Word nù nog vriend van een museum

… en doe jezelf en de Belgische musea een cadeau.

18 December 2020

museumPASSmusées
© museumPASSmusées

Natúúrlijk was jij al een vriend van de musea - dat weten we! Alleen geldt ook voor de beste vriendschappen dat je je genegenheid soms concreet moet maken. Wie voor 31 december nog vriend wordt van een museum kan zichzelf bovendien een fiscaal cadeau doen.

Cadeautjes geven is minstens even leuk als cadeautjes krijgen. Zeker wanneer je weet dat jouw cadeau met liefde wordt ontvangen - en dat is bij de Belgische musea meer dan ooit het geval.  Heel wat Belgische musea hebben een vriendenkring, waar de grootste fans van het museum zich verzamelen. Ze steunen het museum financieel, maar zijn vooral de enthousiaste ambassadeurs van ‘hun’ museum.

In sommige gevallen zijn museum en vriendenkring inderdaad heel erg close, knikt Riekie Segers van het Gentse Industriemuseum: “De Vrienden stonden zelfs mee aan de wieg van het Industriemuseum, toen nog onder de oude naam MIAT. Het is een hechte gemeenschap van enthousiaste bezoekers die actief bij de werking wordt betrokken. Samen met hen bouwen we verder aan een steeds sterker museum.

Riekie Segers - Industriemuseum, Gent
© Riekie Segers - Industriemuseum, Gent

Maar de vrienden krijgen ook veel terug, zo bevestigt mevrouw Rée Pion, die als geëngageerd lid van de vrienden rond het Brusselse Hortamuseum haar enthousiasme niet onder stoelen of banken steekt: “De Belgen weten soms niet goed welke schatten ze in huis hebben! Brussel is dé top op het gebied van art nouveau, en het Hortamuseum is een van haar mooiste parels. Ik heb altijd al interesse gehad in architectuur, en dankzij de vriendenkring van het Hortamuseum krijg ik de mogelijkheid om panden te bezoeken die anders voor mij gesloten zouden blijven."

De voordelen voor vrienden verschillen van museum tot museum, maar gewoonlijk gaat het om exclusieve rondleidingen, opwindende previews of ontmoetingen met kunstenaars én met gelijkgestemden. In het Industriemuseum hebben de vrienden bovendien een eigen programma, zo vertelt Segers, waarbij ze er elke maand op uittrekken. Ook de vrienden van Horta organiseren wandelingen en uitstappen, tot buitenlandse reizen toe. Er bloeit in de schoot van het Hortahuis zelfs een prille jongerenvereniging - het beste bewijs dat vriendenclubs ook een jonger publiek kunnen aanspreken. 

Rée Pion - Hortamuseum, Brussel
© Rée Pion - Hortamuseum, Brussel

Je hoeft overigens geen miljonair te zijn om je favoriete museum te steunen: de meeste musea hanteren verschillende formules, gaande van bescheiden duiten in het zakje tot royale vrijgevigheid. Bovendien helpt Vadertje Staat een handje: wie nog voor 31 december vriend wordt van een erkende vriendenvereniging, kan in bepaalde gevallen een fiscale korting krijgen van 60%. Zo doe je met je lidmaatschap meteen ook jezelf een cadeautje...

Zoek hier je favoriete museum en check op de eigen website of er een erkende vriendenvereniging is.

204 musea

Je kan meteen elk van onze musea binnenwandelen voor een bezoek. Niet 1 keer, maar zo vaak je maar wil!

Ontdek alle musea

265 tentoonstellingen

Bovendien kan je ook gratis of voor een kleine meerprijs unieke tentoonstellingen bezoeken in onze musea.

Ontdek alle tentoonstellingen

1 museumpas

Dit alles met slechts 1 pas. Vraag ernaar in een van onze musea of bestel hem hier.

Bestel museumpas