onderdeel zijn van het imposante gebouwencomplex gelegen in het Jubelpark. Het park werd in 1880 aangelegd om de vijftigste verjaardag van België te vieren. Vanaf 1889 werd stilaan de uitgebreide collectie kunstschatten en objecten van de Belgische staat (die in feite gestart werd in de 15de eeuw door Bourgondische hertogen) overgebracht naar het Jubelparkpaleis.

Er zijn zo veel verschillende ruimtes en verdiepingen dat je al eens kan verdwalen tussen het nalatenschap uit de Prehistorie, het oude Egypte, de Klassieke Oudheid, het Nabije Oosten, Europa, China, Midden-Azië en Oceanië.

Museum voor Schone Kunsten en Geschiedenis, Brussel.
© Museum voor Schone Kunsten en Geschiedenis, Brussel.

Villa Empain – Fondation Boghossian, Brussel

In 1930 startte de toen 22-jarige Louis Empain de bouw van deze villa. De populaire architect van die tijd Michel Polak maakte er van binnen en vanbuiten een heuse art deco-parel van. Kom genieten van dit stuk erfgoed met zijn prachtig geïncorporeerd natuurlijk licht, geslepen graniet, verschillende soorten marmer, smeedijzer, mozaïeken en een fraai buitenzwembad. Je kan er zelfs iets eten of drinken in wat vroeger de privésalon was van Baron Empain. En als je echt helemaal verslingerd bent, dan bestaat er ook de mogelijkheid om de villa te huren voor je eigen evenement.

Boghossian Stichting, Villa Empain.
© Boghossian Stichting, Villa Empain.

225 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

273 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Koop de museumpas
Mijn museumpas
Meld je aan voor de digitale museumpas