Waar naartoe op Kunstendag voor Kinderen

Zondag 18 november staan Brussel en Vlaanderen in het teken van de zevende Kunstendag voor Kinderen.

16 november 2018

Kunstendag voor Kinderen
©

Op deze dag kunnen kinderen en ouders proeven van alle disciplines binnen de kunst. Heel wat musea doen mee en organiseren binnen dit kader dan ook allerlei leuke activiteiten. Zoals steeds maakt de redactie van museumPASSmusées het je graag gemakkelijk: ziehier vijf musea waar je terecht kan op de Kunstendag voor Kinderen en wat ze precies te bieden hebben. Denk eraan dat je voor de sommige activiteiten best een plaatsje reserveert! Bekijk voor alle details zeker de website van de Kunstendag voor Kinderen zelf, en check zeker de tarieven van de musea voor je bezoek.

Ateliers en kortfilms in WIELS, Brussel

Families met kinderen tot twaalf jaar kunnen in WIELS terecht voor drie ateliers en een selectie kortfilms. De ateliers worden begeleid door drie verschillende kunstenaars en hebben te maken met de lopende tentoonstellingen: die van schilder René Daniëls en van kunstenaar Koenraad Dedobbeleer. Daar waar de expo rond Daniëls je meeneemt naar ruimtes die zweven, zwemmen en zich vermenigvuldigen, leert de tentoonstelling met werk van Dedobbeleer je design, sculptuur en verschillende manieren van tentoonstellen onderzoeken. In de voormiddag kan je een selectie kortfilms (voor kinderen vanaf vier jaar) gaan bekijken die geïnspireerd zijn door het werk van René Daniëls.

WIELS.
© WIELS.

Knutselen en klokkengelui in PARCUM, Heverlee

PARCUM laat je bengels van acht tot tien op een creatieve manier kennis maken met de abdij, de vredesbeiaard en beeldende kunst. Tijdens een speelse rondleiding in pij kan de jeugd op ontdekking gaan doorheen de abdij om 13 uur en om 14 uur. Via geheime plekken wordt er een heuse ontdekkingstocht georganiseerd om allerlei raadsels op te lossen. Om 13.30 uur en 14.30 uur vangt er telkens een workshop aan, waarin kinderen kunnen leren hoe een oefenklavier te bespelen. Zo komen ze alles te weten over de vredesbeiaard en hoe ze die klokken nu precies aan de praat kunnen krijgen. In het knutselatelier, dat doorlopend open is, kunnen de kinderen glasramen, klokjes of andere door het museum geïnspireerde objecten maken. Vergeet aan het einde van de dag het beiaardconcert met luisterwedstrijd niet! Er zullen bekende liedjes de revue passeren.

PARCUM – Kunstendag voor Kinderen.
© PARCUM – Kunstendag voor Kinderen.

Een catwalk-collage in Modemuseum, Hasselt

Tussen 14 uur en 18 uur neemt een gids kinderen tot twaalf jaar mee achter de schermen van een modeshow. Daarna kan het hele gezin op de foto. Maar daar stopt het niet! Er bestaat de mogelijkheid om de gezinsfoto in zwart-wit aan te kleden met de levendige beelden van fotografe Marleen Daniëls. Nadien krijg je als herinnering het afgewerkte beeld per e-mail opgestuurd.

Het Modemuseum werkt naar aanleiding van Kunstendag voor Kinderen samen met Het Stadsmus, Villa Verbeelding, Cultuurcentrum Hasselt, Abdijsite Herkenrode, Z33, CIAP en Bibliotheek Hassel. Breng deze plaatsen ook zeker een bezoekje! Als je op twee of meer locaties bent geweest, dan maak je kans op een goodiebag.

Kobe Vanderzande – MMH.
© Kobe Vanderzande – MMH.

Circus Horta in het Museum Kunst & Geschiedenis, Brussel

Het Museum Kunst & Geschiedenis werkt voor de gelegenheid samen met Circus Zonder Handen. Ze organiseren inloopateliers en workshops in Circus Horta, een plek waar art nouveau en acrobatie samenkomen. Kinderen vanaf vier jaar kunnen er een pop-up art nouveau-winkel in papier leren maken. Voor kinderen vanaf vijf jaar is er ook de optie om een kleurrijk glasontwerp in elkaar te steken, en al wie ouder is dan zes jaar krijgt uitgelegd hoe een papieren trekclowntje of evenwichtskunstenaar te maken. Alle kleine acrobaatjes kunnen proeven van circustrucs zoals jongleren, koorddansen en trapezezweven van 11 uur tot 16.30 uur. Let wel, elke discipline wordt op een ander tijdstip georganiseerd.

Museum voor Kunst & Geschiedenis – poster Kunstendag voor Kinderen.
© Museum voor Kunst & Geschiedenis – poster Kunstendag voor Kinderen.

Workshop in vogelperspectief en LEGO in het STAM – Stadsmuseum Gent

Kinderen tussen zes en twaalf jaar kunnen in het STAM terecht voor een twee uur durende zoektocht. Eén van de tegels die samen de plattegrond van de stad Gent vormen is namelijk ‘verdwenen’. In de workshop worden de kinderen onder begeleiding aangespoord om vanuit hun eigen fantasie het ontbrekende stuk stad terug aan te vullen. Daarnaast vind je in het museum zoals steeds vier Gentse torens in LEGO-versie, met daarrond enorm veel LEGO-stukjes waarmee je kroost de architect in hen kan laten botvieren.

STAM – Kunstendag voor Kinderen.
© STAM – Kunstendag voor Kinderen.